Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latkovskis: Rinkēvičs Valsts prezidenta amatā spēs efektīvi strādāt no pirmās dienas

Valsts prezidenta amata kandidāts, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) spēs efektīvi strādāt no pirmās dienas, šodienas Saeimas ārkārtas sēdē, kurā vēlēs Valsts prezidentu, aģentūrai LETA pauda partiju apvienības Jaunā vienotība (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Frakcijas vadītājs atzīmēja, ka deputātiem jāpieņem nozīmīgs lēmums - jāievēl nākamais Latvijas prezidents. Vēlēšanās ir pieteikti trīs spēcīgi pretendenti, par kuriem būs iespēja atklāti balsot. "Tas ir liels pagodinājums un reizē liela atbildība būt to cilvēku vidū, kuriem Latvijas tauta ir uzticējusi nākamā valsts prezidenta izvēli. Balsojums nozīmē ne tikai izvēli par labu prezidentam nākamajiem četriem gadiem, bet arī vīzijai par Latvijas valsts un sabiedrības nākotni," sacīja Latkovskis.

Viņš uzsvēra, ka JV frakcijas ieskatā, Latvijas Valsts prezidentam ir jābūt cilvēkam, kurš jau no pirmās dienas spēj efektīvi pildīt savus pienākumus, kuram pirmie gadi vai pat viss amata termiņš nepaiet mācoties būt par prezidentu.

"Izsakoties nedaudz tēlaināk, kuram amata kurpes der uzreiz, nevis kurš tajās cer ieaug, bet varbūt arī neieaug. Latvijas prezidentam jābūt cilvēkam ar Eiropas un pasaules skatījumu, ar skatījumu, kas piemīt citiem Eiropas valstu līderiem. Prezidentam jābūt cilvēkam, kurš runā gan svešvalodās, gan diplomātijas valodā, gan dara to pārliecinoši un ar pašcieņu," sacīja Latkovskis.

Politiķis uzskata, ka JV kandidāts no visiem aktīvajiem politiķiem valstī ir kvalificētākais Valsts prezidenta amatam. Viņam ir ne tikai vislielākā pieredze un kompetence, bet arī gatavība šim amatam.

Latkovskis uzsvēra, ka Rinkēvičs ir strādājis Aizsardzības ministrijā laikā, kad Latvija iestājās NATO. Viņam ir arī ilggadīga pieredze, vadot Valsts prezidenta kanceleju. Rinkēvičs zina, kas ir valsts prezidenta darbs, jo vairākus gadus organizēja prezidenta Valda Zatlera darbu.

"To darbu līdz sīkumiem zina tikai retais mūsu valstī. Tāpat Rinkēvičs ir spilgti sevi pierādījis darbojoties politikā. Viņš ir mūsu ārlietu ministrs vairāk nekā desmit gadus un ir palīdzējis nostiprināt mūsu pozīcijas ne tikai militārās alianses drošības ziņā, bet arī Eiropas Savienībā un starp OECD partneriem," teica politiķis.

Latkovska ieskatā, nebūt ne maznozīmīgs fakts, ka Valsts prezidenta amata kandidāts pazīst personīgi citu valstu līderus un politiskos spēlētājus. Rinkēvičs, vadot ārlietu ministriju, ir ieguvis visplašāko kontaktu bāzi, kāda vispār būtu iedomājama.

"Tas ļoti noderētu darbā, ja Saeima šodien viņu apstiprinātu Valsts prezidenta amatā. Kolēģi, prezidenta institūcijas latiņa ir augsta, varbūt bez lielas formālās varas, taču ar milzīgu simbolisku autoritāti spēt ar savu iniciatīvu, pārliecību, stāju un vārdiem vienot valsti un tautu, un nest tās vārdu pasaulē. Ir uzdevums, ar kuru jātiek galā Valsts prezidentam," atzīmēja JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs.

Viņš pauda nostāju, ka Rinkēviča līdzšinējais ieguldījums Latvijas reputācijas, starptautiskā tēla un valsts drošības stiprināšanā ārlietu ministra amatā, viņa nelokāmā stāja pret Krievijas agresiju, sniegtā palīdzība un diplomātiskais atbalsts Ukrainai ir ļoti augstu vērtējami faktori.

Kā ziņots, šodien Saeimā notiks Valsts prezidenta vēlēšanas, kurām partijas ir pieteikušas trīs kandidātus. Valdošajā koalīcijā ietilpstošais "Apvienotais saraksts" augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Uldi Pīlēnu.

Savukārt premjera JV prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija "Progresīvie" prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto.

Koalīcija par viena kandidāta atbalstīšanu nav izšķīrusies, līdz ar to politikas vērotāji pieļauj, ka izšķirošas balsis varētu būt pašreizējām opozīcijas partijām, kuras pretī par to, iespējams, saņemtu amatus valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas