Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Krauklis un Zaķis cer vienoties par kompromisu akcīzes nodokļa jautājumā

Jaunā laika (JL) frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pieļauj iespēju vienoties ar opozīciju par Venta Armanda Kraukļa (TP) piedāvāto kompromisu. Tas paredz atlikt līdz 2011.gada jūlijam dabasgāzes aplikšanu ar akcīzes nodokli, pēc tam piemērojot apkurē izmantojamajai gāzei pusi no tagad noteiktās akcīzes nodokļa likmes, kas būtu 7,8 lati par 1000 kubikmetriem.

Uz pusi mazākas likmes piemērošana bija Finanšu ministrijas (FM) ierosinātais kompromiss, kas tika piedāvāts pēc tam, kad opozīcija vēlējās akcīzes nodokļa piemērošanu atlikt līdz 2014.gadam.

Dz.Zaķis Dienai sacīja, ka V.A.Kraukļa piedāvātais priekšlikums vēl esot jāsaskaņo ar FM, taču tas noteikti esot izskatāms. Ja koalīcijai un opozīcijai izdosies par to vienoties, tad Tautsaimniecības komisija jau šonedēļ šo likumprojektu izskatīs savā sēdē, lai pēc nedēļas - 23.augustā - varētu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi un izlemt par akcīzes nodokli.

Kvorumu "norauj" gan koalīcija, gan opozīcija

Cenšoties nepieļaut lemšanu par opozīcijas partiju virzīto priekšlikumu atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei, koalīcijas deputāti pirmdien Saeimas sēdē atkal "norāva" kvorumu. Koalīcija nevarēja nodrošināt vairākumu, jo sēdē nepiedalījās vairāki deputāti, piemēram, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāts Viktors Ščerbatihs.

Grozījumi likumā Par akcīzes nodokli, kas paredz ar akcīzes nodokli aplikt dabasgāzi, stājušies spēkā šā gada jūlijā. Opozīcija jau iepriekš neveiksmīgi mēģināja izbīdīt priekšlikumu, kas paredz atlikt šo nodokli līdz 2014.gadam. Lai gan parlaments jūlija beigās opozīcijas virzītos grozījumus atzina par steidzamiem un atbalstīja pirmajā lasījumā, skatīšanu galīgajā lasījumā nobremzēja koalīcijas partijas, "noraujot kvorumu".

Reaģējot uz koalīcijas soli, kvorumu otrajā pirmdien sasauktajā ārkārtas sēdē savukārt "norāva" opozīcija. Šīs sēdes darba kārtībā bija iekļauti valdībai svarīgi jautājumi.

Lai pārrunātu Saeimas darbu, tika sasaukta Frakciju padomes sēde. Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze pēc prezidija un Frakciju padomes kopīgās sēdes, kurā gandrīz visu frakciju pārstāvji izmantoja iespēju izteikties par pirmdien Saeimā notikušo, paziņoja, ka nav lietderīgi sasaukt ārkārtas sēdes, kamēr nebūs panākta vienošanās par visiem pieņemamu akcīzes nodokļa likuma redakciju. Līdzīgu viedokli pauda arī citi deputāti.

Anna Seile (PS) ierosināja sasaukt kopīgu Tautsaimniecības un Budžeta komisijas sēdi, taču konkrētākas vienošanās  netika pieņemtas. Jāatgādina, ka jūlija beigās deputāti atbalstīja Tautas partijas (TP) biedra un Tautsaimniecības, komisijas priekšsēdētāja V.A.Kraukļa priekšlikumu jautājumu par akcīzes nodokļa atcelšanu dabasgāzei uzticēt tikai šai komisijai, nenododot to Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kuru vada partijas Jaunais laiks (JL) pārstāvis Guntis Bērziņš.

G.Daudze, redzot plašo mediju pārstāvniecību frakciju padomes sēdē, daudz runāja par Saeimas prestižu, kam ar savu rīcību deputāti ir ļoti kaitējuši. Uz atgādinājumu, ka ZZS kopā ar Vienotību ir rīkojusies tieši tāpat kā opozīcija un pirmā "norāva" kvorumu, G.Daudze atbildēja – viens ir nepieļaut nodokļu politikas nesaskaņotas izmaiņas, bet otrs – "noraut" kvorumu sēdē, kurā darba kārtībā ir valstiski svarīgs jautājums, par kuru partijām nav domstarpību. Viņaprāt, tās ir atšķirīgas situācijas.

Andris Bērziņš (LPP/LC) uzsvēra, ka šo "kvorumu noraušanas sērgu" ir aizsākusi tieši ZZS un Vienotība. Māris Kučinskis (TP) teica, ka pirmo reizi parlamenta vēsturē šādu metodi izmanto valdības koalīcija, kura nespēj nodrošināt vairākumu.

Jāpiebilst, ka deputātu rīcība nekādi neatsaucas uz viņu atalgojumu – ja par kārtējās sēdes neattaisnotu kavēšanu deputāts zaudē 20% no sava atalgojuma, tad par neattaisnoti kavētām ārkārtas sēdēm netiek atņemts no algas, jo var būt situācija, ka deputāts atrodas ļoti tālu un uz pēkšņi izsludinātu Saeimas nevar ierasties.

Kompromisu neatbalsta

Pirmdienas sēdē vispirms deputāti noraidīja gan Aigara Štokenberga (SCP), gan Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu, kas pēc būtības paredz akcīzes nodokli dabasgāzei samazināt uz pusi jeb līdz 7,8 latiem par 1000 kubikmetriem. Par to balsoja tikai 45 deputāti, un ar to nepietika, lai priekšlikumus atbalstītu.

Kad tika balsots par vēl vienu A.Štokenberga priekšlikumu, pietrūka kvoruma un tika izsludināts pārtraukums. Arī pēc pārtraukuma situācija nebija mainījusies. Līdz ar to sēdes turpināšana nebija iespējama.

Dienas novērojumi liecina, ka sēdē no koalīcijas pārstāvjiem nepiedalījās Vaira Paegle (PS), Kārlis Šadurskis (PS), V.Ščerbatihs, Aija Barča (startēs no ZZS), bet no opozīcijas - Inese Šlesere (LPP/LC).

Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP) paziņoja, ka, pārtraucot šo plenārsēdi, deputāti neizskatīs svarīgu likumprojektu – Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu. Ja augustā tas netiks pieņemts, Latvija katru dienu maksās vairāk nekā 30 000 eiro lielu soda naudu, brīdināja deputāts.

Partijas Jaunais laiks frakcijas vadītājs Dz.Zaķis norādīja, ka koalīcija nereģistrējās, jo nav izdevies panākt kompromisu ar opozīciju, kas viņa izpratnē būtu atbalsts FM priekšlikumam. Savukārt V.A.Krauklis teica: ja opozīcija piekāpsies, tad viņš saredz riskus gadījumā, ja pēc vēlēšanām Valdis Dombrovskis turpina vadīt valdību. Proti, tad, viņaprāt, akcīzi gāzei varētu palielināt.

"Gazprom" adata pret aizdevēju diktātu

Debatēs par ieceri atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu līdz 2014.gadam A.Štokenbergs atgādināja, ka pērnā gada rudenī viņš iesniedzis priekšlikumu ieviest akcīzes nodokli piecu latu apmērā par 1000 kubikmetriem ar mērķi iegūt valsts budžetā aptuveni piecus miljonus latu. Viņš norādīja, ka tobrīd kultūras projektiem bija samazināts finansējums no septiņiem miljoniem līdz 2,2 miljoniem latu. Taču tālāk atbildīgā komisija palielināja likmi līdz 15,6 latiem, un "man par lielu nožēlu šī nauda kultūras budžetā neparādījās".

A.Štokenbergs arī pauda viedokli, ka "stāsti par daudzu miljonu apkures parādiem ir vienkārši balstīti smiltīs". Proti, tie patiešām eksistē, taču nav 100% saistīti ar gāzi. Viņš arī piebilda, ka viņa priekšlikums ļautu iekļauties budžeta rāmjos un nepārkāpt noteikto budžeta deficītu.

Saeimas deputāts Vitālijs Aizbalts (LPP/LC) savukārt pauda viedokli, ka balsojums parādīs, vai mēs atbalstām starptautiskos aizdevējus, esam viņu grāmatveži, vai domājam par savu tautu.

Uz to gan Ilma Čepāne (PS) atgādināja, ka aizdevēji tika piesaistīti laikā, kad premjers bija LPP/LC pārstāvis Ivars Godmanis. "Izliekaties, ka esat aizmirsuši, kādēļ bija vajadzīgi šie aizdevēju līdzekļi valstij." Viņasprāt, atliekot akcīzes piemērošanu, joprojām "turpināsim sēdēt uz Gazprom adatas". Viņa pauda viedokli, ka opozīcijas priekšlikums ir lēts priekšvēlēšanu triks. Kāpēc tiek diskriminēti tie iedzīvotāji, kas lieto cita veida kurināmo, vaicāja deputāte, pēc kuras domām, ar akcīzes nodokļa piemērošanas atlikšanu tiek kavēta atjaunojamo resursu izmantošana. Turklāt viņa rosināja ieņēmumus no akcīzes nodokļa novirzīt mazturīgo atbalstam.

V.A.Krauklis norādīja, ka viņa pārstāvētā komisija pievērsās šim jautājumam, jo to aicināja vairākas organizācijas - lielo pilsētu, pašvaldību, siltumuzņēmumu.

Kārlis Leiškalns (TP) savukārt norādīja, ka A.Štokenberga priekšlikuma atbalstīšana būtu "suņa astes ciršana pa gabaliņam". Viņš atgādināja teicienu "nāk rudentiņis, būs barga ziema" un pauda viedokli, ka stāsti par atkarību no Krievijas "ir drusku pārspīlēti".

(pievienotas pirmās trīs rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas