Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Latvenergo dabasgāzes akcīzes nodokļa vietā rosina celt elektrības nodokli

Elektroenerģijas nodokļa likmes palielināšana palīdzētu sasniegt labākus fiskālos mērķus nekā akcīzes nodokļa piemērošana dabasgāzei, kas tiek izmantota elektroenerģijas ražošanai koģenerācijā. Šādu viedokli vēstulē valdības vadītājam Valdim Dombrovskim (V) un ministriem paudis valstij piederošais enerģētikas koncerns AS Latvenergo.

Pēc energokompānijas aprēķiniem, akcīzes nodokļa likmes samazināšana līdz 12 latiem par 1000 kubikmetriem, vienlaicīgi atceļot atbrīvojumus attiecībā uz elektroenerģijas ražošanai izmantoto dabasgāzi, radīs 848 000 latu negatīvo fiskālo efektu uz valsts budžetu un negatīvu ilgtermiņa ietekmi uz Latvijas elektroenerģijas ražotāju konkurētspēju brīvajā tirgū.

Kā skaidro Latvenergo, daļa no dabasgāzes elektroenerģijas ražošanai Latvenergo koģenerācijas stacijās būs jāaizstāj ar importu, jo elektroenerģijas vairumtirgus ir pilnībā liberalizēts un Latvenergo elektrostacijām jākonkurē ar citām elektrostacijām Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un Krievijā, kur atšķirībā no Latvijas šāds akcīzes nodoklis nav iesviests.

Pasliktinoties Latvenergo koģenerācijas elektrostaciju konkurētspējai Baltijā, samazināsies elektrības ražošanas apjomi un viennozīmīgi pasliktināsies arī Latvijas eksporta-importa bilance, kā dēļ lielākie ieguvēji no akcīzes nodokļa piemērošanas būs Igaunijas un Krievijas elektroenerģijas tirgotāji.

Akcīzes nodokļa ietekmē pieaugs arī Latvenergo izmaksas par obligāto elektroenerģijas iepirkumu no mazas jaudas koģenerācijas stacijām, kuras nedarbojas tirgus apstākļos, kā dēļ samazināsies energokompānijas peļņa un maksa par valsts kapitāla izmantošanu nākamajā finanšu periodā. Kā liecina kompānijas aprēķini, Latvenergo dividendes akcīzes nodokļa piemērošana elektrības ražošanā izmantotajai dabasgāzei samazinās par 1,6 miljoniem latu.

Lai novērstu negatīvu fiskālo efektu uz valsts budžetu, pēc Latvenergo domām, nodokļi elektroapgādes nozarē būtu jāpārnes no elektroenerģijas ražošanas uz gala patēriņu. Energokompānija uzskata, ka elektroenerģijas nodokļa likmes palielināšana sasniegs labākus fiskālos mērķus, jo elektroenerģijas nodoklis ir tiešs nodoklis patēriņam un attiecīgi viegli administrējams ar drošu fiskālu efektu. Turklāt atšķirībā no akcīzes nodokļa dabasgāzei elektroenerģijas nodokli maksā visi elektroenerģijas tirgotāji un nav diskriminācijas. Tas arī stimulēs elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamajiem resursiem, jo nodoklis nav jāmaksā par elektrību, kas saražota, izmantojot šos resursus.

Latvenergo piebilst, ka elektroenerģijas nodokļus piemēro arī citās Baltijas valstīs - Igaunijā tie ir 3,8 lati par megavatstundu, bet Lietuvā - 0,7 lati par megavatstundu.

Kompānija paredz, ka elektroenerģijas nodoklis atšķirībā no dabasgāzes akcīzes nodokļa praktiski neietekmēs elektroenerģijas tarifus, jo nepieaugs obligātā elektroenerģijas iepirkuma izmaksas, kuru rezultātā 2012.-2013.gadā palielinātos obligātā iepirkuma komponentes un attiecīgi arī tarifi.

Lai sasniegtu valsts budžeta fiskālos mērķus pie pašreizējās ar elektroenerģijas nodokli apliekamās bāzes, nodoklis būtu jāceļ no 0,71 lata līdz 3,6 latiem par megavatstundu, rēķina Latvenergo.

Kā ziņots, pret akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, iebilst arī AS Latvijas Gāze, kas šādu valdības ieceri uzskata par ekonomiski nepamatotu.

LG skaidro, ka sarunās ar Krievijas koncernu Gazprom 2011.gadam panāktā cenu atlaide tika piemērota, sasniedzot noteiktu dabasgāzes iepirkuma apjomu, taču tas nebūs iespējams, ja Latvenergo neizmantos dabasgāzi elektroenerģijas ražošanai. LG norādīja arī uz vairākiem citiem kompānijas vērtējumā negatīvajiem faktoriem.

Savukārt Latvijas Siltumuzņēmumu asociācija uzskata, ka patlaban, kad siltumuzņēmumi cīnās ar parādniekiem, nav īstais brīdis ieviest akcīzes nodokli dabasgāzei arī kā siltumnesējam un būtu jāizmanto iespēja atlikt to līdz 2014.gadam.

Kā ziņots, akcīzes nodoklis dabasgāzei, tiesa gan, mazākā apmērā, nekā plānots iepriekš, ir viens no budžeta konsolidācijas pasākumiem, ko atbalstījusi valdība. Akcīzes nodokli dabasgāzei kā kurināmajam 15,6 latu apmērā par 1000 kubikmetru sāka piemērot no 2010.gada 1.jūlija. No 2010.gada 1.septembra līdz 2011.gada 30.jūnijam tā tika atlikta. Tagad valdība vienojusies par likmes samazināšanu līdz 12 latiem par 1000 kubikmetru. Vienlaikus nolemts paplašināt ar akcīzes nodokli apliekamo lietotāju loku, pievienojot elektroenerģijas ražošanu un koģenerāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas