Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Latvenergo: kompensācijas darbiniekiem tarifu neietekmē

Energokompānijas _Latvenergo _meitasuzņēmumu darbinieki pērn saņēmuši atlaišanas un aiziešanas kompensācijas pat vairāku desmitu mēnešalgu apmērā, norādījusi persona, kas sevi sauc par Neo un sakās pārstāvam organizāciju Ceturtās tautas atmodas armiju (4ATA). Viņš publicējis datus no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas par a/s _Augstsprieguma tīkls _un a/s _Sadales tīkls _uzņēmumu darbinieku atalgojumu, vēsta portāls db.lv.

Latvenergo Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis Diena.lv skaidro, ka kompensācijas koncerna meitasuzņēmuma darbiniekiem izmaksātas saskaņā ar vienošanos starp starp Latvenergo un arodu savienību “Enerģija”. “Pabalsti, izbeidzot darba attiecības, darbiniekiem aizejot pensijā ir paredzēti darba koplīgumā un ir atkarīgi no uzņēmumā nostrādātā laika,” viņš saka.

Palielinot uzņēmuma darbības efektivitāti, pērn „Sadales tīkls” un „Augstsprieguma tīkls”, tika atbrīvots liels skaits darbinieku un sakarā ar darba attiecību izbeigšanu tika izmaksāti arī atlaišanas pabalsti. Saistības, kas uzņēmumam rodas saistībā ar koplīgumu, atbilstoši grāmatvedības standartiem, tiek uzkrātas katru gadu proporcionāli nostrādātajam laikam, tāpēc darba attiecību beigšanas brīdī darbiniekam izmaksātā summa neveido uzņēmumam papildus izmaksas un iespaidu uz tarifu neatstāj, apgalvo A.Siksnis.  

Kompensācijas bijušas apjomā no 10 līdz pat 38 tūkstošiem latu. Publicētajos datos internetā apjomīgo kompensāciju izmaksa īpaši spilgti redzama uzņēmumā Sadales tīkls pagājušā gada maijā un jūnijā, turklāt liela daļa lielo kompensāciju saņēmēju ir dzimuši laika posmā no 1949. līdz 1951. gadam, tātad vēl nesasnieguši pensionēšanās vecumu. Līdz ar to Neo pauž bažas, kā šādas kompensācijas ietekmējušas sociālo budžetu ilgtermiņā un ka mainās izmaksājamie bezdarbnieku pabalsti un aprēķinātās pensijas.

Latvenergo vadība saņem tikpat, cik Latvenergo meitasuzņēmumu vadība, tas Neo liek uzdot jautājumu, vai esošā vienotā algu sistēma ir pareiza. Neo savā profilā sociālajā tīklā Twitter vaicā, kas tie esot par «izpletņiem», ka, darbiniekus atlaižot vai viņiem aizejot, tiek izmaksāta kompensācija pat vairāku desmitu mēnešalgu apmērā.

Publiskoti uzņēmumu darbinieku atalgojuma dati par laika posmu no 2007. gada maija līdz pērnā gada novembrim. Informācija liecina, ka pērnā gada novembrī vidējā atalgojumā izmaksātā summa vienam darbiniekam bija 824 lati, bet uzņēmumā Sadales tīkls – 701 lats.

Kopumā publiskota informācija par 682 Augstsprieguma tīkls un 3533 Sadales tīkls sadales tīkls darbiniekiem. Tomēr kā liecina publiskotā informācija atsevišķi darbinieki algu saņēmuši vien pāris mēnešus. Konkrēti darbinieku vārdi un uzvārdi šoreiz nav norādīti.

Publiskotājs arī norāda, ka bruto ienākumi iekļauj gan algu, gan piemaksas, gan prēmijas, gan atvaļinājuma naudu, gan atlaišanas pabalstus un citas kompensācijas. Tāpēc skatoties šos datus un ieraugot lielus skaitļus, nedrīkst izdarīt pārsteidzīgus secinājumus. Tas jāizvērtē kontekstā ar citiem mēnešiem.


(papildināta ar 2. un 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas