Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

LDz vadītājs pozitīvi vērtē valdības noteikumu projektu par prēmijām valsts kapitālsabiedrībās

Valdības noteikumu projekts par prēmijām valsts kapitālsabiedrībās, kas ļaus 2010. un 2011.gadā izmaksāt darbiniekiem prēmijas, naudas balvas, pabalstus un veikt citu materiālo stimulēšanu, ir ievērojams solis pozitīvā virzienā, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina VAS "Latvijas Dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis.

Viņš akcentē, ka tikai augsti motivēts darbinieks sniedz vērtīgu pienesumu uzņēmuma izaugsmei, peļņas nodrošināšanai un ilgtspējīgai attīstībai.

"Mums ir gandarījums, ka arī valdība to saprot, novērtē un atbalsta. Bez tam jāatzīmē, ka "Latvijas Dzelzceļā" jau sen izmanto sistēmu, kas paredz, ka par lielāku darba apjomu ir lielāka samaksa, taču pie nepilnas noslodzes atalgojums ir mazāks - savā ziņā pašregulējoša sistēma, kur katrs pats ir arī atbildīgs par paveikto darbu un attiecīgi saņemamo atalgojumu," skaidro Magonis.

Nedrīkstot arī aizmirst, ka ikviena prēmija paredz arī sociālā un ienākumu nodokļu samaksu - tātad tūlītēju ienākumu valsts sociālajā budžetā.

Magonis uzskata, ka jaunie noteikumi nodrošinās uzņēmuma konkurētspēju darba tirgū, jo ļaus darbiniekiem par labi paveiktu darbu, par labu darbu daudzu gadu garumā, kas nodrošina uzņēmuma attīstību, peļņu un paša uzņēmuma konkurētspēju starptautiskajā dzelzceļu pārvadājumu tirgū, izmaksāt prēmiju, naudas balvu vai nodrošināt citus materiālus stimulus.

Kā ziņots, atbilstot noteiktiem kritērijiem, 20 valsts kapitālsabiedrībās varēs izmaksāt prēmijas un naudas balvas.

To paredz šonedēļ valdības komitejā akceptētie grozījumi noteikumos par valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu skaitu, padomes un valdes locekļa atlīdzību, pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja un atbildīgā darbinieka atlīdzību.

Atbilstoši likuma pārejas noteikumiem Ministru kabinets veido kapitālsabiedrību sarakstu, kurām ir ievērojama ietekme uz valsts tautsaimniecību un kuras atbilst īpašiem valdības noteiktiem kvalifikācijas kritērijiem. Nosakot kapitālsabiedrības kvalifikācijas kritērijus, ņemami vērā tās finanšu rādītāji, finansējuma avoti, tautsaimniecības nozare, kurā darbojas attiecīgā kapitālsabiedrība, kā arī šīs kapitālsabiedrības saimnieciskās darbības ietekme uz valsts ekonomiku.

Valdības apstiprinātajā uzņēmumu sarakstā iekļauta VAS "Latvijas Dzelzceļš", SIA "LDz Cargo", SIA "LDz ritošā sastāva serviss", SIA "LDz apsardze", SIA "LDz infrastruktūra", AS "Latvenergo", AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Sadales tīkls", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"".

Tāpat prēmijas iespējamas AS "Latvijas Autoceļu uzturētājs", VAS "Latvijas Valsts meži", VAS "Latvijas Pasts", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VAS "Elektronisko sakaru direkcija", VAS "Latvijas Gaisa satiksme", VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija", VAS "Autotransporta direkcija", VAS "Latvijas Jūras administrācija", SIA "Getliņi Eko" un SIA "Rīgas ūdens".

Līdz ar to noteikumu projekts paredz noteikt kapitālsabiedrību darbību raksturojošos pamatkritērijus - nav nodokļu parādu valsts vai pašvaldību budžetam, attiecīgi 2009.gadā bijusi peļņa vai peļņas nav bijis, bet zaudējumi plānoti, lai īstenotu kapitālsabiedrības attīstības (investīciju) programmu, un tie nav radušies valdes prettiesiskas darbības vai bezdarbības dēļ. 2009.gadā peļņai jābūt lielākai par 500 000 latu.

Tāpat kapitālsabiedrība konkurē starptautiskajā vai vietējā tirgū, kapitālsabiedrība nesaņem dotāciju no valsts vai pašvaldību budžeta pamatfunkciju veikšanai, bet pašu kapitāla rentabilitāte ir lielāka par 4%.

Noteikumi paredz, ka kapitālsabiedrības, kuru darbības rādītāji atbilst vismaz četriem no iepriekš minētajiem kritērijiem un kuras ir iekļautas īpašā Ministru kabineta izveidotā sarakstā 2010. un 2011.gadā, var izmaksāt normatīvos noteikto prēmiju, kā arī naudas balvas un veikt citu materiālo stimulēšanu, kā to paredz likuma pārejas noteikumi, vienā kalendāra gadā izmantojot ne vairāk kā 20% no tās atalgojuma fonda.

Atbilstoši grozījumiem likumā no 2010.gada 1.aprīļa tiek mainīta piesaiste valdes locekļu mēnešalgas noteikšanai no Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētā iepriekšējā gada sabiedriskajā sektorā strādājošo mēneša vidējās darba samaksas apmēra uz valstī strādājošo iepriekšējā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēru, kuram tiek noteikts maksimāli piemērojamais koeficients - seši.

Līdz ar to noteikumu projekts nosaka diferencētu koeficientu atbilstoši kapitālsabiedrību iedalījumam grupā.

Kā norāda Finanšu ministrija, konkrētu kapitālsabiedrību valdes locekļu ienākumi palielināsies, jo noteikumu projekts paredz iespēju izmaksāt prēmijas, kurām plānots finansējums aptuveni 20% no atalgojuma fonda, kā arī nodrošināt iespēju papildu pabalstiem, kurus var izmaksāt atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam, 2010. un 2011.gadā saņemt arī atvaļinājuma pabalstu.

Noteikumi vēl būs jāskata valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas