Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kučinskis: tas nav labs sākums koleģiālām attiecībām valdībā

LPP/LC prasības dalībai valdībā premjera kandidāta Valda Dombrovska pārstāvētā Jaunā laika vadībai nebija pieņemamas, un otrdien pēcpusdienā JL līdere Solvita Āboltiņa informēja LPP/LC līdzpriekšsēdētāju Aināru Šleseru, ka valdību plānots veidot bez aizejošā premjera Ivara Godmaņa partijas. Izšķiršanās galvenais iemesls varētu būt partijas vēlme arī turpmāk kontrolēt Satiksmes ministriju, deleģējot ministra amatam A.

Šleseram lojālus cilvēkus — CSDD valdes priekšsēdi Andri Lukstiņu vai Latvijas pasta vadītāju Ivaru Kraukli. Piedāvātā aizsardzības ministra amata vietā LPP/LC arī vēlējās redzēt I.Godmani Iekšlietu ministrijas vadībā. Satiksmes ministra posteni paredzēts uzticēt tagadējam ekonomikas ministram Kasparam Gerhardam (TB/LNNK).

Premjera kandidāts trešdien no rīta ir nolēmis paziņot visu ministru kandidātu sarakstu, kas vairākiem koalīcijas partneriem bija pārsteigums, jo viņiem šādas informācijas otrdien pievakarē vēl nebija. "Valdības veidotājam ir tiesības izraudzīties ministru kandidātus, bet labāk būtu rīkot preses konferenci tad, kad viens otram ir paspieduši rokas un vienojušies. Ir jābūt kolektīva sajūtai. Tas nav labs sākums," Dienai atzina TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis, solot, ka partija piedalīsies valdības veidošanā un deleģēs arī kultūras ministra kandidātu, kas, visticamāk, būs aktieris un uzņēmējs Juris Žagars. Taču TP nezināja, ka nāksies vadīt Kultūras ministriju, un valde par kandidātu nav lēmusi. Valdību, ja tajā nav LPP/LC ar 10 mandātiem Saeimā, veido TP, JL, ZZS, TB/LNNK un Pilsoniskā savienība, kurām kopā ir 64 balsis Saeimā.

M.Kučinskis izteica nožēlu, ka LPP/LC nav valdībā, jo I.Godmanis tai "būtu labs pienesums". Ne tikai viņš, bet arī citu partiju pārstāvji uzskata LPP/LC par ļoti prognozējamu politisko spēku, kas ir disciplinēts balsojumos Saeimā, vienots un profesionāls, ko nevarot teikt par PS. LPP/LC arī vienmēr skaidri pasakot, ja tai ir atšķirīgs viedoklis kādā jautājumā. LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš, kas ar V.Dombrovski pēdējo reizi ticies pagājušajā piektdienā un pēc tam nekādās oficiālās sarunās nebija piedalījies, norādīja, ka no JL nav saņemtas atbildes uz partijas jautājumiem, kuros bija arī norādīts, ka partija nepiekritīs māmiņu algu pārskatīšanai un nepieļaus atteikšanos no brīvpusdienām pirmo klašu skolēniem, kuriem šajos bezdarba apstākļos tā varētu būt vienīgā iespēja paēst pusdienas. "Acīmredzot Jaunajam laikam nav pieņemamas mūsu prasības," teica A.Bērziņš.

JL līdere S.Āboltiņa savukārt sacīja, ka JL nav varējis izpildīt LPP/LC amatu prasības, jo iekšlietu ministra postenim JL jau ir izraudzījies spēcīgu kandidātu, kas ir Linda Mūrniece. Tiesa, citu partiju pārstāvjiem šķita, ka L.Mūrniecei loģiskāk būtu vadīt Aizsardzības ministriju, jo kā iekšlietu ministre viņa varētu nonākt specifiskā situācijā, jo vienu struktūrvienību vada viņas vīrs. L.Mūrniece savukārt norādīja, ka viņas dzīvesbiedrs strādājot Valsts policijā, nevis pašā ministrijā — viņš ir VP iekšējās drošības biroja priekšnieks. S.Āboltiņa uzskata, ka visas partijas, kas veido valdību, ir saņēmušas kārotos amatus, ieskaitot Pilsonisko savienību, kurai bijis nosacījums, lai tai neuztic vadīt Izglītības un zinātnes ministriju. Ina Druviete (PS) gan Dienai izteica nožēlu, ka šis amats partijai nav piedāvāts. Pilsoniskā savienība saņēmusi piedāvājumu vadīt Aizsardzības ministriju, kas bijusi viena no divām tās pēdējā sarunā izteiktajām vēlmēm.

ZZS saglabā visas līdzšinējās atbildības jomas — zemkopību, vidi, izglītību un zinātni, kā arī Labklājības ministriju, izvirzot jaunu ministra kandidātu — Uldi Auguli (1972), kurš ir Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs, bijis Saeimas deputāts uz ministru pilnvaru laiku valdībā, bet pirms ievēlēšanas Saeimā vadīja Dobeles rajona Bērzes pagasta padomi.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

IESPĒJAMAIS VALDĪBAS SASTĀVS

Premjers — Valdis Dombrovskis (JL)

Ārlietu ministrs — Māris Riekstiņš (TP)

Aizsardzības ministrs — Pilsoniskās savienības kandidāts

Tieslietu ministrs — Mareks Segliņš (TP)

Ekonomikas ministrs — Artis Kampars (JL)

Finanšu ministrs — Einars Repše (JL)

Satiksmes ministrs — Kaspars Gerhards (TB/LNNK)

Iekšlietu ministre — Linda Mūrniece (JL)

Izglītības un zinātnes ministre — Tatjana Koķe (ZZS)

Kultūras ministrs — Tautas partijas kandidāts

Zemkopības ministrs — Jānis Dūklavs (ZZS)

Labklājības ministrs — Uldis Augulis (ZZS)

Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs — Edgars Zalāns (TP)

Veselības ministrs — Ivars Eglītis (TP)

Vides ministrs — Raimonds Vējonis (ZZS)


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas