Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kūle: būs vēl jauna krīze - dziļāka un trakāka

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
fils- piebildei
f
Cien. Piebilde, Jūs varbūt to nezināt, jo ne tagadniski, ne vēsturiski neesat vērusi Brīvības ielas 32. nama smagās durvis, kas atver ceļu uz vienīgo Latvijas filosofu kalvi. Vai varbūt ļoti reti šīs durvis esat vērusi, jo pretējā gadījumā Jūs zinātu ko vairāk par Latvijas filosofijas likteņiem padomju laikos, kad mūsu filosofija bija viena no retajām garīgās dzīves sfērām, kur valdīja relatīva brīvība un gaiss nebija tik totalitāri smags kādu nācās elpot, tikko izgājām no fakultātes uz trotuāra līdzās Ļeņina ielai. Un runājot par "principiem", ko Jūs pieminat, gribētos uzzināt precizējumus, jo filosofijā daudz vairāk lieto jēdzienu "metode", bet ar jēdzienu "princips" attiecībā uz filosofiju ir iespējams vien jaukt galvu nezinīšiem, kam līdz nopietnai filosofiskajai domāšanai vēl tāli ceļi ejami.
zieglinde
z
cik ironiski, ka Diena sak parpublicet NRA intervijas ar daziem palikusajiem LR intelektualiem! Sis parpublicejums jauc originalas intervijas tekstu, ta ka par logiskajam aplamibam ir javaino nevis Maija Kule, bet Dienas zurnalisti. Kules ieskati liek skatities uz Latvijas ekonomisko, kulturalo un etisko realitati daudz plasak neka daudziem gribas un ka daudzi spej. Ta ir viena lieta, ko filosofi spej darit, ja vini tiesam ir filosofi ne tikai karstas putras strebeji. Tas ir vinu uzdevums. Un ja vinu plasakais skats palidz mums biski padomat pirms iet uz kartejam velesanam un balsot par kartejiem mesianiskiem solijumiem un solitajiem un galu gala domat ne tikai par savu labumu bet kopejo labumu jeb sobrid jau vienkarsi izdzivosanu, tad filosofi savu darbu ir padarijusi. Jo cilveks nedzivo no maizes vien... vismaz laimigi un jegpilni ne.
jautājums
j
Nē ! Nepaliek ! Zviedriem vajag naudu, bet Tie no Padomēm ņēma dzīvības. Un par ko tad Jūs tā satraucaties? Nu izbrauks latvieši. Neviens Jums netraucēs ! Varēsiet taisīt šeit ko gribat-kaut Pleskavu, kaut Ivanovu. Ko nu Jūs tur parasti sataisat... Tikai bez mums-latviešiem. Mums tie anglosakši labāk patīk...Kulturāli cilvēki !
Elizabete
E
Re kāda Kūles kundze optimiste. Pesimists sakot: Sliktāk vairs nevar būt, optimists - būs, būs vēl sliktāk.
reality
r
Cien.,/god. laikam tiešām neapjēdz, kas un kam tagad ir parādā n-tie tūkstoši Latvijas kredītņēmēji - un kas joprojām uztur Latvijas valsti pie dzīvības, ļauj tērēt vairāk nekā tā nopelna. Drosmīgo neprātam slavu mēs dziedam ! - tik tais bailēs no ''krieviem'' un jaunu ''briesmoņu'' gaidās nav nepaliek garlacīgi dzīvot ? Stiprinies, draugs - šai situācijā vari zaudēt arī dārziņu, jo šoreiz parādu piedzinēji nebūs tik glupi kā ''krievi'' ( atceries Rutku tēva aprakstītos ''zviedru'' un ''poļu'' laikus - k/f ''Vella kalpi'' ? ). Starp citu - pie saprāta/skaidras domāšanas nevis emocijām apelē arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja I.Šulca:'' Rezultāts, ko redzam šodien, ir tieši Latvijas valsts suverēnās izvēles, tās izvēlētā modeļa kļūdains rezultāts''(''Mēs neko neprasām.Latvijas valdība prasīja''/15.10.2009). Kas tiešām nebaidās, lai atzīst un labo savas kļūdas !
Vija - Anna
V
Jūsu vārdi ir pareizi, bet pārāk dziļi esam visu salaiduši grīstē! Domāju, ka tieši krīze ir kā Dieva sūtība, lai cilvēki sāktu domāt par Jūsu pieminētajām vērtībām.Vārdos jau visi it kā piekrītam, bet lai tikai neskar paša ērtības, jo tad domas krasi mainās. Cilvēku liekulība šobrīd kā īlēns lien no maisa laukā.Bieži piesauc vārdu kultūra, bet kādi liekuļu un pašlabuma meklētāju bari aiz tiem paslēpušies! Mēs esam kā apmaldījušies, un pašreiz vissmagākā krīze ir - morālā krīze! Ar to arī jāsāk, jo tikai kulturāli ļaudis var izveidot valsti, kura balstīta un patiesām cilvēciskām vērtībām!
jautājums
j
Patiesība ? Ka katram notikumam ir savas sekas un konsekvences. Jūs to apstrīdat ? Un es arī jūtos brīvs šeit un tagad. Kādas briesmīgi melnas domas ? Nū...padomju okupācijas pēdējos gados cukuru, šnabi un ziepes deva uz taloniem, bet sviestu, desu un kafiju nedeva vispār. Katram latvietim okupācijas laikā bija dārzinš, lai nodrošinātos ziemai ar pārtiku. Ar ko tad šī situācija ir stipri savādāka ? Kurš gribēs no latviešiem izdzivot, tas sev iztiku sagādās.Tikai iespējas ir citas un katram ir brīva izvēle . Vienkārši reāls risku un situācijas izvērtējums. Paskatieties uz Kaļiņingradu... Un pēc Sibīrijas Īrijai un Anglijai, Kanādai vai Jaunzelandei nav nekādas vainas. Principā jau, kas nenogalina tas padara stiprākus. Tie latvieši ,kas izdzīvoja un pārcieta okupāciju maz no kā baidās...Tikai vēlreiz zem krieviem nonākt...To gan nē !
reality
r
Patiesība ? - kāds spēj aptvert un saredzēt visu patiesību visā tās dziļumā un plašumā ??- drosmīgs apgalvojums iz tā cilvēka mutes/galvas, kas visu pagātni vēlas krāsot vienā melnā krāsā un joprojām nespēj saskatīt ko citu. Br-r-r-riesmīgi melnas domas vajag dzīt prom - tad var kļūt brīvs jebkurā vietā, jebkurā laikā - pat okupācijas+inkorporācija+aneksijas laikos nepiedzīvotās dižķibeles apstākļos.
+++
+
ja viniem ir ko piedavat kapec nevaretu piedalities ari vinas konkursa, ja vinus vertes citi?????
vitolds, pārstāv sevi
v
tas, kā asiņainie perdeļi, Šķēles rokassunīši, ir allaž aplikuši Maiju Kūli, jau sen šķitis dīvaini. sajūta tāda, ka daļu no pacilājoši asprātīgajiem komentāriem raksta neuzlēkušās filosōfijas saulītes Liepnieks, Rolšteins un viņu ceļabiedri.
Jānis
J
Paldies Annai,vēstures skolotājai--izlasīju vismaz kaut ko jēdzīgu.
jautājums
j
Tā ir patiesība. Ko ? Nepatīk dzirdēt ? Jo katram notikumam ir savas sekas un konsekvences. Arī 50. gadu padomju okupācijai. Traģiskas sekas latviešiem kā tautai...Un varbūt neatgriezeniskas... Es esmu gatavs, ka maniem bērniem būs jādodās prom un jāatrod sava vieta brīvajā pasaulē. Bet pie krieviem viņi nedzīvos nekad ! Jo pārāk briesmīgs bija tas Jūsu saldais okupācijas laiks.
Anna,vēstures skolotāja
A
Paldies par patieso rakstu.Priecājos,ka sakrīt ar manām,bezmiega naktīs izdomāto par to - uz kurieni ejam Latvija? šobrīd mēs visi esam Hamleta lomā un mūsu izvēle ir -būt vai nebūt Latvijai,kur tautai laimē diet.Cilvēks dzīvo,lai domātu.Un pēc tam ir pārējās vajazības.Ja ir otrādi,ar ko gan mēs atšķiramies no,piemēram rāpojoša un lapas grauzoša tārpa.Cilvēks sākas ar goda,atbildības,sirdsapziņas izjūtu,bet šīs pamatvērtības apgūt neparedz eksakto zinību programmas.Tas ir humanitāro un sociālo zinību lauciņš.Padomājiet,kritizētāji!
Anna,vēstures skolotāja
A
Paldies autorei.Raksts objektīvs un profesionāļa cienīgs.Cilvēks dzīvo,lai domātu!!! To es attiecinu uz tiem raksta kritizētājiem,kuri to nespēj vai arī negrib spēt darīt.Prast domāt filozofiski nozīmē prast aiz kokiem redzēt mežu ,aiz atsevišķā saredzēt būtību,jēgu.Finanšu kapitāla saplūšana ar rūpniecisko notika attīstikajās valstīs jau 19.gs. 60.tajos gados. Un vēlme dominēt pār rūpniecisko ir arī galvenais krīzes cēlonis gan 1929.g. pasaules ekonomiskajā krīzē,kas sākās ASV un arī tagadējā,kas arī sākās ASV. Garīgo vērtību sistēmas krīze sākās jau pēc 1.Pasaules kara.,kas kā lielvalstu alkatības izraisītais militārais konflikts prasīja miljoniem nevainīgu cilvēku dz;ivību.Cilvēka dzīvība kļuva mazvērtīga.
reality
r
Kas būtu - ja pēdējos 20-it gadus būtu saprātīgi saimniekots ? - iespējams, ka tik nebūtu diža, bet vienkārši ķibele. Tagad jau notiek traģēdija, tikai uzņemties atbildību par savām rokām/galvām uzcelto valsts sistēmu nevienam īpaši negribas - vieglāk uzdot jautājumus, plāpāt par vakardienu, fantazēt par tēmu 'kas būtu, ja..'' vai novelt vainu uz ''okupantiem ? Veikls gājiens, bet no patiesības jau neaizbēgt.....

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas