Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kustība Dzīvesbiedri Saeimā iesniegusi Mana Balss iniciatīvu par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību

13. Saeimai nespējot pieņemt Civilās savienības likumu, kustība "Dzīvesbiedri" ceturtdien, 27.oktobrī, Saeimā iesniedza līdzdalības platformas "Mana Balss" iniciatīvu "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" ar 23 544 Latvijas iedzīvotāju parakstiem, aģentūru LETA informēja kustības pārstāve Zane Jēkabsone.

Jēkabsone norādīja, ka Satversmes tiesas spriedums Latvijas likumdevējam deva uzdevumu – nodrošināt visu ģimeņu, tai skaitā ārpus laulības kopā dzīvojošo pāru juridisko, ekonomisko un sociālo aizsardzību. Nodrošinot Satversmes tiesas sprieduma izpildi, Tieslietu ministrijas paspārnē tika izstrādāts Civilās savienības likums, ar kuru tiktu izveidots tiesiskais regulējums, kas paredz ikvienai personai iespēju noslēgt civilo savienību ar citu personu, ar kuru tā veido kopīgu mājsaimniecību. Taču likums tā arī netika pieņemts 13.Saeimā, apstājoties 3.lasījumā, kā rezultātā 28 viendzimuma ģimenes bijušas spiestas lūgt ģimenes fakta konstatāciju tiesas ceļā, no kurām jau 16 atzīstas, skaidroja Jēkabsone.

Kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis norādīja, ka likumdevējs ir klaji ignorējis un neizpildījis divus Satversmes tiesas par visu ģimeņu aizsardzību. Nespējot pieņemt regulējumu ārpuslaulībā dzīvojošo ģimeņu aizsardzībai, likumdevējs ir parādījis, ka neciena vai līdz galam neizprot Latvijas valsts pamatlikumu – Satversmi.

"Nav iedomājams, ka likumdevējs izvēlas, kurus spriedumus pildīt, bet kurus nē. Tas nav labs signāls ne tikai likuma atbalstītājiem, bet visai sabiedrībai kopumā, jo selektīva spriedumu izpilde apdraud mūsu visu tiesības," sacīja Zālītis, aicinot Valsts prezidentu Egilu Levitu vēlreiz iesaistīties jautājuma risināšanā, lai tiktu nodrošinātas Satversmē minētās tiesības visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Iniciatīvas "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" mērķis ir aicināt likumdevēju pieņemt Dzīvesbiedru likumu - tiesisko regulējumu ārpus laulības savienībā dzīvojošu pāru tiesiskai atzīšanai un sociālajai aizsardzībai. Iniciatīvas iesniedzēji kustība "Dzīvesbiedri" aicina likumdevēju ieviest jēdzienu "dzīvesbiedri" un "dzīvesbiedru savienība" Latvijas tiesību aktos, kas apzīmētu pastāvīgi kopā dzīvojošus cilvēkus un divu cilvēku kopdzīvi, kuri nedzīvo laulībā, bet atrodas kopdzīvē un uzskata sevi par ģimenes locekļiem.

Likumdošanas iniciatīva paredz iespēju noslēgt dzīvesbiedru līgumu notariālā akta kārtībā, kas regulētu dzīvesbiedru personiskās un mantiskās attiecības, kā arī noteiktu gadījumus, kuros pastāv faktiskā dzīvesbiedru savienība, aizsargājot šo personu tiesības uz ģimenes dzīvi.

Tāpat aicināts nodrošināt dzīvesbiedru pāriem iespēju reģistrēt savas attiecības atvieglotā kārtībā, paredzot attiecību reģistrēšanu pie zvērināta notāra, tai skaitā izmantojot notāru attālināto pakalpojumu iespējas – "digiNotārs".

Zālītis atzīmēja, ka likumdevējam būtu jāparedz tiesisks regulējums tiem gadījumiem, kad nelaulāti pāri nav reģistrējuši savas attiecības rakstiski, tomēr pāra attiecībām ir ģimenes dibināšanas raksturs, piemēram, kopīga bērnu apgādība, kopīgas mājsaimniecības uzturēšana vai ilgstošas faktiskās attiecības. Šādos gadījumos pāriem ir jābūt tiesībām tikt atzītiem par ģimeni un izmantot no tā izrietošās tiesības uz ģimenes aizsardzību.

Tāpat likumdevēji aicināti sakārtot normatīvo regulējumu, kas nodrošina pabalstus visām ģimenēm, nodokļu atvieglojumus, īres tiesību pārņemšanu, mantošanas jautājumus un citas līdzīga rakstura lietas.

Parakstu vākšana par iniciatīvu "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" tika uzsākta 2020.gada 1.oktobrī pēc tam, kad Saeimas Ētikas, mandātu un iesniegumu komisija noraidīja iepriekšējo iniciatīvu par viendzimuma pāru reģistrēšanu, kuru bija parakstījuši vairāk nekā 10 000 cilvēki. Pirmajās 24 stundās savākts vairāk nekā 4 000 parakstu, kas tajā brīdī bija lielākais pirmās diennakts balsojums “Mana Balss” pastāvēšanas vēsturē.

Vēstīts, ka Saeimas balsojošo deputātu vairākums 20.oktobrī no sēdes darba kārtības izslēdza Civilās savienības likumprojektu, ko tikai nepilnas divas stundas iepriekš parlaments bija iekļāvis darba kārtībā.

Likumprojekts paredz noteiktu jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai, tostarp pavērt iespējas reģistrēt viendzimuma pāru attiecības.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas