Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Krievija lūdz palīdzību Latvijai ugunsgrēku dzēšanā; glābēji dosies ceļā otrdien

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs oficiāli lūdzis Latvijas palīdzību ārkārtas situācijas Krievijā noregulēšanā, ko izraisījuši plašie mežu ugunsgrēki. 12 ugunsdzēsēji no Rīgas uz Krieviju dosies otrdienas rītā.

Palīdzība lūgta šodien tikšanās laikā ar iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieku, ģenerāli Ainaru Penci.

Krievijas vēstnieks iesniedzis notu, kurā uzskaitīti dažādi tehniskie līdzekļi, kas ir nepieciešami, lai normalizētu situāciju Krievijā, un lūdza izskatīt iespēju tos nosūtīt uz Krieviju. Šo tehnisko līdzekļu skaitā ir mežu kultivatori, individuālie aizsargtērpi un elpošanas aparāti, sūkņi, moduļa tipa mobilie dzēšanas sūkņi u.c. tehniskie līdzekļi.

VUGD uz Krieviju nosūtīs divas pilnībā aprīkotas autocisternas, kurās ir izvietoti gandrīz visi tehniskie līdzekļi, ko Krievijas puse lūdz, kā arī personālu 12 cilvēku sastāvā. Ugunsdzēsēji no Rīgas ceļā dosies otrdienas rītā, jo šodien vēl tiek kārtoti dokumenti, kas nepieciešami iebraukšanai Krievijā.

A.Pencis vēl nevarēja pateikt, kur strādās Latvijas glābēji, iespējams, Maskavas vai Rjazaņas apgabalā. Ugunsdzēsēji līdzi ņemot visu nepieciešamo, lai varētu autonomi dzīvot, stāsta VUGD šefs. Līdzi tiek ņemtas, teltis, guļammaisi, pārtika, jo nav īsti zināms, kādi būs apstākļi notikuma vietā. Šobrīd plānots, ka glābēji Krievijā strādās desmit dienas.

Palīdzības sniegšanā Krievijai ir iesaistījušās daudzas valstis. Pirmā palīdzību piedāvājusi Vācija. Tā varētu apmaksāt ārstēšanās kursus ugunsgrēkos cietušajiem Maskavas apkārtnes iedzīvotājiem, kā arī glābējiem, vēsta RIA Novosti. Vācija varētu iesaistīties arī nodegušo māju atjaunošanā.

Dzēst ugunsgrēkus varētu ierasties īpašas lidmašīnas no Itālijas, kā arī helikopteri no Baltkrievijas, Kazahstānas, Azerbaidžānas. Palīdzību piedāvājusi Francija, kas varētu uz Krieviju nosūtīt savus speciālistus, kā arī sniegt finanšu palīdzību. Cīņu ar uguni jau uzsākuši glābēji no Bulgārijas. Palīdzību Krievijai piedāvājušas Serbija, Turcija, Uzbekistāna, Lietuva un Venecuēla.

Pirmdien preses konferencē pilsētas veselības departamenta vadītājs Andrejs Seļcovskis paziņoja, ka Krievijas galvaspilsētā Maskavā valdošās tveices un smoga apstākļos mirstība ir pieaugusi divas reizes.

Viņš sacīja, ka vidējais mirstības līmenis Maskavā parastos apstākļos ir 360 līdz 380 nāves gadījumu dienā. "Pašlaik šis rādītājs ir apmēram 700 [nāves gadījumu dienā]," uzsvēra Seļcovskis. Viņš informēja, ka Maskavas morgos ir 1 500 vietu, no kurām ir aizņemtas 1 300.

Smogs Maskavu moka jau vairāk nekā nedēļu. Daži speciālisti prognozē, ka Krievijas galvaspilsēta no smoga un deguma smakas atbrīvosies jau tuvākajās dienās. Tiek paredzēts, ka otrdien Maskavu sasniegs atmosfēras fronte no ziemeļrietumiem, kas aiznesīs dūmus uz Piemaskavu. Paredzams, ka jau 10.augustā bloķējošā anticiklona vietā nāks aukstā atmosfēras fronte, kas atnesīs arī īslaicīgu lietu. Taču situācija pasliktināsies piektdien un sestdien, kad mainīsies vēja virziens un nav izslēgts jauns dūmu vilnis. Būtiska temperatūras pazemināšanās neesot gaidāma.

(papildinātas 1. un 5.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas