Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Larsons: Latvija labi sagatavojusies bezvīzu režīma ar ASV ieviešanai

Latvija ir pilnībā sagatavojusies, lai vistuvākajā laikā ieviestu bezvīzu režīmu ar ASV, pirmdien sacīja ASV vēstnieks Latvijā Čārlzs Larsons (Charles W. Larson).

To viņš norādīja pēc Latvijas un ASV valdību līgumu "Par sadarbības pastiprināšanu smago noziegumu novēršanā un apkarošanā" parakstīšanas ar iekšlietu ministru Mareku Segliņu. Šis līgums tika parakstīts, lai pilnībā pabeigtu tehniskās sarunas par bezvīzu režīma ieviešanu ar ASV.

Larsons pateicās Latvijas valdībai un Ārlietu ministrijai par raito darbu tehniskās daļas pabeigšanai, lai ieviestu bezvīzu režīmu ar ASV. Viņš uzsvēra, ka pēc šā līguma parakstīšanas abu valstu tiesībsargājošās iestādes varēs sadarboties smagu noziegumu apkarošanā, apmainoties ar tam nepieciešamo informāciju.

"Latvija ir svarīgs ASV transatlantisks partneris terorisma apkarošanā," uzsvēra vēstnieks.

Viņš arī informēja, ka drīzumā tiks ieviesta elektroniskā ceļotāju uzskaites sistēma, kas ļaus pārliecināties, ka cilvēki no Latvijas, kuri viesosies ASV, ievēros noteikto ieceļošanas laika termiņu, un pauda cerību, ka jau drīzumā gaidāmais bezvīzu režīms satuvinās abas nācijas, kas "nu varēs dalīties savstarpējā kultūru pieredzē".

Savukārt iekšlietu ministrs Mareks Segliņš norādīja, ka ASV vienmēr ir Latvijas draugs un parakstītais līgums ir abu valstu labas sadarbības apliecinājums, ko nu papildinās arī kopējs darbs cīņā pret noziedzību un terorismu. "ASV uz Latviju šajos jautājumos var paļauties," teica ministrs.

Jau vēstīts, ka parakstītā līguma mērķis ir novērst un apkarot smagos noziegumus, it īpaši terorismu. Līgums paredz abām pusēm apmainīties ar informāciju par personām, kuras ir izdarījušas noziegumus. Tajā ir noteikta informācijas nodošanas kārtība, kā arī iekļauti personu datu aizsardzības principi un citi jautājumi.

Lai Latvijas pilsoņi varētu uz ASV braukt atvieglotā režīmā, vēl jāsagaida oficiālie dati par vīzu atteikumu īpatsvaru, kas gaidāmi oktobra sākumā. Pašreizējā informācija liecina, ka tas ir zem maksimāli pieļaujamajiem 10%.

Tad ASV paziņos, kad attiecinās bezvīzu režīmu uz Latviju.

Ziņots arī, ka līgumu aizpagājušajā nedēļā parafēja Latvijas vēstnieks ASV Andrejs Pildegovičs un ASV Iekšējās drošības ministrijas (Homeland Security department) un Tieslietu ministrijas pārstāvji. Taču, lai stātos spēkā, tas ir jāparaksta.

Astoņas bijušās padomju bloka valstis, tostarp Latvija, kas 2004.gadā pievienojās ES, un vecā ES dalībvalsts Grieķija, jau sen pieprasa, lai Vašingtona iekļauj tās bezvīzu zonā, kurā ir Rietumeiropas valstis.

ASV bezvīzu programma dod iespēju to valstu pilsoņiem, kas pievienojušās programmai, līdz trim mēnešiem uzturēties Savienotajās Valstīs bez vīzas. Tiem, kuri vēlas doties uz ASV darba vai mācību nolūkos, vīza tomēr būs nepieciešama. Savienotajām Valstīm ir bezvīzu režīms tikai ar tām valstīm, kas atbilst standartiem, tostarp, ja ir pietiekami mazs to cilvēku skaits, kas pārsnieguši atļauto uzturēšanās laiku.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas