Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Latvija pēc mirstības no H1N1 otrajā vietā pasaulē

Latvijā no pandēmiskās jeb cūku gripas miruši 34 cilvēki vecumā no 23 līdz 60 gadiem, viņu vidū – divas grūtnieces. Ja salīdzina ar pasaules rādītājiem, šo mirstību rēķinot uz vienu miljonu iedzīvotāju, mūsu valsts ieņem otro vietu pasaulē aiz Argentīnas un pirmo vietu Eiropā, sestdien publicētā intervijā Latvijas Avīzē stāsta Latvijas Infektoloģijas centra direktora pienākumu izpildītājs profesors Jāzeps Keišs.

Pēc viņa stāstītā, lielākā daļa no mirušajiem slimības sākumā pie ģimenes ārsta nevērsās, viņi ar slimību cīnījās paši. Ja arī kāds bija vērsies pie ārsta, lielākā daļa nebija saņēmuši pretvīrusu terapiju.  Kā norāda centra pārstāvis, antivirālie medikamenti jāsāk lietot slimības pirmajās 24 stundās, jo šajā laikā izšķiras slimnieka liktenis.Tāpat viņš norāda, ka visi mirušie bija sociāli aktīvi cilvēki, viņu vidū nebija bezdarbnieku, tātad viņiem bija līdzekļi vizītei pie ārsta. Lielākajai daļai mirušo nebija hronisku saslimšanu, tātad viņi pirms tam bija veseli. Tikai nelielai daļai bijis cukura diabēts, aptaukošanās, sirds un asinsvadu saslimšanas, plaušu slimības, stāsta J.Keišs.

Uz jautājumu, vai var apgalvot, ka pandēmiskā gripa ir beigusies, viņš atbild atturīgi. "Es negribu teikt, ka mēs varam tai pielikt punktu. Var gadīties, ka nāks otrs pacēluma vilnis. To neviens nevar pateikt," spriež J.Keišs. Viņam pašam šķiet, ka viļņa nebūs, tomēr garantiju neesot.

Vērtējot epidēmiju, kas piemeklēja Latviju, viņš secina, ka lielākajai daļai slimība noritēja viegli, vienai daļai – pat ļoti viegli. No tā var secināt, ka nav īsti zināms, cik cilvēku šo slimību pārslimoja, jo tie, kas sasirga ļoti viegli, pie ārsta negāja, ārstējās mājās, un viss beidzās labi.

Tiek uzskatīts, ka Latvijā pandēmisko gripu varētu būt pārslimojuši apmēram 12% iedzīvotāju. Pēc J.Keiša teiktā, pārsvarā slimoja jaunieši, kuriem acīmredzot nebija imunitātes pret gripas vīrusu, un tāpēc viņi pret to bija salīdzinoši uzņēmīgāki. Tomēr sasirga arī gados vecāki ļaudis.

Gandrīz visu mirušo cilvēku vīrusu paraugi tikuši aizsūtīti uz Eiropas laboratorijām, kur tos var izpētīt pamatīgāk nekā Latvijā. Kā informē centra pārstāvis, tika konstatētas noteiktas vīrusu izmaiņas, kuras varēja veicināt smagos saslimšanas gadījumus. Šīs izmaiņas vīrusam var piešķirt lielākas spējas radīt audu bojājumus, tajos dziļāk iekļūstot.

Viņaprāt, pārdomu vērti dati ir arī tajā ziņā, ka to mirušo pacientu audos, kuri bija saņēmuši Tamiflu, pat pēc nāves tika atrasts gripas vīruss. "Tātad šis vīruss ir ārkārtīgi dzīvotspējīgs un organisms ar to netiek galā bez mediķu iejaukšanās. Ja mēs jums parādītu, kāda izskatās šāda smaga gripas slimnieka plaušas, jūs redzētu, ka tās ir kā viens liels gaļas gabals, kur vairs nav alveolu – struktūru, kas nodrošina skābekļa nokļūšanu organismā, tāpēc cilvēks nosmok," skaidro ārsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas