Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Latvijā atzīmē Mātes dienu

Svētdien, 8.maijā, Latvijā atzīmē Mātes dienu, notiks vairāki svētku pasākumi.

Rīgā šajā dienā notiks vairāki Mātes dienai veltīti koncerti. Kultūras un atpūtas centrā "Imanta" koncertā "Es mazā zieda mīlestību nesu…" bērnu kolektīvi un dziedātāja Liene Šomase veltīs visām māmiņām mīļas dziesmas un jaukus deju soļus. Savukārt kultūras centrā "Iļģuciems" Dailes teātra aktieri un bērnu ansambļi aicina uz pasākumu "Par visu vairāk mīlu tevi".

Klasiskās mūzikas mīļotājiem būs iespēja apmeklēt koncertu Mazajā ģildē, kurā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solisti Ilona Bagele, Nauris Indzeris un bērnu vokālais ansamblis "Palāsītes", kā arī Svētā Pētera baznīcā, kur koncertu māmiņām sniegs komerorķestris "Latvijas filharmoniķi".

Savukārt Rīgas Latviešu biedrības namā ar vairāku jaukto koru, solistu un kamerorķestra uzstāšanos Mātes dienai veltītā koncertā "Sapņoju sapni…" izskanēs pasaules tautu šūpuļdziesmas.

Uz īpašu māmiņām veltītu muzikālu pēcpusdienu ielūdz arī Rīgas Jūgendstila muzejs, kur varēs veldzēties kokles un ģitāras skaņās, bet, ja kādam vēl nav sarūpēta dāvaniņa savai mammai, Rīgas Porcelāna muzejs ar mākslinieci Natāliju Laminsku palīdzēs izveidot ko īpašu.

Pirmskara Latvijā šo dienu atzīmēja kā ģimenes un mātes dienu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas pirmo reizi Mātes dienu oficiāli svinēja 1992.gadā.

Dienas atzīmēšanas tradīcija Eiropā ieceļojusi no ASV. Tā aizsākās pagājušā gadsimta sākumā, un tās idejiskā māte ir Anna Džervisa.

1906.gada 8.maijā aizsaulē bija aizgājusi viņas māte. Kopā ar draugiem viņa 1907.gada maijā pirmo reizi atzīmēja Mātes dienu, pieminot savu māti. Tā radusies doma par Mātes dienu, un viņa aicinājusi vietējās draudzes un sabiedrību arī atzīmēt šo dienu nākamajā gadā.

Aicinājums atrada dzirdīgas ausis. 1914.gadā maija otro svētdienu Amerikā izsludināja par oficiāliem svētkiem. Izplatījās tradīcija Mātes dienā apmeklēt to dievnamu, kur katrs bērnībā gājis kopā ar māti, un tur uz altāra nolikt ziedus kā pateicību savai mātei par audzināšanu.

Ziemeļvalstīs un Skandināvijā šo dienu atzīmē baznīcā.

Latvijā noteikts, ka Mātes diena atzīmējama maija otrajā svētdienā, savukārt septembra otrajā svētdienā tiek svinēta Tēva diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas