Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Latvijas veiksmes stāsts

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Astra
A
Guardian raksts var likties pat ļoti saistošs - redz, tur arī saprot, cik mums grūti, kā mūs te ekspluatē utt. Tomēr tā ir tikai viena puse. Kam interesē, var iebraukt arī komentāros, kur kāds no Latvijas ar niku "Rigadude" jau galveno pateicis. Īsumā - apraudot latviešu grūto likteni, aizmirsts, ka krīze būtībā izlaida gaisu no tukša balona, kas bija divciparu izaugsmes pamatā. Protams, kreisie un antiglobālisti allaž piemeklēs argumentus, kā neoliberālisms pasliktina vienkāršo ļaužu dzīvi, bet domāt, ka kaut kas nāk par velti, ir infantilisma pazīme. Diemžēl arī rietumos saknes ir laidusi skaudīguma un savtīguma filozofija - mazāk strādāt, vairāk patērēt, un domāt, ka laba dzīve pienākas tikai tāpēc, ka esi piedzimis. Kādas tad ir alternatīvas? Sataisīt parādus, bankrotēt un tad pārdoties Krievijai vai Ķīnai? Baltkrievijas piemērs nav tālu jāmeklē. Un par daudz apraudāto emigrāciju - šķiet, ka dažs labs labprāt uzbūvētu jaunu mūri starp īstajām rietumu un postpadomju valstīm. Toreiz, lai cik arī gāja slikti, neviens prom netika, un pēc tam jau var izdomāt, ka gāja tīri labi.
nē>Revolt
n
Grieķi nevar atļauties maksāt pensijas un pabalstus, jo pat ja neskaita viņu kredītmaksājumus Grieķijas budžets ir ar lielu deficītu.
Dzens
D
Starp citu, piemērs alternatīvam scenārijam ir arī Grieķija (ne tikai Baltkrievija). Lai gan cik var saprast no tā, ko Točs tvīto, viņam Grieķijas situācija šķiet ok. Tas nekas, ka pēc 10. oktobra griķi vairs nevarēs samaksāt algas, pensijas un pabalstus.
Revolt
R
Mēs tak varam atcerēties kā mums vienā naktī "nokrita" parādsaistības.Grieķija 2010 gadā turpināja iepirka karakuģus,zemūdenes ,helikopterus no Vācijas un Francijas uzņēmumiem vairāku miljardu vērtībā.Jūs man stāstiet ka nevar izmaksāt pensijas!!!
  • 1
  • 0
Dzens>Revolt
D
Un parādsaistības nokrita pēkšņi no debesīm?
  • 0
  • 1
Revolt
R
Grieķi var samakšat pabalstus,pensijas utt. viņi nevar pildīt savas parādsaistības , kas nav izpildāmas.Tāpēc jau rodas kurioza situācija , ka grieķi var strādat vairak un ražīgāk bet viņiem paliks arvien mazāk un mazāk naudiņas. Un vēl brīnos , ka cilvēki nav izpratuši vašingtonas konsensu tradicionālo shēmu , kas visās valstīs ir vienāda!Liberalizācija,nodokļu samazināšana , investīciju ieplūde,investīciju aizplūde, valstu kredītsaistības,sociālās sfēras likvidācija,privatizācija.Beigās iznāk , ka valstis un to iedzīvotaji strāda lai nodrošinātu savu iedzīvotāju vajadzības , bet gan lai atdotu kredītsaistības un viss kapitāls(meži,zeme,rūpnīcas utt.) nonāk "investoru" rokās.Īsumā mūsdienu koloniālisms.
  • 2
  • 1
Ministry of Truth
M
Hadsona rakstā redzams, ka viņš no iekšpolitikas neko daudz nesaprot. Un viņš taču ir kreisi domājošs ekonomists, kuram der jebkura no galvenās straumes atšķirīga publicitāte, vai ne?
Ieva to Eoberts Klimovičs
I
Pirktspēja jau samazināsies arī no ārējās devalvācijas. Man vairāk uztrauc, piemēram, tā fakta ignorēšana, ka daudzi uzņēmumi tiek pārdoti ārvalstniekiem vai vienkārši paši pārreģistrējas ārvalstīs....Un neviens neliekas ne zinis....lai gan kāda tur konsolidācija tās tradicionālajā izpratnē, ja pelnītāji izlemj pelnīt citiem?
Roberts Klimovičs
R
"liberastija" ir novedusi ne tikai mūs,bet lielu pasaules daļu dziļās grūtībās,iznīcinājusi tautsaimniecību un padarījusi bagātākus dažus bagātos. "Iekšējā devalvācija" nozīmē pirkstspējīgo samazināšanu,kam seko piedāvājuma samazināšana.Tā ir galvenais iemesls cilvēku aizbraukšanai. Valdi,atceries,ka par visu ir jāatbild. Domāju,ka VL neatbalsta šo nācijas un valsts iznīcināšanas politiku,aprobežojoties ar diplomātisku retoriku. Ceru,ka tā.. Paldies,Sandri par rakstu.
Dzens
D
Kur tad ir tas Toča mediju siets? Izskatās, ka tikai šī paša Toča galvā. Par to, vai Dombrovska ekonomikas stabilizācijas plāns ir optimāls Latvijai strīdās un strīdējās gan pašmāju, gan ārzemju ekonomisti un ir pausti dažādi viedokļi. Arī pretēji. Tak kaut pašķirstam kaut vai Rīga Laika augusta numuru. Tāpat daudz kritsku publikāciju vietējā presē ir Jānim Ošlejam (tiesa viņš neattīsta sazvērestības teorijas par zviedru bankām).
Mīkla
M
Kā sadalīt 1kg gaļas desmit cilvēkiem tā lai katrs saņemtu 1kg gaļas?
Točprātiņš
T
Elementāri, pasludinam, ka 1kg=100g un katrs saņem 1kg gaļas!
  • 0
  • 0
T
Vai autors lasītu rakstus par ziloņu ārstēšanas veidiem un metodēm un piedāvātu tos realizēt, ja viņam būtu saslimis kāmītis?
Memory
M
Students> - Loģiski, - loģiski, ka tam, kurš solīs VAIRĀK! Kurš ta pasaulē mēģinās atkārtot pašmāju 'bāleliņu' neprātīgo 'nasing spešal' gājienu - pārdoties par 30 sudraba grašiem, iegrūžot miljardus pašu izraktajā bedrē/Parex - un glābjot Zviedrijas baņķierus!
Students
S
Nemaz negribu plaši izplūst, bet alternatīvo scenāriju varam apskatīt Baltkrievijā - viņi valūtu devalvēja un tagad oficiāli pārdos sevi tam kurš solīs vairāk :)
saistošā aritmētika
s
aga, kas tur ko izplūst ... lv pieņemtajā "diskusiju kultūrā: pietiek ar apgalvojumu - pamatojums tam nav vajadzīgs :) ... tev ir jāmācās aktīvi un daudz, jāstudē, jālasa, jāinteresējas - valūtas devalvācijas sekas var apskatīt arī Islandē, Polijā, Ungārijā (oficiāli devalvētas valūtas) un GB, Krievijā, Itālijā, ASV (faktiski devalvētas) ... Stūrgalvīgas, pretēji jebkuram saprātam ietiepīgas nevēlēšanās devalvēt valūtu sekas varam vērot Spānijā, Portugālē, Lietuvā, Rumānijā, Grieķijā ...un izbaudīt Latvijā ...
  • 4
  • 0
Ieva
I
Problēma ar konsolidāciju ir tā, ka tā patiesībā nozīmē stabilizēšanu (paskatieties svešvārdu vārdnīcā). Tāpēc "jākonsolidē" ir tas, kas tiešām nav nepieciešams. Plus jāparedz reālas pārkvalifikācijas iespējas atlaistajām papīru žurkām, kas neko citu nemāk. Piemēram, tā pati veselības aprūpe- ieviesa palīdzību trūcīgajiem (kas tiek noteikti pēc vesela cilvēka kritērijiem), un sākumā šos te trūcīgos pat izmeklēja un ārstēja pirms "bagātajiem", jo trūcīgajiem nauda bija paredzēta. Turklāt viņi to netērēja....Teorētiski to varētu saukt par konsolidāciju (jo gan jau "bagātie" paši par sevi parūpēsies), un ne velti Dombrovska valdība lielījās, kādi malači, taču praktiski, tā kā no slimošanas bagāti kļūst tikai zāļu ražotāji, tas nozīmē izdevumu pieaugšanu, jo ārstēti tiek nevis tie, kam to vajag uzreiz, bet tie, kam ir piešķirta nauda, līdz ar to vissmagākie nonāk slimnīcā kritiskā stāvoklī....
Tajaa pusee
T
Guardian publiceetais raksts bija interesants, tachu zinaamaa meeraa virspuseejs. Latvijas situaaciju bez iedziljinaashanaas dinamikaa starp kopienaam un liidz ar to arii starptautiskajaas attieciibaas ne tikai ekonimiskajos, bet arii politiskajos jautaajumos, pilnveertiigi izveerteet nevar. Taapat rakstaa netika dziljaak izanalizeeti pashreizeejie procesi globaalajaa ekonomikaa. Jaa, ja veertee tikai Latvijas iekshprodukta pieaugumu, protams, nekas spozs tas nav, tachu, ja paskataas pasaules meerogaa, tik mazai valstij kaa Latvija shie raadiitaaji nemaz nav tik slikti. Iipashi, saliidzinot ar straujo kritumu 2008-09. gadaa. Taa ka viss tomeer ir relatiivs, Tocha kungs. Varbuut pashmaaju "peetnieki, eksperti un konsultanti" vareetu naakt klajaa ar kaadaam pozitiivaam idejaam razhoshanas attiistiishanai, nevis kaarteejo reizi piepludinaat plashzinas liidzekljus ar negatiivismu un vaimanaam. Vai ne taa?
saistošā aritmētika
s
... vai es kaut-ko piedāvāju izņemt no konteksta ??? Protams, ka valsts (iekš)ekonomika ir atkarīga no (iekš)politikas ... tur jau tas suns aprakts ! Latvijā ne tik daudz klibo ekonomika pati par sevi, cik viņai radikāli, vienmēr, visur un visādi traucē politika ...
  • 0
  • 0
Saistoshajai aritmeetikai
S
Jaa, un paskaties uz sho valstu ekonomikas veesturi, teiksim, peedeejo 60 gadu laikaa. Par iekshpolitiku shajaa pashaa laika periodaa nemaz nerunaasim... Kaartiiga situaacijas analiize nevar sanaakt, ja to iznjem no konteksta.
  • 1
  • 2
Ekonomists
E
Latvijas IKP pašreizējais pieaugs ir labs, bet nelaime tā, ka kritums 2008. g. beigas - 2010. gada pirmā puse bija karastrofāls vairāk kā 25%. Neviena normāla demokr'tiska valsts tādu kritumu nepieļautu. Izņēmums bija tikai Baltijas valstis, kuras neviens pasaulē nesaprot. Neviens nekādi nevar saprast līdz kādam sociālpsiholoģiskam līmenim ir jāizdresē tauta, lai ar kaut ko tādu samierinātos. Grieķiem reāls defolts pie durvīm, bet negrib pat ar maziem griezienem samierināties. Mums tikai muldēšana par defoltu (ar 10% valsts parādu pret IKP, Grieķijai 150%) un bezierunu padevība.
  • 3
  • 1
saistošā aritmētika
s
... nu cik tad var vaimanāt vienu un to pašu fufeli - "... tik mazai valstij kā Latvija... " ... dauņu-neprašu-nekonegribuzināt kretīnistiskākais attaisnojums ... Paskaties uz tādām "gigantvalstīm" kā Lihtenšteina, Andorra, Luksemburga, Dānija ... da galu galā Igaunija un Islande ... un pamēģini ar "ekonomikas izmēru" izskaidrot reālo starpību ...
  • 1
  • 1
Fellow
F
Vai tiešām ir tik grūti saskatīt? Pateicoties "konsolidācija" Z un R eiropa ieguva 300'000 nodokļu maksātāju no Latvijas vien. Lietuvas skaitļi ir lielāki, Igaunijas (procentuāli) ir biedējoši. Pateicoties mums, Eiropai nav jādomā par islamticīgo imigrantu pieradināšanu, problēmas ar pensijām nobīdās laikā (neviens no Baltijas bāleliņiem pagaidām uz tā nepretendē, vēlāk tiks izsludināts likums, kas šādas iespējas izslēgs). Uz šī fona Zviedrijas problēmu atrisināšana = Latvijas izslaukšana ir tikai patīkams bonus.
saistošā aritmētika
s
itkā ok ... BET ir 2 gab : Lai iegūtu tos 300 000, nebija nepieciešams uzņemt, burtiski vilkšus ievilkt lv iekš es ... pietika ar Šengenu; ... kamēr tiem 300 000 pienāks laikā nobīdīto pensiju laiks, nevienā Zviedrijā letiņus vairs no zviedriem neviens zviedrs nespēs un nebūs ieinteresēts atšķirt ... Par "izslaukšanu" atkārtošos - nepiekrītu - rīkojoties savādāk, bankas varētu "noslaukt" vairāk ...
  • 1
  • 0
Bon aqua
B
Partiju nosaukumiem nav nozīmes - visu izšķir saimnieku slāpes! wake up - Vienotība, ZRP, VL, SC - ne ar ko neatšķiras no TP vai LPP/LC, moins
  • 0
  • 0
treknis
t
Autoram būtu jāsāk ar vārda "kosolidācija" apskatīšana svešvārdu vārd- nīcā. Tad nebūtu jagaida jeņķu gudrīšu raksts , lai uzdrošonātos tikt cauri "mediju sietam' ,kurā pats ir "iekšā" Katru politiķi , kurs sāk runāt par konsolidāciju - lai paskaidro , ko viņš ar to saprot un kapēc tas ir pretrunā ar definīciju.
liesais
l
Svešvārdu vārdnīcā vārdam konsolidācija ir cita nozīmē kā Dombrovska politikā. Pozitīvais vārds PR nolūkos paņemts, lai apzīmētu vienkāršu budžeta apcipršanu - šoka terapijas mērķos, lai izbadētie cilvēki tāpat kā Grieķijā tiktu piespiesti piekrist privatizēt Latvijas mežus un visu atlikušo
  • 8
  • 2

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas