Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

"Latvijas Autoceļu uzturētājs": valdes atalgojums pērn samazināts vidēji par 60%

Pēdējos publicētos datos no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) informācija liecina, ka valsts uzņēmumā _Latvijas Autoceļu uzturētājs _aptuveni trešdaļai no aptuveni pusotra tūkstoša darbiniekiem algas bijušas virs tūkstoš latiem mēnesī. Pērnā gada atalgojumam tērēti pāri par 10 miljoniem latu. Savukārt seši darbinieki pērn pelnījuši virs četriem tūkstošiem mēnesī. No tiem gan uzņēmumā pērnā gada decembrī strādājušas vairs trīs personas.

Interneta saiti uz datiem par atalgojumu uzņēmumā kārtējo reizi publicējis Neo sociālajā tīklā Twitter, kurš sakās pārstāvam 4. Atmodas tautas armiju. Tā uzņēmās atbildību par VID EDS sensitīvo datu iegūšanu un nopludināšanu. Neo šodien nopublicētos datus dēvē par "desertu autovadītājiem".

Vislielākie izdevumi uzņēmumā bijuši 2009. gada janvārī, kad tēriņi atalgojumam sasnieguši 3,2 miljonus nepilniem diviem tūkstošiem darbinieku (vidēji katram 1 600 latu), kā arī  jūnijā, kad kopumā atalgojumos izmaksāti gandrīz 1,3 miljonu latu, darbinieku skaitam tobrīd samazinoties par aptuveni pusotru simtu. Jūnijs bagāts mēnesis bijis kādam darbiniekam, kurš iepriekš vidēji mēnesī pelnījis piecus tūkstošus. Jūnijā viņš saņēmis gandrīz 30 tūkstošus latu, bet tā bijusi pēdējā reizi, kad persona saņēmusi atalgojumu no LAU.

Kopumā pēc jūnija algas uzņēmumā ir samazinājušās, kopējais atalgojuma fonds pēdējā gadā bijis gandrīz 15 miljoni latu.

Kā vienu no savām darbības prioritātēm LAU savā mājas lapā norādījis "konkurētspējīgas darba samaksas un sociālo garantiju nodrošināšana strādājošajiem ceļu nozares ietvaros, vienlaicīgi uzlabojot darba vidi". Uzņēmuma darbības mērķis ir īstenot kvalitatīvu valsts autoceļu uzturēšanu, atbilstoši normatīvo aktu un noslēgto līgumu prasībām, saglabājot vadošo vietu ceļu uzturēšanas nozarē valstī.

Valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas standarti un kvalitāte ir tieši atkarīga no finansējuma apjoma un tā izlietošanas prioritātēm, uzsver uzņēmums. "Pie esošā valstī noteiktā finansējuma LAU svarīgākais uzdevums ir panākt optimāli labākus braukšanas apstākļus uz autoceļiem, galveno uzmanību pievēršot satiksmes drošībai un autoceļu uzturēšanai ziemas sezonā, nodrošinot visu veidu resursu efektīvu izmantošanu," teikts LAU mājas lapā.

AS „Latvijas autoceļu uzturētājs” augstāko vadības līmeni veido Akcionāru sapulce, kur valsts kapitāla daļu turētājs ir Satiksmes ministrija tās pārstāvja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieka Anduļa Židkova personā un uzņēmuma valde - piecu locekļu sastāvā. Valdes priekšsēdētājs ir Vigo Legzdiņš, viņa vietnieks ir Vilnis Urbanovičs, valdes locekļi ir Guntars Laugulis, Ģirts Freimanis un Ģirts Bite.

Komentējot šos datus, LAU reses pārstāve Vineta Šuberte aģentūrai LETA apgalvoja, ka pērn atalgojums uzņēmuma darbiniekiem samazināts par aptuveni 10% līdz 60%. Lielākais samazinājums skāris lielās algas. Valdes atalgojums, kuru noteicis LAU akcionārs saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, samazināts par apmēram 60%.

Publiskoto datu patiesumu LAU nevarot nedz apstiprināt, nedz noliegt, bet, veicot vispārēju uzņēmuma rīcībā esošo datu un publiskotās informācijas salīdzināšanu, tiek pieļauts, ka dati ir patiesi.

V.Šuberte skaidroja, ka lielāko atalgojumu uzņēmumā saņem struktūrvienību direktori un uzņēmuma vadība. "LAU kā jebkurā lielā ražojošā uzņēmumā darba algu atalgojuma lielums tiek noteikts sistēmiski, pēc veicamo uzdevumu un atbildības principa - jo lielāka struktūrvienība un tās apgrozījums, jo lielāks atalgojums gan vadītājiem, gan vadošajiem speciālistiem," norādīja LAU pārstāve.

V.Šuberte norāda, ka darbinieku alga atkarīga no padarītā darba apjoma, kā arī no tā, vai strādāts svētku dienās un naktīs. Vienlaikus viņa uzsver, ka LAU savā darbībā stingri ievēro gan normatīvo aktu prasības, gan noslēgtā Darba koplīguma ar arodbiedrībām saistības.

Saskaņā ar V.Šubertes sniegto informāciju, viens no lielākajiem publiskotajos datos redzamajiem maksājumiem ir saistīts ar darba attiecību izbeigšanu, attiecīgi izmaksājot likumā un līgumā noteiktos maksājumus un pabalstus, kas pienākas, izbeidzot darba attiecības ilggadējam uzņēmuma darbiniekam ar darba stāžu, kas pārsniedz 30 gadus. Pārējie maksājumi, kuri fiksēti gala nogalēs, iespējams, saistīti ar attiecīgā perioda rezultātu novērtējumu, pieļāva LAU pārstāve.

"Lai arī uzņēmums pieder valstij, tas netiek finansēts no valsts budžeta un nesaņem valsts dotācijas. LAU pilnībā darbojas kā komercuzņēmums, strādājot un konkurējot vietējā un Baltijas autoceļu būves un uzturēšanas tirgū," sacīja LAU pārstāve.

(pievienots LAU skaidrojums pēdējās sešās rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas