Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Labvēlīgs zvaigžņu stāvoklis obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai

Obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas sagatavošanai un ieviešanai no 2018. gada pašlaik ir labvēlīgs zvaigžņu stāvoklis, Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē trešdien sacīja Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (Vienotība). Viņš norādīja, ka idejas īstenošanai ir Saeimas vairākuma politiskā griba un arī sabiedrības atbalsts, tā liecinot aptaujas.

To komisijas sēdē apstiprināja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), kurš jūtot šo atbalstu. Ministram jau iepriekšējās valdības laikā ir uzdots līdz 1. jūlijam sniegt valdībā ziņojumu par iespējamajiem veselības apdrošināšanas sistēmas variantiem, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.Ministru kabineta deklarācijā Māra Kučinska (ZZS) valdība ir apņēmusies izstrādāt obligātās veselības apdrošināšanas modeli, nosakot veselības obligāto iemaksu bāzes avotu un likmes apmēru. Pērnajā rudenī Vienotība, kad tā vēl bija valdošā partija, savā Latvijas simtgades plānā kā vienu no mērķiem pieteica veselības aprūpes kvalitātes un pieejamības uzlabošanu, nozares finansēšanai novirzot 3% no sociālās apdrošināšanas iemaksām.Pirms vairākiem gadiem Laimdotas Straujumas (Vienotība) pirmās premjerēšanas laikā, kad veselības ministre bija Ingrīda Circene (Vienotība), valdība jau bija iesniegusi Saeimā veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kuru parlaments bija konceptuāli atbalstījis un atbildīgā komisija jau sagatavojusi arī izskatīšanai 2. lasījumā. Tas paredzēja veselības nozares finansējumu sasaistīt ar ieņēmumiem no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kas nozīmētu, ka tiesības uz valsts finansētu veselības aprūpi būtu šā nodokļa maksātājiem. Izņēmums ir neatliekamā un cita veida medicīniskā palīdzība, kas nekavējoties jāsaņem ikvienam iedzīvotājam. Ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalās starp valsti un pašvaldībām, kurās nonāk lielākā daļa - 80%. Taču toreiz ministrei Circenei nebija politiskā atbalsta, kādu tagad savam partijas biedram Belēvičam sola premjers Kučinskis. Sistēmas ieviešanā tagad ir ieinteresēta arī Vienotība.Vairāk lasiet Ināras Egles rakstā_ Labvēlīgs zvaigžņu stāvoklis laikraksta Diena _ceturtdienas, 17.marta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas