Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

LIC brīdina par bīstamas infekcijas slimības uzliesmojumu Vācijā

Pēc provizoriskajiem datiem Vācijā mēneša laikā tika reģistrēti 214 saslimšanas gadījumi ar hemolītiski urēmisko sindromu (HUS), tajā skaitā 23 nāves gadījumi, portālu _Diena.lv _informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) pārstāvji.

Latvijā līdz šim nav konstatēti šādi saslimšanas gadījumi.

LIC apliecināja, ka saslimušo vidū pārsvarā ir sievietes (69%) vecumā no 18 gadiem. Saslimšanas gadījumu lielākā daļa ir no Vācijas ziemeļiem – Hamburgas, Ziemeļsaksonijas, Mecklenburgas Rietumpomerānijā.

Infektologi uzskata, ka inficēšanās vārētu būt saistīta ar saturošās pārtikas - tomātu, gurķu, lāpu salātu, nepasterizēta piena, gaļas - lietošanu uzturā. Zviedrijas epidemioloģi konstatējuši vismaz 7 saslimšanas gadījumus cilvēkiem, kuri nesen apmeklēja Vāciju.

Slimības pazīmes ir caureja, krampjveida sāpes vēderā, vemšana un paaugstināta temperatūra. Slimības laikā var rasties komplikācijas – HUS, kura simptomi ir hemolītiskā anēmija, akūta nieru mazspēja un zems trombocītu skaits.

Infekcijas izraisītājs izdalās no cilvēka organisma ar fekālijām. Slimnieks vai baktēriju nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, ar infekcijas slimības izraisītājiem piesārņo ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus, skaidroja infektologi.

Lai izvairītos no saslimšanas, nepieciešams ievērot profilakses pasākumus – lietot drošu pārtiku, rūpīgi mazgāt augļus un dārzeņus, nepeldēties ūdenskrātuvēs, ja ir šaubas par ūdens kvalitāti, un bieži mazgāt rokas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas