Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Lembergs: SC valdībā nodrošinātu līdzsvaru, kas nepieļautu pašvaldību vājināšanu

Jauno valdību vajadzētu veidot politisko partiju apvienībai Saskaņas centrs (SC) kopā ar Zatlera reformu partiju (ZRP), jo SC šādā koalīcijā nodrošinātu līdzsvaru, lai nepieļautu pašvaldību vājināšanu, - preses konferencē šodien sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

"Tā kā ir uzstādījums, ka pie varas jānāk jauniem politiskiem spēkiem, tāda iespēja pašlaik pastāv. Zatlera partija nav bijusi pie varas, ja neskaita pašu [Valdi] Zatleru, kurš četrus gadus bija prezidents. SC tik tiešām ne reizi nav bijis pie varas valsts mērogā, tāpēc es uzskatu, - ja jau grib pildīt priekšvēlēšanu solījumus un uzstādījumus, tad būtu svarīgi, lai koalīciju un jauno valdību veidotu Zatlers ar SC, bet Vienotība un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) kā galvenās zaudētājpartijas šajās vēlēšanās paliktu opozīcijā," sacīja Lembergs. Ja valdību izveidotu SC un ZRP, tad abiem šiem politiskajiem spēkiem būtu iespēja parādīt savu spēju vai nespēju vadīt valsti, piebilda Lembergs.

"Kas mani uztrauc šajā situācijā, - ja tomēr netiek veidota koalīcija, kurā būtu ZRP un SC, tad es domāju, ka ir ļoti būtiski apdraudēts pašvaldību statuss un darbība atbilstoši Eiropas pašvaldību hartai," sacīja Lembergs.

Ja koalīciju veidotu ZRP, Vienotība un nacionālā apvienība Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, kuras tikpat kā nav pārstāvētas pašvaldībās kā valdošās partijas, pastāv liela iespēja, ka no tā cietīs pašvaldības, akcentēja Lembergs.

"Līdz ar to viņu darbība būtu virzīta uz to, lai maksimāli vājinātu pašvaldības, lai maksimāli atņemtu pašvaldībām gan naudu, gan varu, saglabājot un palielinot atbildību, tādā veidā diskreditējot pašvaldības. Tas mani būtiski uztrauc, jo tik naidīgi noskaņots politisks kopums, kāds varētu izveidoties pret pašvaldībām, faktiski nekad nav bijis. Es nevaru pašlaik apgalvot, ka tas tā būs, bet man par to liek domāt tas, ka, piemēram, Zatlers un [ZRP premjera kandidāts Edmunds] Sprūdžs apņēmušies trijos gados samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli par deviņiem procenta punktiem, tādā veidā samazinot pašvaldību ieņēmumus vairāk nekā par vienu trešo daļu, kas faktiski novestu pašvaldības pie bankrota. Savukārt nedarīt viņi to nevar, jo apsolīts ir un visi jau gaida, kad būs par deviņiem procenta punktiem mazāks nodoklis. Katrs no tā, protams, cer kaut ko personīgi vinnēt, tikai bez pašvaldībām valsts nevar pastāvēt," norādīja Lembergs.

"Ja valdībā būs SC, tad, protams, tas būs līdzsvars, kas nepieļaus pašvaldību iznīcināšanu Latvijā, savukārt, ja SC nebūs, tad tā varbūtība ir ļoti augsta," rezumēja Ventspils mērs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas