Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Lai apmierinātu ēdelīgos planētas iedzīvotājus, laboratorijās top mākslīgā gaļa

Nepilna pusgadsimta laikā kopš 1961.gada globālais noēstās gaļas daudzums ir četrkāršojies. Un ne tikai tāpēc, ka ir audzis iedzīvotāju skaits. Cilvēki šodien ēd gaļu divreiz dūšīgāk nekā pērnā gadsimta vidū – piemēram, pieaug patēriņš Ķīnā. Pastāvot draudiem, ka ap 2050.gadu tiks pārsniegta Zemes spēju robeža un tā vairs nespēs pabarot visus iemītniekus, tiek meklēti alternatīvi risinājumi.

Tai skaitā, tiek strādāts pie mākslīgās gaļas, pirmdien vēsta laikraksts _Diena_.Pirmos mākslīgi audzētās gaļas paraugus jau var apskatīt un aptaustīt. Pērnā gada nogalē britu laikraksts _The Times  _aprakstīja Nīderlandē, Eindhovenas Universitātes laboratorijā veiktu projektu, kur zinātniekiem izdevās izaudzēt mīkstu, slapju masu, ko viņi lepni dēvēja par cūkgaļu. Viņi paši atturējās to pagaršot, taču apgalvoja, ka jau piecu gadu laikā varētu saražot izejvielas, piemēram, cīsiņu izgatavošanai.Nīderlandes valdības finansētajā pētījumā audzēšanai tika izmantotas šūnas no cūkas muskuļiem, kas dabīgi ieprogrammētas izaugt par muskuļiem un "salabot" traumētos audus. Radot šīm šūnām pateicīgu vidi kolbā, tās patiešām auga un pārvērtās par muskuļiem līdzīgām lipīgām šķiedrām. Nedaudz agrāk Ņujorkā līdzīgā eksperimentā no zelta zivtiņas šūnām tika izaudzēta zivs fileja, un tas liecina, ka ar šādām metodēm var izgatavot arī jēra, vistas un vaļa gaļu.

Daži zinātnieki jau spriež, kā "dzīvnieku" miesa mākslīgi tiks audzēta milzu baseinos.

Latvijas pavārs Elmārs Tannis laikrakstam atzinis, ka labprātāk izvēlētos cūciņu no Latvijas laukiem, taču, ja cilvēki atzīs jauno gaļu par labu, arī pavāri to gatavos.

Laikraksts piebilst: rietumniekiem gan būtu vērts pāris reižu nedēļā atteikties no karbonādēm un kotletēm, jo turīgajās valstīs cilvēki dienā uzņem ap 110 gramiem proteīna jeb divreiz vairāk nekā organismam nepieciešams.

Visu Jāņa Vēvera rakstu lasiet pirmdienas Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas