Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kučinskis: neielikt Šķēli par vadītāju būtu spēle bez pilnas jaudas

Andris Šķēle pirmdien paziņoja, ka atsaucas valdes aicinājumam un piekrīt atgriezties aktīvajā politikā. Līdzšinējais Tautas Partijas priekšsēdis Mareks Segliņš sacīja, ka ir gatavs atkāpties no amata par labu Šķēlem. Par jauno līderi partija lems kongresā 21.novembrī. Portāls Diena.lv jautā TP biedriem – kāpēc viņi uzskata, ka ir jāmaina partijas priekšsēdētājs priekšlaicīgi, jo jaunu partijas vadītāju būtu jāvēl tikai pēc gada.

Māris Kučinskis, bijušais TP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs

Gan ekonomiskās situācijas, gan partijas iekšējās situācijas kontekstā uzskatu, ka šis ir pareizs lēmums, jo partija ar Andri Šķēli tomēr ir saistīta. Daudzi Tautas partijā bija iestājušies, jo Šķēle tobrīd bija premjers, un bija sajūta, ka valstī lietas sāk risināties uz labo pusi. Tāpēc arī partijai ir jākoncentrē visi savi spēki, lai palīdzētu valstij izkļūt no krīzes. Partijas darbību visi varēs novērtēt nākamajās vēlēšanās.

Objektīvi skatoties, ja jāiztiek ar iekšējiem resursiem, tad Segliņa kunga darbība ir okei. Tomēr šajā gadījumā, ja nāk partijas dibinātājs, tad neielikt Šķēli priekšsēdētāja amatā – tā nebūtu spēle ar pilnu jaudu.

Šobrīd notiek konsultēšanās ar nodaļām un vispārējais noskaņojums ir, ka nodaļas vēlas Šķēles atgriešanos. Es cieši kontaktējos ar nodaļām, kur pamatkodols šos 11 gadus nav mainījies. Tur pamatā ir cilvēki, kas iestājās, kad Šķēle bija premjers un kad viņš iniciēja partijas dibināšanu.

To, vai šīs cerības attaisnosies, rādīs laiks, bet, ja to nedarīs, tas būs jānožēlo vairāk, nekā, ja to darīs.

Kārlis Leiškalns, TP Saeimas deputāts

Jebkurai organizācijai atbilstoši situācijai sev ir jāizvēlas labākie risinājumi. Arī es domāju, ka šajā brīdī Šķēle ir racionālākā izvēle partijai, kas saucas Tautas partija.

Šī ideja ir virmojusi gaisā visu laiku, bet Šķēle līdz šim teica striktu nē. Kad ievēlēja Segliņu, situācija, iespējams, bija draudoša, bet nebūt ne tāda, kā tagad. Segliņš atzīst, ka par viņu labāks šobrīd ir Andris Šķēle un, es tam piekrītu. Ir pienācis laiks, kad partijai vajag autoritāti finanšu un ekonomisko problēmu risināšanā.

Šobrīd nevietā runāt par Segliņa politisko karjeru, jo partija uzskata, ka Šķēle kā līderis šobrīd ir visnoderīgākais sabiedrībai. Savas personiskās ambīcijas par ātrāku aiziešanu no amata ir jānoliek malā. Par to nav ko domāt. Esmu dzirdējis, ka Segliņš  sliecas izmēģināt savus spēkus advokatūrā un ir gatavs attālināties no vēlētiem amatiem. Šobrīd nav svarīgi, kā kurš jūtas, bet svarīgi, kurš labāks.

Dzintars Ābiķis (izslēgts no partijas)

Tas ir īstermiņa risinājums, jo Šķēles autoritāte sabiedrībā ir ļoti mazinājusies. Tas dos nelielu grūdienu partijai, bet viņam nekad nav cerību atkal kļūt par Ministru prezidentu. Viņa laiks ir pagājis. Politika un veikals nav savienojamas lietas. Manuprāt, tauta saprot, ka viņš ir izmantojis ietekmi valsts varā sava biznesa interesēs.

Šķēle nebija slikts valdības vadītājs, taču šodien politiķiem nepieciešama uzticība. Lielākā daļa sabiedrības Šķēlem vairs netic, tāpēc viņa atgriešanās tikai sašķels sabiedrību. Tāpēc viņu prezidents nekad nenominēs par valdības vadītāju.

Nav iespējams atgriezties pagātnē. Tautas partijai vajadzētu meklēt jaunu līderi, piemēram, reģiona cilvēku vidū, kurus nesaista ar Kalvīti un Šķēli, kam bizness ar politiku iet roku rokā. Izvirzot Šķēli, Tautas partija ilgtermiņā nenoliedzami būs zaudētāja.

(papildināta ar Ābiķa viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

dfd

Pētījuma centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš

Segliņa vadībā Tautas partija piedzīvoja nebūt to labāko un veiksmīgāko gadu partijas vēsturē, ja skatāmies uz partijas popularitātes mērījumiem. Patiesībā izskatās, ka šis ir bijis tāds visskumjākais un vājākais gads. Protams, ka Segliņš pārņēma Tautas partijas formālo vadību jau situācijā, kad partijai bija visai gara un vētraina vēsture un diezgan liela bagāža ar visādām labām un ne pārāk
labām lietām (ar to es domāju sabiedrības vērtējumu). Tāpēc pārmest,ka tikai viņš ir pie vainas, nav īsti pareizi.

Nav noslēpums, ka personībām, līderiem Latvijas politikā ir liela nozīme sabiedrības vērtējumā. Šajā kontekstā var saskatīt ne vienu vien iemeslu, kāpēc Šķēle kā partijas vadītājs būtu ar lielāku potenciālu nekā Segliņš.

Žurnāliste Baiba Strautmane

Mareks Segliņš ir viens no tiem Latvijas politiskās skatuves tēliem, kurus man personīgi (un es pieļauju, ka es neesmu tāda vienīgā) no sākta gala ir bijis grūti uztvert nopietni un noticēt viņam, lai kādā statusā viņš arī parādītos. Es saprotu TP apsvērumus, kāpēc viņš tika ielikts pēc Kalvīša - kā jaunā seja, tomēr arī tādā statusā viņš nav ticams, jo partijā ir jau sen. Tāpēcmanuprāt, viņš nebija veiksmīgākā partijas līdera izvēle, jo viņam nav līdera harizmas.

Tieši tāda pati konstrukcija, kāda savulaik bija Segliņa ielikšana amatā, tāda pati konstrukcija ir Andra Šķēles ielikšana amatā, jo kādam šķiet, ka tauta grib stingro roku. Cik Šķēle ir ticams šajā statusā, jālemj katram pašam, bet man šī ticamība ir tikpat liela kā pret Segliņu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas