Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Lai gan piketā par latgaļu valodu maz dalībnieku, rīkotāji apmierināti ar rezultātu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ontūns
O
Ak tad iegribējāssiltu vietiņu...
Rampant
R
Lai gan pats esmu rīdzinieks, mani vecāki, vecvecāki utt. nāk no Ludzas apkaimes. Kāpēc Latgale pirmās republikas laikā bija nabadzīga, un tāpēc nicināma viņi man ir izskaidrojuši. Un te atkal vainojama mīļotās Krievzemes ietekme. Sākšu ar to, ka Latgale cara laikā ietilpa Vitebskas guberņā ar visām no tā izrietošajām sekām. Pirmās republikas laikā neko nemainīja pat zemes reforma, jo pat valsts piešķirtā zeme saimniecībās tika dalīta proporcionāli dēlu skaitam (atkal pēc krievu šnites). Tā vidēja saimniecība pārvērtās daudzos sīkos zemes pleķīšos, kas dzīvību varēja izvilkt tikai saimniekojot naturāli. Lai nopelnītu latgaliešu zemniekam vajadzēja doties uz bagāto Čuiliju grāvjus rakt. Turpretim tur sistēma bija eiropeiska - mājas mantojumā saņēma vecākais dēls, pārējie iespēju robežās tika skoloti vai devās uz pilsētām strādāt rūpniecībā, tādējādi to attīstot. Kā redziams, viss ir ļoti vienkārši, un nav te ko sēt naidu starp vienas tautas pārstāvjiem, kuras viena daļa diemžēl, bija Krievijas lielākā ietekmē nekā otra.
lg
l
The Basque Parliament (Basque: Eusko Legebiltzarra – Spanish: Parlamento Vasco) is the legislative body of the Basque Country autonomous community of Spain and the elected assembly to which the Basque Government is responsible. The Parliament meets in the Basque capital, Vitoria-Gasteiz, although the first session of the modern assembly, as constituted by the Statute of Autonomy of the Basque Country, was held in Guernica – the symbolic centre of Basque freedoms – on 31 March 1980.[2] Later in 1980 it started meeting at the premises of the Alavese government. In 1982, it got its own site in a former high school. The symbol of the Parliament is an oaken sculpture by Nestor Basterretxea representing a stylized tree, an allusion to the tradition of Basque political assemblies meeting under a tree, as in Guernica. It is composed of seventy-five deputies representing citizens from the three provinces of the Basque autonomous community. Each province – Álava, Guipúzcoa and Vizcaya – elects the same number of deputies, despite their having very different levels of population. This was chosen to earn support from Alava and Navarre, less populated territories where Basque nationalism has less followers. Navarre did not join the autonomous community though. The elections are held using closed list proportional representation with seats allocated on a Provincial basis using the D'Hondt method of allocation. In order to qualify for seats in a particular province, electoral lists must receive at least 3% of the votes cast in that province including votes "en blanco" i.e. for "none of the above." From 1984 to 2001, the Election threshold was 5% in each province. Sessions of the Basque Parliament are conducted in both Basque and Spanish, with translation services.
terora draudi
t
"dārgie latviešu draugi - jūsu tiesības spriest par latgaliešu jautājumiem ir līdzvērtīgas britu kolonizatoru viedokļiem par Indijas kultūru, ne vairāk. latgaliešu valodas jautājumus izlems latgalieši, ne rīdzinieki. kas būs rezultātā? vai nu valsts nopietni ķersies pie valodas aizsargāšanas, vai arī būs starptautiska tiesvedība, sliktākajā gadijumā basku zemes risinājums." (C) lg ...................... Basku zemes risinājums izskatās šādi: "Bruņotais basku separātistu grupējums ETA, vairāki kura locekļi tika aizturēti nesenajos policijas reidos, svētdien savā Spānijas radiostacijas RNE nolasītajā paziņojumā solīja "turpināt triecienus" Spānijā. RNE ziņo, ka grupējums solījis dot triecienus "visās frontēs", bet Spānijas laikraksta "El Mundo" interneta lapā norādīts, ka ETA parakstītajā paziņojumā solīts turpināt cīņu "pret centrālo varu tikmēr, kamēr nebūs radīti demokrātiski priekšnosacījumi, kas atļauj aizsardzību ar politiskiem līdzekļiem Basku zemē". Ar šo paziņojumu jāsaprot ETA prasības piešķirt pašnoteikšanos Basku zemei Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos. ETA arī uzņēmusies atbildību par nelielo sprādzienu 25. jūlijā, kad Navarro pilsētu valsts ziemeļos šķērsoja prestižais velobrauciens "Tour de France", par spēcīgāku sprādzienu pie civilās gvardes kazarmām Durango pilsētā augustā un vēl diviem sprādzieniem šajā mēnesī. Kopš 5. jūnija, kad ETA paziņoja, ka tā pārtrauc 2006. gada martā noslēgto pamieru sakarā ar progresa trūkumu sarunās ar Madridi, 22 aizdomās turēti ETA kaujinieki apcietināti Francijā un pa vienam Kanādā, Meksikā un Spānijā. Spānijas iekšlietu ministrs Alfredo Peress Rubalcaba pagājušajā nedēļā paziņoja, ka vairākiem arestiem Francijā ir "ārkārtīgi svarīga nozīme", un dažiem aizdomās turētajiem bijusi galvenā loma bumbu sprādzienu organizēšanā Madrides Barahas lidostā pagājušā gada decembrī, kuros gāja bojā divi cilvēki."
lg
l
dumiķīt, runa iet par basku zemes parlamenta analogu latvijas valsts pārvaldes likuma un konstūtucijas ietvarā. nevajag tā satraukties, visas kaites ir no nerviem...
un
u
Smotrju - čelovek stal Professorom kislih ščej.
Человек
Ч
"lg 14:29 piedāvā risinājumu: " vai nu valsts nopietni ķersies pie valodas aizsargāšanas, vai arī būs starptautiska tiesvedība, sliktākajā gadijumā BASKU ZEMES RISINĀJUMS." Ar to, kas paredzēts par draudiem graut Latvijas Republikas teritoriālo vienotiību, var detalizēti iepazīties Krimināllikumā." - Но как же вы не понимаете. Баскский вариант не подсуден! Баски - не вышли из состава Испании. К тому же Латвия - член ЕС, а в ЕС вариант автономии отдельных территорий - вполне нормальное явление, смотрите пример Каталонии и Андалузии в той же Испании. Понимаете, нет? Вбейте это себе в голову.
Человек
Ч
"Kādas ir Latgales letonizācijas priekšrocības? Kaut vai tādas, ka latgaliešiem tik mīļo katoļticību luterticīgie latvieši neuzskatīs par nīdējamu, kas vis nebūs, ja Latgalē valdīs Krievija." - Ну, хватит врать-то. Знаете ли вы такого российского либерала - Герман Греф? Сейчас - президент Сбербанка, до того семь лет был министром правительства. Так вот, он по вероисповеданию - католик, и никто его почему-то не захотел перевести в другую веру. И знаете ли вы, что в Забайкалье, в Бурятии, господствующая религия - буддизм? И никто не собирается местных буддистов переводить, например, в православие. Так что не клевещите на Россию!
jupis
j
Ļoti lielā skaitā Latvijas latgaļi taču ir aizlaidušiesceļojuši no Latgales projām padomju laikā. Tagad parādās kaut kādi lg un citi apoloģēti, kam ar Latgali droši vien nav pat tādas saistības kā ezim ar slieku, tracina latgaļus un apsaukā pārējos latviešus. Labi, ka atklājas āža kāja - kādam gan jābūt garīgi aklam, lai sāktu spriest kaut ko tik pataloģisku kā latgaļu letonizāciju vai Latgales rusifikāciju. Vajadzētu atcerēties, ka arī vidzemnieku senči ir latgoļi, un tikai vēlāk viduslaikos latgoļu cilšu ceļi šķīrās, jo ziemeļu daļa nonāca Zviedrijas, bet dienvidu daļā saimniekoja poļi, vēlāk atrašanā s dažādās guberņās. Tad arī radās tagadējās atšķirības. Vajadzētu arī atcerēties cara laoka pasākumus Latgales pārkrievošanā.
mjaa
m
Paši čangaļi ir tupi mītu izplatītāji - neviens katoļus pārējā Latvijā nenīdē. Kā viena latgaliete brīnījās, ka pats esmu ar katoļu saknēm un ka ārpus Latgales esot katoļu baznīcas - iedomājušies sevi par pasaules otro Vatikānu, ka pietiek nopublicēt karti, kur Latgale ir uzrādīta kā katoļu zeme, tad citur katoļu baznīcas nav... bez tam, skaita ziņā Latgale drīzāk ir krievu vecticībnieku/pareizticīgo zeme - kādi vēl katoļi. Vispār, kur čangaļi, tur cirks par brīvu - visas skaļākās mantas dalīšanas un ģimenes attiecību kārtošanas, kas tikušas publicētas presē manā pusē ir bijušas čangaļu ģimenēs... karstas asinis o.O
replika
r
Tiešām nav nekādu priekšrocību, ir gan viena sīka problēma. Krievijā būs jāatsakās no latīņu alfabēta (baškīri mēģināja atjaunot rakstību latīņu burtiem un dabūja pretī lielu maskavas pigu), bet tas jau nekas, vai ne?
.
.
čiuļiskās skandalētājtieksmes izpaužas kā vēl nekad. rusifikācija, seperātisms. vienkārši burvīgi. tikai latgaļi dzīvos kā dzīvojuši, tāpat arī visi pārējie. seperātisms, ha! pīļu mēsli
mūs nepamodināja
m
Pikets tika rīkots, jo latgaļu valoda netika iekļauta šodien noritošās Eiropas Valodu dienas valodu darbnīcās "Iepazīsti valodas", kur tiek piedāvāta iespēja iepazīt un apgūt spāņu, lietuviešu, igauņu, vācu, angļu, franču, grieķu, ungāru, itāļu, īslandiešu, dāņu, norvēģu, armēņu, esperanto, līvu un latviešu valodu. Pēc piketa M.Gabrišs portālam Diena.lv teica, ka nākamgad latgaļu valoda varēs piedalīties Eiropas Valodu dienas pasākumos - LVA pārstāvis skaidrojis, ka pieteikšanās notiek augustā, un to latgaļu valodas aizstāvji ņemšot vērā. "Iespējams, mūsu kļūda bija, ka šogad nepamanījām, ka augustā bija pieteikšanās," teica M.Gabrišs. _______________________________________ Laba ideja - ja kāds aizguļas un nokavē tramvaju, tam jāiet piketēt pie Satiksmes ministrijas!
83., 88. pants
8
lg 14:29 piedāvā risinājumu: " vai nu valsts nopietni ķersies pie valodas aizsargāšanas, vai arī būs starptautiska tiesvedība, sliktākajā gadijumā BASKU ZEMES RISINĀJUMS." Ar to, kas paredzēts par draudiem graut Latvijas Republikas teritoriālo vienotiību, var detalizēti iepazīties Krimināllikumā.
lg
l
tikai mieru. nekad pēc 1920-iem gadiem nav gājusi runa par separātismu. pieturiet savas čyuļu provokācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas