Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kukule: gan Lietuvā, gan Igaunijā prezidentam ir tiesības apstiprināt augstas amatpersonas

Gan Lietuvā, gan Igaunijā Valsts prezidentam konstitūcijā ir paredzētas tiesības apstiprināt valdību, kā arī augstas amatpersonas, pastāstīja eksperte Sandra Kukule.

Igaunijas konstitūcijā prezidentam ir tiesības noteikt kandidātu premjera amatam, valsts galva var arī iecelt un atbrīvot valdības locekļus atbilstoši konstitūcijā noteiktajām prasībām.

Igaunijas pamatlikumā arī sīki noteikta kārtība, kā prezidents izvirza kandidātu premjera amatam un uzdod kandidātam izveidot jaunu valdību.

Premjerministra amata kandidātam 14 dienu laikā ir jāiepazīstina parlaments ar iespējamo valdības sastāvu. Pēc tam parlaments atklātā balsojumā nolemj, vai viņam uzticēt valdības veidošanu. Ja parlamenta lēmums ir pozitīvs, kandidāts septiņu dienu laikā prezidentam iesniedz valdības ministru sarakstu. Prezidents valdības sastāvu apstiprina triju dienu laikā.

Igaunijas prezidentam gan nav gluži brīvu roku valdības veidošanā, proti, ja viņa nosauktais premjera amata kandidāts negūst parlamenta atbalstu un prezidents septiņu dienu laikā nenosauc jaunu pretendentu, tiesības noteikt nākamo kandidātu premjerministra amatam pieder parlamentam. Taču arī šajā gadījumā parlamenta nosauktais premjerministra amata kandidāts valdības sastāvu prezentē prezidentam.

Vēl Igaunijas prezidents var veikt pārmaiņas valdībā pēc premjera ieteikuma.

Igaunijas prezidents parlamentam iesaka kandidātus Augstākās tiesas (AT) galvenā tiesneša, Igaunijas bankas valdes priekšsēdētāja, valsts kontroliera, Justīcijas kanclera un Igaunijas bruņoto spēku pavēlnieka vai virspavēlnieka amatam. Prezidents turklāt ieceļ gan Igaunijas bankas prezidentu, ņemot vērā valdes ieteikumu, tiesnešus, ņemot vērā AT ieteikumu, kā arī ieceļ un atbrīvo no amata bruņoto spēku vadību, balstoties uz valdības un Bruņoto spēku komandiera ieteikumu.

Arī Lietuvā, kurā prezidentu ievēlē tauta, valsts galvai ir tiesības gan veidot valdību, gan iecelt augstas amatpersonas.

Lietuvas prezidents ar Seima apstiprinājumu ieceļ premjerministru, uzdod viņam veidot valdību un apstiprina tās sastāvu. Prezidents ar Seima apstiprinājumu atbrīvo premjerministru no amata.

Ja valdība ir atkāpusies, prezidents 15 dienu laikā parlamentam iesaka jaunu premjera amata kandidātu. Vēl prezidents ir tiesīgs iecelt un atbrīvot valdības ministru, ņemot vērā premjera rekomendāciju.

Turklāt Lietuvas prezidents var ieteikt kandidatūras AT tiesnešu amatam un brīdī, kad iecelti visi AT tiesneši, aicina Seimu izvēlēties vienu no tiem kā AT prezidentu. Vēl prezidents ieceļ Apelācijas tiesas tiesnešus un ar Seima atbalstu ieceļ Apelācijas tiesas prezidentu, kā arī ieceļ vietējo un rajona tiesu tienešus un prezidentus un nodrošina viņu rotāciju.

Prezidents likumā paredzētajos gadījumos Seimam iesaka kāda tiesneša atbrīvošanu no amata, bet ar Seima apstiprinājumu ieceļ un atbrīvo no amata valsts ģenerālprokuroru.

Lietuvas prezidents ir tiesīgs parlamentam iesniegt arī trīs kandidātus uz Konstitucionālās tiesas tiesneša amatu. Brīdī, kad iecelti visi Konstitucionālās tiesas tiesneši, prezidents aicina Seimu izvēlēties vienu no tiem kā Konstitucionālās tiesas prezidentu. Vēl prezidents Seimam iesaka kandidātus valsts kontroliera un Lietuvas bankas valdes priekšsēdētāja amatam, kā arī ar Seima apstiprinājumu ieceļ un atbrīvo no amata armijas pavēlnieku un drošības dienesta vadītāju.

Kukule, norādot, ka nepauž prezidenta vai prezidenta kancelejas viedokli, sacīja, ka neredz iemeslus, kādēļ Latvijas konstitūcijā nevarētu prezidentam paredzēt šādas tiesības, proti, apstiprināt valdību. Taču pamatlikumā jāparedz arī sīka kārtība.

Jau vēstīts, partija "Visu Latvijai!" izstrādājusi grozījumus Satversmē, kas paredz tautas vēlētu prezidentu ar daudz plašākām pilnvarām. Viens no priekšlikumiem ir paredzēt prezidentam tiesības apstiprināt ministrus un tos pat atcelt no amata, šonedēļ vēstīja laikraksts "Diena".

Grozījumi arī paredz, ka Valsts prezidenta amata kandidātus varētu izvirzīt Saeimā pārstāvētās partijas vai 10 tūkstoši balsstiesīgo pilsoņu.

Ziņots arī, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers jau iepriekš paudis viedokli, ka prezidentam vajadzētu paredzēt tiesības iecelt neatkarīgu iestāžu vadītājus, tostarp tiesnešus, valsts kontrolieri, Tiesībsarga biroja un Satversmes aizsardzības biroja vadītāju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja šefu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas