Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latvijas Automobiļu federācija: Cēsu rallijā ievēroti drošības pasākumi

Rallija organizatori norāda, ka žūrija esot visu izvērtējusi un teikusi, ka ar drošību viss bijis kārtībā.

Fotogrāfijas un skatītāju filmētie video, kā arī klātesošo redzētais, kā Cēsīs simtu skatītāju ielenkumā avarē sporta auto un ietriecas piemineklī, izraisījis diskusiju, cik labi šajā posmā organizēta drošība un cik daudz trūcis, lai negadījumā neciestu skatītāji. Latvijas ralliju vēsturē šādi negadījumi ir piedzīvoti. Taču šoreiz gan rallija organizatori, gan arī Latvijas automobiļu federācija atzīst — skatītājiem bija nodrošināta atbilstoša drošība.

Diena jau rakstīja, ka svētdien citā Ergo rallija Cēsis ātrumposmā — kilometru aiz Kaives — smagi cieta viens no rallija dalībniekiem — 17 gadu vecais Jānis Kārkliņš, viņam mediķi konstatēja smagas galvas un krūšu kurvja traumas. Tiesa, šīs traģēdijas vietā skatītāji atradās vien iekšmalā, kas ir skatītājiem salīdzinoši droša vieta. Ārmalā skatītāji bija relatīvi drošā attālumā no negadījuma vietas, skaidro pasākuma organizatori. "Šis līkums bija sportistiem ass, nepārredzams, sarežģīti izpildāms," saka pasākuma organizators un dalībnieks Guntis Ervalds.

Pēc svētdien notikušā negadījuma rallija starptautiskā sporta komisisāru žūrija, kurā bija pārstāvji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, notikušo izvērtējusi un savā atzinumā apliecinājusi, ka rallijā tika veikti drošības pasākumi atbilstoši pasākuma organizatoru izstrādātajam plānam, stāsta Latvijas Automobiļu federācijas Rallija komisijas vadītāja Irēna Krastiņa.

Sekojot starptautiskajiem normatīviem, autorallijam drošības plānu izstrādā pasākuma organizatori, to vēlāk apstiprina starptautiska komisija, kura arī apmēram stundu pirms rallija sākuma izbrauc trasi. Drošības plānā detalizēti atzīmēts trases lentojums, atbilstoši katra līkuma specifikai. Plānā atzīmētas apsardzes darbinieku atrašanās vietas katrā līkumā, plānotais skatītāju pieplūdums, lentojuma attālumi no trases, aiz kuriem atradīsies skatītāji, iezīmētas sporta mašīnu ideālās trajektorijas, atzīmēti arī koki, kas atrodas pie trases. Apmēram 800 metru garumā pilsētas ātrumposmā tika novilkti divus metrus augsti žogi, lai nodrošinātu papildu skatītāju drošību. "Tā ir zona, kur mašīna var iebraukt, apgāzties, nokrist tā, lai neskartu skatītājus. Tā arī notika sestdien — mašīna iebrauca nožogotā laukumā," skaidro G.Ervalds. Krustojumā, kur notika negadījums, bija arī novietotas ap 300, 400 kilogramu smagas presēta siena ķīpas, kas norāda autobraucējiem braukšanas trajektoriju un avārijas gadījumā bremzētu mašīnas ātrumu.

"Lentes nav drošības garants, bet gan uzmanības pievēršanai, lai skatītāji saprot, cik tālu var pieiet," saka G.Ervalds. Rallijos kopumā kā drošākās vietas skatītājiem atrodas pirms līkumiem, salīdzinoši drošas vietas ir līkuma iekšmalā. Visbīstamākās vietas savukārt ir aiz tramplīniem un līkumu ārmalās. "Tramplīnā mašīna var uzlidot slīpi, sākt mētāties, pat metrus divsimt, trīssimt sportists var netikt galā ar mašīnas vadību," saka G.Ervalds. Pasākuma organizētāji, lai veicinātu drošību, protams, šādās potenciāli riskantās vietās novelk drošības lentes tālāk no trases. "Tomēr jāatceras, ka tas arī ir izklaides pasākums, kur jāsabalansē drošība ar trīsdesmit vai piecdesmit tūkstošu skatītāju vēlmi redzēt ralliju maksimāli tuvu," saka G.Ervalds. Tāpat arī skatītājiem ieteicams nestāvēt ar muguru pret trasi, izvēlēties vietu, kur var paspert dažus soļus sāņus, nestāvēt priekšā kokiem, lai būtu kur atkāpties, kā arī nenāk skatīties autoralliju reibumā. Tuvākais rallijs — Kurzemes rallijs gaidāms jau jūlijā.

***

Asiņainā vēsture


2007.gada oktobrī trīs cilvēki cietuši un nogādāti slimnīcā pēc tam, kad no trases rallijā Latvija 2007 izlidoja Raimonda Stokša un Anrija Jesses sacīkšu auto. Cietušie līdzjutēji ralliju vērojuši aiz dzeltenās lentes, proti, skatītājiem aizliegtajā zonā.

2003.gadā 12.jūlijā rallija Kurzeme 2003 laikā Krievijas sportista Igora Sokolova vadītā automašīna izlidoja no trases, smagi savainojot vienu no skatītājiem.

2000.gadā Kurzemes rallija laikā traumas guva 16 gadu vecs puisis, kurš nebija ievērojis sacensību rīkotāju norādījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas