Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Krievvalodīgie mediji aicina Bērziņu pārtraukt etnisko diskrimināciju valdības veidošanas procesā

Šorīt iznākošie krievvalodīgie mediji vienojušies kopīgā akcijā, jo uz laikrakstu Čas, Vesti Segodņa un Telegraf pirmajām lapām publicēts aicinājums Valsts prezidentam Andrim Bērziņam pārtraukt etnisko diskrimināciju koalīcijas veidošanas procesā, tajā neiekļaujot apvienību Saskaņas centrs (SC), un demonstrēt drosmi, paziņojot, ka Latvijā visiem dzīvojošajiem pilsoņiem ir vienādas tiesības.

Publicēto aicinājumu parakstījuši minētie laikraksti, kā arī radio Baltkom, radio MixFM un Pirmā Baltijas kanāla redakcijas pārstāvji.

Pirmās lapas paziņojumā teikts, ka par SC nobalsojuši 260 000 balsstiesīgo vēlētāju, starp kuriem lielākā daļa esot krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji. "Pašlaik tiek darīts viss iespējamais, lai Saeimas vēlēšanu uzvarētājus atstātu opozīcijā, neievērojot faktu, ka SC līderi ir darījuši visu iespējamo, lai sarunu laikā par koalīcijas izveidi tiktu meklēti un panākti vairāki kompromisi," teikts paziņojumā.

Līdz ar to tiek uzdoti jautājumi, kāpēc tā notiekot un kā ir iespējams, ka SC vietā par koalīcijas partneri tiek aicināti ekstrēmisti no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kuri lielu daļu Latvijas iedzīvotāju var nosaukt par nelikumīgiem kolonistiem.

Paziņojuma noslēgumā Valsts prezidentam tiek izteikts aicinājums pārtraukt etnisko diskrimināciju un demonstrēt drosmi, paziņojot, ka Latvijā visiem iedzīvotājiem pieder vienādas tiesības. Ja prezidents nespēj spert šādu soli, tad viņš tiek aicināts paziņot, ka tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri runā krievu valodā, nav vietas ne vien valdībā, bet arī politikā.

SC līdera Nila Ušakova preses sekretāre Anna Kononova aģentūrai LETA skaidroja, ka šī neesot SC rīkota akcija un par to jājautā attiecīgo plašsaziņas līdzekļu vadībai. "SC patlaban rīko akciju ar vēstuļu sūtīšanu Valsts prezidentam Andrim Bērziņam," norādīja Kononova.

Savukārt VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars atzina, ka SC vēlme tikt valdībā esot saprotama un ka šis politiskais spēks izmantos katru iespēju, lai to panāktu. "Valsts prezidentam gan būtu jāapzinās, ka tā īsti nav iedzīvotāju vēlme, bet gan politiķu rīkota kampaņa. Cita lieta būtu, ja šādi aicinājumi nāktu stihiski, bet šajā gadījumā politiķi uzrunā savus vēlētājus," teica Dzintars.

Nacionālās apvienības politiķis arī norādīja, ka krievu valodā rakstošā prese esot šajā jautājumā vienota un lobējot tikai vienu konkrētu politisko spēku, proti, SC. "Tas nerunā par labu to objektivitātei un politiskajai brīvībai, kā arī ir nopietns signāls un viela pārdomām latviešu sabiedrībai," atzina Dzintars.

Jau ziņots, ka pirmdien pēc vairāku stundu garām sarunām tika nolemts, ka koalīciju veidos ZRP, "Vienotība" un VL-TB/LNNK. Šādā trīs partiju koalīcijā būs 56 deputāti, un kā premjera amata kandidāts piedāvāts pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Koalīcijas sarunās ZRP panākusi sev veto tiesības lēmumu pieņemšanas procesā, savukārt nacionālā apvienība pievienojusi dokumentam savu izpratnes skaidrojumu par atsevišķiem jautājumiem, kas saistīti ar izglītību, okupāciju un pilsonības iegūšanu nepilsoņu bērniem. VL-TB/LNNK apņēmusies nevirzīt iniciatīvas Saeimā, ko neatbalstīs pārējie koalīcijas partneri, tomēr saglabā tiesības palikt pie saviem atsevišķajiem uzskatiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas