Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Laiks uzvilkt kamzoļus!

Vēsturiskajā 28. maija vakarā, neko nezinot par Valsts prezidenta runu, pārpildītā zālē trīs stundas es sekoju spēcīgam un aizraujošam stāstam par radīšanas, Dieva un varas krāšņajām un vienlaikus baisajām telpām. Mani pārsteidza klusums zālē un skatītāju sejas. Elpu aizturējuši, mēs sekojām līdzi katrai frāzei, katrai niansei, kustībai, kas no notikuma uz notikumu mūs veda tālāk it kā jau zināmajā stāstā par ģēniju Mocartu un viņa bendi Saljēri.

Vienlaikus dziļums un milzīga dinamika, citpasaules sajūta. Viss, ko jau Šekspīra laika teātris deva dzīves šaustītām skatītāju dvēselēm, lai tās domājot veldzētos skatuves kaislībās.

Artūra Skrastiņa Saljēri ar augstākās raudzes meistarību un Dieva doto spēles prieku šajās trīs stundās liek aizdomāties par milzīgo cilvēcisko kaislību amplitūdu. Aktiera seja tik tieši raugās uz skatītāju, tik tieši to uzrunā, ka tu nevari un negribi novērsties, lai gan tas, ko tu dzirdi, atver ikdienā rūpīgi slēgtus iekšējos apcirkņus.

Bet visam pāri ir stāsts par varu - vēlēšanās valdīt - viss viens - mākslā vai galma intrigās. Būt pirmajam Dieva priekšā, būt viņa izredzētajam. Tikai vēlāk valsts notikumu kontekstā, vēl un vēl domās atgriežoties pie lieliskās izrādes, es aizdomājos, cik daudz varas līmeņu tā skar. Un cik tieši tā nezinot reaģējusi uz mūsu notikumiem.

Vai mākslinieks var laiski gozēties varas saulē vai vienaldzīgi novērsties no tās, vai aicināt ļaudis uz barikādēm? Vai spēlēt to gudro spēli, ko meistarīgi pieprot Saljēri, jau sākumā skaidri pasakot - mums viņi vajadzīgi tāpat kā mēs viņiem, un kas gan par viņiem ko atcerēsies. Vai radot mākslinieks vieš šīs politiski degradētās pasaules līdzsvaru? Vai nolikt uz brīdi radīšanu malā, uzvilkt kamzoli un iet tieši varai pretī? Ja galu galā vara tev smejas tieši sejā.

Vakarā man bija grūti noticēt tādai sakritībai, ka tieši šīs izrādes laikā prezidents televīzijā teicis savu vēsturisko runu. Lai kādi būtu viņa iemesli, viņš pagrieza straumi citā virzienā. Nevis visu laiku politiski liekuļot un melot, bet pateikt skaidri, ko domā. No varas nākušam, pieteikt varai demokrātisku karu.

Un šis ir brīdis mums visiem. Vai tad mēs galu galā esam tās viduvējības, ko no skatuves sveicina Saljēri, vai tomēr ir vēl mūsos spēks? Ir laiks uzvilkt kamzoļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas