Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latvenergo: Alternatīva iesniegtajam tarifu projektam būtu celt maksu visiem vienādi

Alternatīva regulatoram iesniegtajam elektroenerģijas tarifu projektam būtu maksas celšana visiem uzreiz, pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) notikušās uzklausīšanas sanāksmes teica AS Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss, komentējot izskanējušos iebildumus pret tarifu projektā izvēlēto 1200 kilovatstundu (kW) robežu.

Viņš atzina, ka izskan jautājums, vai Latvenergovajadzēja paredzēt noteiktu kW apjomu, kuram tiks piemērots līdzšinējais tarifs, un ļaut valstij kā akcionāram domāt par atbalstu noteiktām sociālajām grupām. Tomēr, izvērtējot situāciju, uzņēmums nolēmis diferencēt tarifus.

Iebildumus pret Latvenergo plānoto 1200 kW līmeni izteica arī uzklausīšanas sanāksmes dalībnieki, norādot, ka energokompānija neatbalsta jaunās tehnoloģijas, proti, apkuri ar siltumsūkņiem un atjaunojamajiem resursiem.

No regulatora Enerģētikas departamenta direktora Aināra Meņģelsona teiktā izriet, ka regulators, vērtējot Latvenergo tarifu projektu, attiecībā uz šo robežu iebildumus nevarēs izteikt, jo tas vērtē izmaksu pamatotību.

Kā ziņots, SPRK šodien uzklausīja viedokļus par AS Latvenergo plānotajiem tarifiem mājsaimniecībām un mazajiem uzņēmumiem, kuri izvēlas pirkt elektrību par regulēto cenu.

Regulators saņēmis iedzīvotāju vēstules par plānotajām izmaiņām. Lielākoties cilvēki pauž neizpratni par Latvenergo iecerēto patēriņa robežu, kā arī amatpersonu teikto, ka jaunais tarifu projekts veidots par labu mazaizsargātajai sabiedrības daļai, iepriekš informēja SPRK preses pārstāve Daiga Reihmane.

Vairākas vēstules pēc piederības pārsūtītas Ekonomikas ministrijai, kura iepriekš pauda viedokli, ka jaunā tarifu aprēķināšanas kārtība balstās uz sociālā taisnīguma principiem un ir sociāli atbildīga.

Kā ziņots, SPRK priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Ivars Zariņš iepriekš pavēstīja, ka regulators plāno veikt rūpīgu Latvenergo tarifu projekta izvērtējumu, vērtējot ekonomisko pamatotību un atbilstību normatīvajiem aktiem. Regulators tarifu projektu var noraidīt 21 dienas laikā kopš tā iesniegšanas brīža. Latvenergo par savu plānu paziņoja 26.janvārī.

Saskaņā ar Latvenergoieceri aprīlī stāsies spēkā jauna elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība, saskaņā ar kuru vairāk būs jāmaksā mājsaimniecībām, kas tērē vairāk. Tarifs būs atkarīgs no patēriņa apjoma gada garumā, un uzskaiti sāks no 1.aprīļa.

Par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh.

Pēc "Latvenergo" aprēķiniem, apmēram 30% mājsaimniecību ikmēneša maksa par elektrību gada griezumā pieaugs vidēji par latu, 16% mājsaimniecību ikmēneša maksa pieaugs vidēji par 4,36 latiem, bet 6% - par vairāk nekā desmit latiem. Puse mājsaimniecību neizjutīs tarifu izmaiņas.

Juridiskajām personām, kam nav pienākums pirkt elektrību brīvajā tirgū, no 1.aprīļa tiks piemērota tirgus cena, bet līdzšinējā viena tarifu plāna vietā varēs izvēlēties no trīs.

Pēc Latvenergosniegtās informācijas, vidēji no 1.aprīļa tarifs mainīsies par 21%.

Latvenergo sola īstenoto mazturīgo atbalsta programmu paplašināt un attiecināt arī uz daudzbērnu ģimenēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas