Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijā Polijas prezidenta bojāeju pieminēs pirmdien

Pirmdien, 12.aprīlī tiks izsludināta sēru diena, sakarā ar Polijas prezidenta Leha Kačiņška un citu valsts amatpersonu bojāeju. Par to svētdien vienojusies valdība. Oficiāls lēmums tiks pieņemts rīt ārkārtas sēdē plkst.10.

Polijas prezidenta bēru dienā tiks izsludināts klusuma brīdis, sērojot kopā ar bojāgājušo piederīgajiem un Polijas tautu. Rīt Latvijas valsts karogs paceļams sēru noformējumā, virs karoga pie kāta piestiprinot melnu lenti vai karogu nolaižot pusmastā.

Latvijas Valsts prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa aģentūru LETA informēja, ka rīt,12.aprīlī plkst.10.30 Valsts prezidents Valdis Zatlers dosies uz Polijas vēstniecību Rīgā, lai parakstītos līdzjūtību grāmatā sakarā ar traģisko Polijas prezidenta L.Kačiņska, viņa kundzes Marijas un citu lidmašīnas pasažieru nāvi.

Mūsu kaimiņvalstī Lietuvā sestdien jau noticis aizlūgums par bojāgājušajiem, valdība ir izsludinājusi trīs dienu ilgas sēras."Mēs trīs dienas sērosim kopā ar poļu tautu, kas pārdzīvojusi milzīgu traģēdiju," pēc valdības sēdes sacīja premjers Andrus Kubiļus.

Igaunijā pirmdien valsts iestādes pusmastā nolaidīs karogus.

Jau ziņojām, ka Valsts prezidents V.Zatlers nosūtījis vēstuli Polijas Seima maršalam Broņislavam Komorovskim, kurā savā, dzīvesbiedres Lilitas Zatleres, kā arī Latvijas tautas vārdā izsaka visdziļāko līdzjūtību Polijas tautai saistībā ar traģisko prezidenta L.Kačiņska, viņa kundzes, oficiālās delegācijas, kā arī Katiņas upuru piemiņas pasākumu dalībnieku no Polijas bojāeju lidmašīnas katastrofā sestdien netālu no Krievijas pilsētas Smoļenskas.

"Mans Polijas kolēģis Lehs Kačiņksis un viņa dzīvesbiedre Marija bija kļuvuši par patiesiem Latvijas draugiem, un šīs draudzības vārdā visa Latvijas tauta ar sērās noliektām galvām stāvam līdzās Polijas iedzīvotājiem tik negaidītās sāpēs un ciešanās, piederīgos un valsts augstākās amatpersonas pēkšņi traģiskā nāvē zaudējot," vēstulē raksta V.Zatlers.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) Latvijas valdības vārdā nosūtījuši līdzjūtības vēstules Polijas Ministru prezidentam Donaldam Tuskam un ārlietu ministram Radoslavam Sikorskim. Viņi izsaka visdziļāko līdzjūtību Polijas prezidenta ģimenei un tuviniekiem, kā arī visu bojāgājušo piederīgajiem un Polijas tautai.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze nosūtījis līdzjūtības vēstules Polijas Sejma maršalam Broņislavam Komorovskim un Polijas Senāta maršalam Bogdanam Borusevičam. Saeimas vārdā G.Daudze pauž visdziļāko līdzjūtību Polijas tautai un ikvienai sērojošai ģimenei, kura traģiskajā aviokatastrofā zaudējusi tuviniekus. Saeimas priekšsēdētājs izsaka līdzjūtību arī Latvijas poļu kopienai. "Šajā sēru un sāpju brīdī esam kopā ar Polijas tautu un visiem poļu izcelsmes Latvijas iedzīvotājiem," saka G.Daudze.

Arī aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs izteikuši visdziļāko līdzjūtību Polijas aizsardzības ministram Bogdanam Kliham un Polijas bruņotajiem spēkiem saistībā ar smago zaudējumu Polijas tautai – Polijas prezidenta, Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka Františeka Gagora un citu augstu valsts un bruņoto spēku amatpersonu bojāeju traģiskajā lidmašīnas avārijā Smoļenskā, Krievijā.

"Šī diena ir smags zaudējums gan Polijai, gan arī Latvijas tautai, jo mūsu valstu attiecības jau vēsturiski ir cieši saistītas. Es augstu vērtēju Polijas un Latvijas līdzšinējo sadarbību starptautiskā miera un stabilitātes nodrošināšanā, stiprinot transatlantiskās attiecības. Aizsardzības ministrijas darbinieku un Nacionālo bruņoto spēku karavīru vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību Polijas tautai un visiem bojāgājušo tuviniekiem. Aicinu ikvienu Latvijas pilsoni būt kopā ar Polijas tautu šajā smagajā brīdī savās domās un lūgšanās," saka I.Lieģis.

"Skumju brīdī esmu kopā ar Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka F.Gagoru sievu Lucinu un citu aviokatastrofā bojā gājušo Polijas bruņoto spēku augstu amatpersonu ģimenēm, tuviniekiem un Polijas bruņoto spēku karavīriem, viņus pāragri zaudējot," saka J.Maklakovs. Viņš personīgi pazinis F.Gagoru, ar kuru bijušas ļoti labas, profesionālas attiecības un rezultatīvas tikšanās attiecībā uz abu valstu bruņoto spēku sadarbību, dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā. "Viņš bija profesionāls virsnieks, kuram vienmēr bija savs viedoklis. Diemžēl mums ir jāatzīst šis smagais zaudējums, kuru prāts un sirds atsakās pieņemt. Karavīri, vienosimies šajā smagajā brīdī ar Polijas tautu, dalot skumjas un sāpes, kas vārdos nav aprakstāmas."

I.Lieģis 25.martā vizītes laikā Polijā ticies ar aizsardzības ministru un bruņoto spēku štāba priekšnieku F.Gagoru, lai pārrunātu abu valstu militāro sadarbību. Polijas aizsardzības ministrs tikšanās laikā uzsvēris, ka Latvija jau vēsturiski ir bijusi nozīmīga Polijas sabiedrotā un abām valstīm ir 90 gadu senas sadarbības tradīcijas aizsardzības un drošības jautājumos.

Arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga izteikusi līdzjūtību Polijas tautai par Polijas prezidenta, vairāku augstu amatpersonu bojāeju lidmašīnas katastrofā, informē viņas sekretāre Daina Lasmane. Viņa nosūtījusi vēstuli Polijas parlamenta spīkerim un Valsts prezidenta amata izpildītājam Broņislavam Komorovskim un savam Eiropas Nākotnes pārdomu grupas kolēģim Leham Valensam. Tajā V.Vīķe-Freiberga savā un sava vīra Imanta vārdā izsaka dziļākos līdzjūtības apliecinājumus visu bojāgājušo tuviniekiem un visai sērojošajai Polijas tautai.

Vēstulē viņa raksta, ka bojāgājušais Polijas prezidents bija Polijas patriots un dedzīgs Polijas tiesību un brīvību aizstāvis. Viņa atzīmē, ka neaprakstāmā nelaime notikusi vēl jo vairāk tādēļ, ka viņi bija ceļā uz Katiņas masu slepkavības 70.pieminēšanas gadskārtu, bet traģiski mira. "Lai arī Katiņas notikumi atver dziļas rētas un sāp, tomēr Polija tagad ir cietusi vēlreiz no ļauna liktens pavērsiena," norāda eksprezidente.

Līdzjūtību izteikuši arī daudzi pasaules valstu līderi.

(pievienota 4.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas