Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KPV LV lēnā un attālinātā revolūcija

Pagājusī nedēļa partijas KPV LV dzīvē bija neparasta. Vispirms 6. decembrī viena partijas biedru grupa sasauca sapulci, kurā ievēlēja jaunu valdi, izslēdza no partijas tās priekšsēdētāju Ati Zakatistovu un deputātu, Rīgas mēra amata kandidātu Ralfu Nemiro un iesniedza dokumentus Uzņēmumu reģistrā (UR). Līdzšinējā valde šo soli nosauca par reiderisma mēģinājumu. Tomēr 12. decembrī, kad attālināti notika līdzšinējās valdes rīkotā pilnsapulce, tās iznākums ir visnotaļ pretrunīgs.

Zakatistovs ar vienas balss pārsvaru tika izslēgts no partijas, bet par tās priekšsēdētāju ievēlēts Rolands Millers, kurš bija iepriekš izslēgts, tāpēc viņam un vēl vairākiem kolēģiem pirms tam atjaunoja partijas biedra statusu. Millers, kurš nu ir partijas līderis abu pilnsapulču versijās, Dienai vakar pieļāva, ka atsauks iepriekšējo iesniegumu UR. Gala iznākumā jaunajā partijas valdē ir pieci no līdzšinējās valdes un trīs no 6. decembra valdes.

Vēl nav zināms, vai sapulces lēmumi netiks apstrīdēti. Arī jauno partijas nosaukumu Par cilvēcīgu Latviju nebūt visi partijas biedri uzņem ar sajūsmu. 


Vai te ir kāds dzīvs? 

Sapulcē gandrīz neskanēja politiķu uzrunas un netika jebkādā veidā pamatoti ierosinājumi, par kuriem tika balsots. Vispirms sapulce neapstiprināja tās vadītāju, un tika izraudzīts cits vadītājs. Tad tika noraidīta arī iepriekš paredzētā darba kārtība, kuras vietā pieņēma citu, iekļaujot punktus par neuzticības izteikšanu līdzšinējai valdei un Zakatistova izslēgšanu no partijas. Katrs balsojums internetā bija visai ilgs. Sapulce ievilkās līdz deviņiem vakarā, turklāt tās translācijā lielākoties valdīja klusums, kas kādu biedru izprovocēja vienā brīdī izsaukties: ''Kolēģi, vai te ir kāds dzīvs?'' Vienīgi labklājības ministre Ramona Petraviča uzstājās ar uzrunu, kādas bija paredzētas visiem trim partijas deleģētajiem ministriem, taču ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs sapulcei nebija pieslēdzies, bet iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens bija aizņemts, jo šajā dienā Rīgā notika vairāki piketi un demonstrācijas. 

Sestdienas kopsapulces ievēlētajā valdē strādās Rolands Millers, Ralfs Nemiro, Ēriks Pucens, Ieva Krapāne, Ramona Petraviča, Toms Andersons, Māris Možvillo, Raimonds Nipers un Mārtiņš Bremze. Vaicāts, kā jutīsies vienā valdē ar cilvēkiem, kuri 6. decembrī balsoja par viņa izslēgšanu no partijas, Nemiro izteicās, ka partijas vairākums vēlējies nomainīt kursu, ko izvēlējies nu jau bijušais tās priekšsēdētājs.  Zakatistova izslēgšana Nemiro bijusi pārsteigums. Viņš šo lēmumu nav atbalstījis un nav balsojis arī par jauno partijas nosaukumu.

Jāpiebilst, ka balsojumam tika virzīti septiņi nosaukuma varianti, ieskaitot līdzšinējo, bet deviņu sapulces delegātu atbalstu izpelnījās klaji ironiskais ierosinājums partiju nosaukt par Bezcerīgajiem

Lai arī Nemiro balsojis pret Zakatistova izslēgšanu, viņš biedru lēmumu respektēšot. LETA ziņo, ka Zakatistovs nolēmis izstāties no KPV LV Saeimas frakcijas un darboties kā pie frakcijām nepiederošs deputāts. Viņš arī prognozējis iespējamu Saeimas frakcijas šķelšanos. Vaicāts, vai Zakatistovu vajadzētu atsaukt no Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amata, Nemiro Dienai pauda viedokli, ka partijas iekšējo situāciju nesaista ar valdības stabilitāti. 

Mājaslapā kpvlv.com lasāms teksts: ''Šodienas Ārkārtas biedru sapulce ir nonsenss Latvijas politikā – partija, kuras lielākajai daļai biedru ir neskaidrs notikušais. Paraugstunda, kā var neievērot likumus.'' (Saglabāta oriģināla interpunkcija.) Turpat norādīts, ka balsu skaitīšana notikusi ļoti nepārskatāmi, kas varētu būt par iemeslu balsojumu rezultātu apstrīdēšanai. Saeimas deputāte Iveta Benhena-Bēkena aģentūrai LETA teikusi, ka Zakatistova izslēgšanas lēmuma leģitimitāte būs jāvērtē juristiem. Ja lēmums tiks apstiprināts, partijas biedri, kuri ar to nav apmierināti, varēs izlemt, vai iesniegt sūdzību. 


Jāmainās, lai paliktu

Ar Milleru Diena sarunājās gan pirms, gan pēc sapulces. Komentējot daudzu biedru neapmierinātības iemeslu, viņš norādīja, ka valde un frakcija ir dublējušās un brīžiem abu lēmumi bijuši pretrunā ar to, ko partijas biedri solījuši saviem atbalstītājiem, piemēram, jautājumā par samazinātu PVN sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Daudzi bijuši sašutuši par nodokļu reformu. Millers izteica gatavību jaunās valdes sēdē izvirzīt jautājumu par Rīgas domes vēlēšanu kampaņas finansēšanu un turpmāk ir gatavs pieprasīt un publiskot pārskatu par valsts finansējuma izlietojumu. Tomēr viņš neiešot valdē ''ar karošanu'' un cienīs biedru izvēli, sadarbojoties ar visiem jaunās valdes locekļiem. Millers vēlas sarunas ar vairākiem Saeimas deputātiem, kuri izstājušies no KPV LV frakcijas, jo viņam esot labas attiecības, piemēram, ar Didzi Šmitu un Lindu Liepiņu. Ar Aldi Gobzemu, kurš plāno dibināt jaunu partiju, Millers sadarbības iespējas neredz. Saeimas frakcijai jau šodien būšot sēde, kurā izraudzīsies jaunu tās vadītāju, bet pavasarī plānots partijas kongress.

''Ceru, ka sanāks restarts, jo, ja mēs nemainīsimies, paies divi gadi, un mēs nevienam nebūsim vajadzīgi,'' brīdināja Millers.

Viņaprāt, daudzi bija vīlušies, ka partijā nav notikušas atklātas diskusijas, kuras viņš vēlas atjaunot. Jauno partijas nosaukumu Millers ir atbalstījis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas