Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Lēmumu apturēt akreditāciju Saeimā laikraksta "DDD" pārstāvēm atzīst par prettiesisku

Administratīvā rajona tiesa šodien atzina par prettiesisku Saeimas Preses dienesta vadītājas Ineses Auniņas 2005.gada 13.jūnija lēmumu, ar kuru darbam Saeimā apturēta akreditācija labēji radikālā politiķa Aivara Gardas izdotā laikraksta "Deokupācija. Dekolonizācija. Deboļševizācija" (DDD) galvenajai redaktorei Līgai Muzikantei un laikraksta darbiniecei Ilzei Liepai.

Tiesa atzina par prettiesisku Saeimas Prezidija 2005.gada 26.oktobra lēmumu daļā, ar kuru nav mainīts minētais Auniņas 13.jūnija lēmums, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Evita Elliņa.

Tādejādi Administratīvā rajona tiesa šodien apmierinājusi Muzikantes un Liepas pieteikumu par minētā Saeimas Prezidija lēmuma daļas, ar kuru atstāts negrozīts lēmums par akreditācijas apturēšanu, atzīšanu par prettiesisku.

Par prettiesisku pēc Muzikantes un Liepas sūdzības tiesa šodien atzinusi arī Saeimas prezidija un Preses dienesta faktisko rīcību, neapturot Auniņas lēmuma darbību, ko viņas bija lūgušas izdarīt, norādot, ka sākotnējais lēmums par akreditācijas apturēšanu ir pārsūdzēts.

Tiesa šodien noraidīja Muzikantes un Liepas pieteikumu, kurā viņas bija lūgušas atzīt par prettiesisku Saeimas Preses dienesta un Saeimas Prezidija faktisko rīcību, nesniedzot atbildes uz abu pieteicēju 2005.gada 14.oktobra un 2005.gada 25.oktobra iesniegumiem.

No Saeimas prezidija par labu Muzikantei šodien tiesa piedzina 10 latu valsts nodevu.

Šodien pieņemto spriedumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 20 laikā, iesniedzot apelācijas sūdzību Administratīvajā rajona tiesā, informēja Elliņa.

Kā ziņots, Saeima savulaik atteikumu izsniegt akreditācijas pamatoja ar Drošības policijā uzsākto kriminālprocesu un prokuratūras sākto kriminālvajāšanu pret Gardu, Muzikanti un Liepu par nacionālā naida kurināšanu DDD lappusēs.

2008.gada 6.oktobrī Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departaments atstāja negrozītu apelācijas instances tiesas spriedumu, ar kuru Garda, Muzikante un Liepa tika pilnībā attaisnoti apsūdzībās par nacionālā naida kurināšanu. Tādejādi attaisnojošs spriedums tika pieņemts visās trijās tiesu instancēs.

DDD pārstāvji pauda nostāju, ka ne Saeimas Preses dienestam, ne prezidijam tolaik nav bijis likumiska pamata apturēt un neizsniegt preses akreditāciju konkrētiem žurnālistiem, kuri tikmēr brīvi pildījuši pienākumus Ministru kabinetā un Valsts prezidenta pilī.

Pēc Saeimas vēlēšanām 2006.gadā, mainoties Saeimas prezidija sastāvam, kā arī Preses dienesta vadītājai, "rupjie cilvēktiesību pārkāpumi un represijas pret DDD tika novērsti" - Garda, Muzikante un Liepa atkal varējuši saņemt akreditācijas, lai gan krimināllietas izskatīšana tiesā vēl pat nav bijusi uzsākta, pauda DDD pārstāvji.

Laikraksta pārstāvji atzīmē, ka no Saeimas puses tolaik nav tikusi ievērota nevainīguma prezumpcija un tīši ierobežotas tiesības uz vārda brīvību, diskriminējot laikraksta darbiniekus politisko uzskatu dēļ un liedzot tiem iekļūt Saeimā pirms Saeimas vēlēšanām, "lai atspoguļotu politisko partiju rosīšanos likumdošanas procesā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas