Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Laila Pakalniņa: Treniņš apokalipsei?

Lietu par iespējamo sivēnu kastrēšanu bez anestēzijas šova Latvijas princese vajadzībām Pārtikas un veterinārais dienests, visticamāk, neierosinās. Jo, lai tas notiktu, kādai no šova dalībniecēm būtu jāvēršas iestādē ar iesniegumu. Bet meitenēm, kas sagribējušas kļūt par princesēm, acīmredzot bijis izdevīgi noticēt ne vien tam, ka princeses Latvijai ir vajadzīgas, bet arī LNT raidījuma producenta Nika Volmāra skaidrojumam, ka ar sivēnu kastrēšanu nodarbojas nevis speciālists (kā to paredz Ministru kabineta noteikumi), bet "laukos dzīvojošie to dara diendienā".

Turklāt, neiebilstot pret sivēnu kastrēšanas uzdevuma iekļaušanu potenciālo princešu pārbaudē, visai īpatnēju izpratni par Latvijas lauku iedzīvotāju ikdienu demonstrējušas ne tikai šova dalībnieces un producents, bet kopā ar viņiem cinisku attieksmi pret dzīvniekiem pierādījuši visi šā raidījuma veidotāji un atbalstītāji.

Neskatoties uz to, ka šova producents saka: "Arī lauku meitenes to dara pirmoreiz, mācoties no savas mātes. Kā tad savādāk viņas to iemācās?" Nav iespējams iedomāties, ka sivēnu zobu apšķērēšanas un kastrēšanas uzdevuma mērķis varēja būt iemācīt kādu jaunas sievietes dzīvē noderīgu prasmi.

Visticamāk jau šova atraktivitātes vārdā tā veidotāji sev un dalībniecēm būs mēģinājuši iegalvot, ka robežu nav. Bet, ja kāds vēl sevī tās jūt, jo ātrāk tiks pāri, jo princesei atbilstošāku tēlu iegūs.

Tāpēc, izvērtējot morālo bezrobežu ieguvumu, kļūst skaidrs, ka jautājums par sivēnu mocīšanu nav tikai PVD kompetencē. Vēl jo vairāk tāpēc, ka robežas atraktivitātes vārdā tiek ārdītas pat Latvijas Sarkanā Krusta rīkotās pirmās palīdzības sniegšanas sacensībās skolu komandām. Tur skolēniem demonstrēta situācija sektā — bērna rīkles pārgriešanas inscenējums ar asiņu izšļākšanos. Vēl bērniem sacensībās bija arī jāpierāda prasme sniegt pirmo palīdzību skolēnam pēc neveiksmīga mēģinājuma klasē pakārties, kā arī jānomierina narkomāni pēc tam, kad viņi ar automašīnu notriekuši mazu puisīti.

Tiesa, televīzijā rādītie sacensību laikā raudošie bērni, kas teica, ka "skati ir pārāk šausmīgi un tos nav iespējams izturēt", lika sarosīties Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, kas solīja apzināt visus bērnus, kas piedalījušies LSK rīkotajās pirmās palīdzības sniegšanas sacensībās un vajadzības gadījumā mobilizēt psihologus. Taču Cēsu 1.pamatskola ar savām raudošajām audzēknēm tika galā arī bez psihologu palīdzības tik labi, ka varēja ziņot — meitenes satraucis nevis rīkles pārgriešanas inscenējums, bet bažas par to, ka skolas komanda ar šo uzdevumu netiks galā. Turklāt par asins šalti, kas izlīst no bērna kakla, kad tam pieskaras sektanta nazis, meitenes galu galā pat sacījušas: "Nebūtu jau interesanti, ja mums liktu tikai pirkstus saitēt." Savukārt LSK informēja, ka komandas esot iepriekš brīdinātas par iespējamiem nepatīkamiem skatiem atsevišķos sacensību posmos un ka sacensību izvērtējumā 70% skolēnu tieši sektas ainu, kurā inscenēta rīkles pārgriešana, uzskatījuši par vienu no interesantākajiem sacensību posmiem.

Ja LSK un pedagogiem, kas sacensībās piedalījās ar savu skolu komandām, tiešām šķiet, ka šādi aptaujas rezultāti liecina par labu gan skolēniem (bērnu tiesību aizstāvjiem gan varētu ieteikt psihologus mobilizēt tieši to 70% skolēnu glābšanai, kam sektas aina patika), gan sacensību organizatoriem, tad savā vēlmē būt mūsdienīgiem un tāpēc skriet līdzi laika cinismam viņi ir uzvarējuši — laiks ir pat apsteigts.

Un tāpēc skolēniem izrādīts bērna rīkles pārgriešanas inscenējums kopā ar princesēm, kas kastrē sivēnus, ir ne vien pelnījis vietu faktu apkopojumā Mūsdienu apokalipse — Latvija, bet pierāda, ka Somija diemžēl mums ir ļoti tuvu ne tikai ģeogrāfiski. Kauhajoki arodskolā vakar notikušais slaktiņš, kas gada laikā ir jau otrā asiņainā apšaude Somijas skolās, ir milzīgs brīdinājums arī Latvijai, kur šovos un sacensībās māca pārvarēt robežu starp līdzpārdzīvojumu un ciniskumu.

Melnās drēbēs tērpies jauns vīrietis, kurš nomaļā vietā trenējas šaušanā ar pistoli un kuram pieder vārdi "un pēkšņi sākās karš un mātes kliedza", tiklab varētu būt kāds Latvijas šova vai skolēnu sacensībās inscenētas ainiņas dalībnieks, taču diemžēl ir savu skolas biedru slepkava no Kauhajoki, kurš iepriekš šādi izpaudies YouTube. Tāpēc mūsu visu interesēs ir drīzāk atbalstīt bērnu, jauniešu, televīzijas skatītāju, arī potenciālo princešu cilvēcīgo nevēlēšanos sastapties ar "iespējamiem nepatīkamiem skatiem", nevis piespiest uztvert asinis, striķi ap skolēna kaklu, faktu par sabrauktu bērnu utt. kā kaut ko ikdienišķu, normālu un varbūt pat interesantu. Nevajag mēģināt tuvināt tādu brīdi, kad kāds indivīds bez asiņainām ainām vairs pēkšņi nevar iztikt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas