Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvijai un Krievijai joprojām atšķirīgi viedokļi par divu senu ikonu atgūšanu

Latvijai un Krievijai joprojām ir atšķirīgi viedokļi par divu 16.gadsimta ikonu atgūšanu, kas, pēc kaimiņvalsts domām, Otrā pasaules kara laikā ir nelikumīgi izvestas no Krievijas teritorijas.

Starpvaldību komisijas sēdes protokolā Krievija vērsusi uzmanību uz to, ka tā vēl joprojām nav atguvusi divas 16.gadsimta ikonas "Jānis Kristītājs" un "Nikolajs Brīnumdaris". Krievijas rīcībā esošie dokumenti liecina, ka Otrā pasaules kara laikā ikonas ir izvestas no Pleskavas muzejrezervāta draudzes un pašlaik atrodas Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.

Savukārt Latvija uzsver, ka Krievijas iesniegtie dokumenti nepietiekami atspoguļo ikonu nelikumīgās izvešanas apstākļus, un atkārtoti Starpvaldības komisijas sēdes laikā aicinājusi Krieviju iesniegt papildu dokumentārās liecības, kas pierādītu ikonu sākotnējo atrašanās vietu un pārvešanas procesu.

Starpvaldību komisijas Humanitārās sadarbības darba grupas vadītāja Elita Gavele aģentūrai BNS norādīja: "Mums nav tiešu pierādījumu, kā šīs divas ikonas ir nonākušas Latvijā, pierādījumi, kuros būtu minēti Daugavpils muzejā esošo divu ikonu nosaukumi, izmēri vai citas atšķirīgas pazīmes. Konkrētu dokumentāro pierādījumu Latvijas pusei nav. Šī Latvijas prasība fiksēta arī parakstītajā Starpvaldību komisijas sēdes protokolā."

Komisija vienojusies, ka abu valstu eksperti strādās kopā, lai meklētu nelikumīgi izvesto kulturālo mantojumu, Gavele sacīja.

Uz jautājumu, kāda ir šo ikonu vērtība, Gavele atbildēja: "Tā nav Ārlietu ministrijas vai Starpvaldību komisijas kompetence, šādu vērtējumu var sniegt tikai augstas klases eksperti. Taču, runājot par pārvietoto mākslas priekšmetu vērtību, mums vienmēr jādomā gan par to vērtību naudas izteiksmē, gan arī par attiecīgā mākslas priekšmeta kā valsts vai tautas vēsturisko mantojumu."

Abas ikonas ir apskatāmas Daugavpils Novadpētniecības muzejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas