Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Krievijas vēstniecībā strādājot cilvēks, kurš spiegojis Gruzijā

Nesen no Latvijas par spiegošanu tika izraidīts Krievijas vēstniecības vicekonsuls, tagad aizdomas krīt uz vienu no vēstnieka padomniekiem, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Runa esot par Aleksandru Hapilovu, kurš Krievijas vēstniecības darbinieku oficiālajā sarakstā minēts kā padomnieks. Raidījums Hapilovu fiksējis šogad augustā, kad kopā ar vēstnieku viņš piedalījies krievu tautiešu konferencē Rīgā. A.Hapilovs nebija redzams ne pasākuma tribīnē un pat ne pirmajās rindās, drīzāk gan kā organizators un aktīvs aizkulišu sarunu dalībnieks. Viņš vairākkārt runājies, piemēram, ar PCTVL biedru un Saeimas deputātu Juri Sokolovski.

Pēc raidījuma «Nekā personīga» rīcībā esošajām ziņām, A.Hapilova uzdevums Latvijā esot gādāt par krievu tautiešu tiesību aizstāvību. Taču pirms tam Gruzijā viņš esot vācis militāro informāciju. Kad Gruzijas specdienesti A.Hapilovu pieķēruši, viņam nācies no Gruzijas aizbraukt. Krievijas vēstniecība šo informāciju neapstiprina.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs raidījumā teica, ka «Aleksandrs Hapilovs pie mums vēstniecībā strādā, tas ir fakts. (..) Tas, ka viņš strādāja vēstniecībā Gruzijā, arī tā ir taisnība. Bet tas, ka viņš no turienes ir ticis izraidīts, man ir atklājums, ko jūs man tagad sakāt. Viņš nodarbojas ar humanitāro jomu. Viņš nodarbojas ar kultūras sadarbības jautājumiem, tai skaitā Kultūras dienu organizēšanu šeit, Latvijas Republikā. Tāpēc viņam ir pati miermīlīgākā profesija.»

Pats A.Hapilovs ziņas par savu izraidīšanu no Gruzijas nosauca tikai par baumām: «Tā nav taisnība. Mani no turienes neizraidīja, es tur nostrādāju četrus gadus, pēc tam atgriezos ministrijā.»

To, ka Hapilovs ir spiegojis Gruzijā un pieķerts militāru datu vākšanā, raidījumam apstiprinājis viens no Gruzijas televīzijas žurnālistiem telefonsarunā no Tbilisi.

Gruzijas televīzijas «Rustavi 2» žurnālists Tengizs Gogotišvili «Nekā personīga» teica: «Tas, ko es varu apstiprināt un ko apstiprina Gruzijas Iekšlietu ministrija, ir, ka šis cilvēks tiešām ir dienējis Gruzijā. Viņš strādāja par Krievijas vēstniecības padomnieku šeit, Tbilisi. (..) Tika atklāti viņa sakari ar Krievijas Galveno izlūkošanas pārvaldi, ar Krievijas militāro izlūkdienestu par to, ka viņš plānojis, kā teica Iekšlietu ministrijā, «sliktas lietas». Tādi procesi, tādi gadījumi bija vairāki pēdējos divos gados.»

Gruzijas TV žurnālists stāsta, ka pēdējos gados lielākais skandāls bijis, kad 2006.gadā izraidīti pat septiņi krievu spiegi, kas Gruzijā vākuši slepenas ziņas vai plānojuši dažādas provokācijas. Izraidīšana notikusi, publiski parādot pieķertos cilvēkus televīzijā. Tas izraisījis milzīgu Krievijas sašutumu. Tāpēc vēlāk spiegus uz Krieviju atpakaļ sūtījuši klusāk. Gadījums ar A.Hapilovu publiski vispār neizskanējis, jo viņa komandējuma termiņš jau tāpat esot tuvojies beigām un tik un tā bijis jābrauc prom.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas