Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Laila Pakalniņa: 21 minūte

Ziņu, ka sestdien Latvijā 21 minūtes laikā dažādās avārijās dzīvību zaudēja četri cilvēki, aģentūra LETA bija atzīmējusi ar dzeltenu kvadrātiņu. Proti, visu citu ziņu starpā aicināja pievērst uzmanību šai. Taču, visticamāk, pat bez īpašās atzīmes šī ziņa tiktu pamanīta un sāktu ceļu interneta portālos un citos medijos.

Diemžēl Latvijā dažādos nelaimes gadījumos pārāk regulāri iet bojā pārāk daudz cilvēku — noslīkušo, sabraukto, sadegušo skaits ir tik liels, lai būtu anonīms un tātad neemocionāls. Lai viegli slīdētu garām, neizpelnoties pat minūti skumju. Un turpinātu augt.

Varbūt tieši tāpēc, lai gan kopējais traģēdijas apjoms no tā nemainās, izrādās, ir starpība — četru cilvēku dzīve satiksmes negadījumos pārtrūkst 21 stundas vai 21 minūtes laikā. Nelaimju koncentrācija sestdien no pulksten 15.26 līdz 15.47 piespiež kaut uz mirkli aizdomāties vismaz par viņiem:

1982. gadā dzimušu motorollera vadītāju un viņa (pagaidām) neidentificēto pasažieri, kas gāja bojā, motorolleram ietriecoties satiksmes autobusā, 1965.gadā dzimušo Nissan vadītāju, kas gāja bojā, automašīnai nobraucot no ceļa, un 1974.gadā dzimušo strādnieku, kam uzbrauca traktors.

Vairāk par šiem cilvēkiem mēs neko nezinām un, visticamāk, neuzzināsim. Tāpēc skumjas pie sestdienas traģiskajiem notikumiem Rīgā, Sēlpils pagastā un Jūrmalā neaizkavētu pat iztēle, ja 21 minūte neatgādinātu par 21 gramu. Laikam taču pat tie, kas šo filmu nav redzējuši, ir dzirdējuši par Šona Penna atveidotā tēla monologu tās finālā: "Viņi saka — mēs visi zaudējam 21 gramu tieši tajā brīdī, kad iestājas nāve. Katrs no mums."

Tāpēc var gadīties, ka atmiņas par Alehandro Gonsalesa Injaritu 2003.gada filmu nedēļas nogalē kādu pamudināja uz aprēķiniem — 21 minūtes laikā Latvijā zaudēti 84 grami dvēseļu.

Tiesa, pats 21 grama teorijas autors amerikāņu ārsts Dankans Makdugals, ja vien būtu dzīvs, droši vien par šo skaitli teiktu: varbūt vairāk, varbūt mazāk. Jo pēc 1907.gadā veiktā eksperimenta, kurā viņš centās pierādīt dvēseles materiālo dabu un kura laikā arī tika reģistrēta slavenā

21,3 gramu zaudēšana nāves brīdī (vienā no sešiem gadījumiem), ārsts secināja, ka dvēsele var svērt no 14,2 līdz 35,4 gramiem.

Latvijas gadījumā, protams, varētu būt vienalga — cik. Tāpat kā nav jau īpaši svarīgi, kas liek mums uz mirkli apstāties tāpēc, ka līdzcilvēki mirst.

Tā, piemēram, kad glābšanas dienests izplata informāciju, ka līdz jūlija vidum Latvijā noslīcis 61 cilvēks (no kuriem vairāk nekā 20 cilvēku mirstīgās atliekas nav atrastas), labāk tomēr izrēķināt, ka (un vienalga — saskaņā ar teorijām, pasakām, filmām vai fantāzijām) tāpēc vien kaut kur tagad vajadzētu būt 1281 gramam dvēseļu. Cik tas ir — kilograms rasas, kilograms miglas, kilograms varavīksnes? Labāk domāt vismaz par to, nekā nedomāt vispār.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas