Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lai nezaudētu ietekmi, TB/LNNK lietas sauks īstajos vārdos

Ja valdībā apstiprinātais valsts budžeta projekts Saeimā tiek sakropļots, kas nav izslēgts, un premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) tā dēļ ir spiests atkāpties, tad var būt mēģinājumi kādu no esošajām valdības partijām koalīcijā nomainīt ar Jauno laiku, vai, visticamāk, ar Saskaņas centru. Tādas prognozes izskanēja sestdien Tēvzemei un brīvībai/LNNK domes sēdē, kurā partijas līderi uzsvēra, ka tēvzemieši atbalstīs premjeru un šo valdību, kā arī uzskata — ja gadījumā notiek izmaiņas, tad I.

Godmanim ir jāvada arī nākamā valdība. Tas saskan ar Tautas partijas frakcijas vadītāja Māra Kučinska sacīto — arī viņš neredz citu premjera kandidātu un nevēlas tēvzemiešu aiziešanu, bet nevarēja arī droši apgalvot, ka nekas nevarētu mainīties.

Tieši Tautas partijā TB/LNNK līderi, vērtējot situāciju, saskatīja ieinteresētību politiskās konkurences apstākļos vājināt tēvzemiešu pozīcijas, izstumjot viņus ne tikai no valdības, bet arī no vadības Rīgas domē. "Budžeta pieņemšana varētu būt politizēta ar mērķi kaut ko izjaukt un kaut ko izveidot no jauna. Varbūt klauvē kāda cita partija pie valdības durvīm, varbūt ir doma kādu izsviest ārā," sēdē teica TB/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats. Viņaprāt, varas partijām vajadzētu mēģināt vienoties, jo neesot redzami pozitīvi uzlabojumi, valdību nojaucot. TB/LNNK līderis Roberts Zīle Dienai atzina: "Tas, ko mēs negribētu pieļaut, ir Saskaņas centra nonākšana valdībā. Tie, kas varbūt plāno šādus scenārijus, labi zina mūsu nostāju — mēs nevaram būt ar Saskaņas centru vienā valdībā. Tas mērķis, manuprāt, ir izspiest mūsu labi strādājošos ministrus un nomainīt viņus ar skanīgākiem uzvārdiem." R.Zīle redz tikai vienu iespēju, kā cīnīties pret šādām aizkulišu darbībām — "saukt lietas īstajos vārdos".

Uzstājoties sēdē, R.Zīle īpašu uzmanību veltīja ārpolitikai, kas pēdējos mēnešos, viņaprāt, ir "krasi mainījusies," liekot saprast par Krievijas ambīciju palielināšanos, kas var atsaukties arī uz Latvijas politisko situāciju. Kad minējumi par SC iespējamo iesaistīšanu valsts pārvaldē parādījās jau iepriekš, SC viens no līderiem Jānis Urbanovičs, tos komentējot, Dienai sacīja: "Mans plāns ir radīt situāciju, ka valstij lojāli nelatvieši tiek iesaistīti valsts pārvaldē. Tas būtu labi valstij un tas notiks manas politiskās dzīves laikā." TB/LNNK domnieki norādīja, ka par gatavošanos tam liecinot arī SC deputātu balsojumi parlamentā, kas ir neitrālāki.

"Uz situāciju es skatos mierīgi, jo bieži vien runas par kaut kādām izmaiņām apstājas pusceļā. Taču, kaut kādi dūmi kūp, un, ja notiek kaut kas valdībā, tad notiek arī Rīgas domē, kur ir politiskās tirdzniecības iespēja gan ar Jauno laiku, gan ar SC," pieļāva M.Grīnblats. R.Zīle kā partijas prioritāti minēja Rīgas mēru Jāni Birku, nepieļaujot izmaiņas domē, ko var mēģināt īstenot pašvaldības budžeta pieņemšanas laikā. R.Zīle gan domā, ka "Tautas partija pati necer vadīt Rīgas domi, kas ir mans personīgais viedoklis, jo viņi prot rēķināt". J.Birks arī atgādināja par smagajiem apstākļiem, kādus TP finanšu ministrs esot radījis pašvaldībai, kuras iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā ir ievērojami palielinājušās un būšot 68 miljoni latu, tajā pašā laikā apkārtējie pagasti un novadi izmanto Rīgas infrastruktūru, nepiedaloties tās nodrošināšanā. J.Birks Dienai uzsvēra, ka ar premjeru I.Godmani domei ir laba sadarbība. Jāatgādina, ka tikai, pateicoties premjera pārstāvētās LPP/LC atbalstam J.Birkam izdevās saglabāt amatu, kad TP un Jaunais laiks vasarā rosināja viņa nomaiņu. Lai arī ir izskanējis, ka notiek LPP/LC un SC sarunas par sadarbību pašvaldībā, visticamāk, tās saistītas ar iespējamo tuvināšanos pēc pašvaldību vēlēšanām.

TP ieinteresētību R.Zīle bija pamanījis arī īpašu uzdevumu ministru sekretariātu likvidēšanā, "kam nav nekāda sakara ar budžetu un tas ir politisks jautājums". Likvidējot īpašu uzdevumu ministru ES finanšu pārvaldes lietās, visa pārraudzība par ES naudas apguvi nonāk TP rokās, jo tai ir finanšu ministrs. TP frakcijas vadītājam M.Kučinskim esot grūti komentēt dažādas TB/LNNK politiķu aizdomas, un arī valdības likteni izšķiršot nevis TP, bet gan Zaļo un Zemnieku savienība, kas izteikusi visvairāk iebildumu budžeta sagatavošanas laikā. Viņš arī domā, ka mēģinājumi astoņus mēnešus pirms pašvaldību vēlēšanām mainīt Rīgas domes vadību, būtu taktiski nepareizi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas