Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvija atsakās izmantot bezdarbniekiem domāto Eiropas naudu

Novembra pirmajā pusē no darba kokapstrādes uzņēmumā Sāga tika atlaisti vairāk nekā 500 cilvēku. Alga uzņēmuma darbiniekiem kopš septembra maksāta daļēji, pirmo bezdarbnieka naudu sola Ziemassvētkos. Par šādiem uzņēmumu darbiniekiem šodien raksta Diena.

"Uz ārzemēm? Nav naudas, par ko aizbraukt," apsverot darba atrašanas iespējas, Dienai stāstījusi bijusī kokapstrādes operatore Jolanta. Dažādās Saga group struktūrvienībās viņa strādājusi kopš 2002.gada un nesaprot, kā uzņēmums varēja lojālus strādniekus nostādīt cietēju lomā, velkot garumā naudas izmaksu atlaistajiem. Viņas ģimene nu ir atstāta bez iztikas līdzekļiem, jo pēdējos divos mēnešos samaksa bijusi tikai daļēja un arī atlaišanas kompensācija nav saņemta. Pirmie ienākumi viņas ģimenes budžetā nu gaidāmi tikai 25.decembrī, kad pārskaitīs bezdarbnieka pabalstu.

Viņas bijušais darba devējs bija starp spēcīgākajiem mēbeļu un to detaļu ražotājiem Baltijā. Nedienas sākās septembrī, kad Swedbank uzņēmuma ierosinājumam panākt pretī, ļaujot maksāt tikai procentus no aizņēmuma, beidzās ar bankas norīkotu apsardzi, kas bloķēja ražotnes darbu. Sākotnēji uzņēmums piemēroja bezalgas atvaļinājumus, tomēr tad paziņoja par 200 cilvēku atlaišanu Tukumā un vairāk nekā 300 saistītajā uzņēmumā Laiko, kas atrodas Mālpilī, vēstīts Dienā.

Šādiem gadījumiem ir domāts Eiropas Globalizācijas pielāgošanās fonds - nostādīt uz kājām uzņēmuma vai veselas nozares darbiniekus, kuru atlaišana notikusi krīzes vai globalizācijas spiediena dēļ, vēstīts avīzē. Fonds sedz apmācību, kvalifikācijas celšanu, pagaidu nodarbinātību, atbalstu darba meklēšanā, bet šo naudu nevar izmantot bezdarbnieku pabalstiem vai atlaišanas kompensācijām.  Tomēr Latvija atšķirībā no Lietuvas uz naudu nav mēģinājusi pretendēt un nav pat izstrādājusi likumdošanas ietvaru, lai šiem līdzekļiem piekļūtu. Fonds pieprasa dalībvalsts līdzfinansējumu 35% apmērā, un eksperti norāda, ka valstij tā ir iespēja dot latu un pretī saņemt divus.

“Pie šiem budžeta apstākļiem arī 30% Latvija nevar atļauties,” laikrakstam komentēja Labklājības ministrijas Darba departamenta Darba tirgus politikas nodaļas vadītāja Ilze Zvīdriņa.

Avīzē minēts, ka 600 tekstiluzņēmuma darbinieku Lietuvā no Eiropas fonda saņem 298 tūksošus eiro (teju 500 eiro mēnesī uz cilvēku), savukārt 1500 strādnieku Portugālē no trim mašīnbūves uzņēmumiem 1600 eiro vidēji uz cilvēku.

Pilnu žurnālistes Ievas Noras Fīreres rakstu "Varētu balstīt, bet nebalsta" lasiet šeit



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas