Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Līguma nosacījumus par pakalpojumu sniegšanu pagaidām nav parakstījuši 74 ģimenes ārsti

Līguma grozījumus par primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu līdz šim nav parakstījuši 74 ģimenes ārsti, aģentūru LETA informēja Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) pārstāvis Toms Noviks.

Kā uzsvēra Noviks, parakstīti 1218 primārās veselības aprūpes pakalpojumu līgumu grozījumi, kuros tiek sniegti ģimenes ārstu pakalpojumi. Kopumā piedāvāti 1292 līgumu grozījumi.

Savukārt līgumattiecības ar VOAVA ir 1362 ģimenes ārstiem. Līgumu un ģimenes ārstu skaits ir atšķirīgs, jo vairāki no līgumiem noslēgti ar poliklīnikām, kurās valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus sniedz vairāki ģimenes ārsti.

VOAVA norāda, ka, neparakstot līguma grozījumus, valsts sniegtos pakalpojumus tiesīga apmaksāt tikai 75% apmērā.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide stāstīja, ka daudzi ārsti līguma nosacījumus paraksta "zem spiediena" vai arī ar nosacījumu, ka tos pilnībā nevar izpildīt.

Veide uzskata, ka nav pareizi ģimenes ārstiem likt papildu strādāt sestdienās, tai pat laikā par 20% samazinot atalgojumu un nepiešķirot papildu finansējumu par papilddarbu. Maksu jau nesaņemot tikai ārsts, bet arī viņa medmāsa, kā arī jāmaksā īres maksa un ir citi izdevumi, kuri par šo summu jāsedz, skaidro asociācijas prezidente.

Turklāt, pēc viņas teiktā, no Veselības ministrijas (VM) nav saņemts pamatojums, kāpēc jāstrādā arī sestdienās.

Viņa arī stāstīja, ka vēl joprojām turpinās sarunas ar VM par līguma nosacījumiem.

VM pārstāve Egita Pole aģentūrai LETA uzsvēra, ka VM šobrīd nemainīs savu pozīciju un no piedāvātajiem līguma nosacījumiem neatkāpsies. Pēc viņas teiktā, ģimenes ārstiem nav apgrūtinājums strādāt arī sestdienās, jo šai situācijā ģimenes ārsts var izvēlēties citu brīvdienu nedēļā. Turklāt liela daļa ārstu jau līdz šim strādāja vairāk, nekā to paredzēja noteikumi un līgumi.

Tā ir pretimnākšana tiem pacientiem, kuri garas darba stundas pavada darbā un līdz ar to pie ārsta tiek tikai brīvdienās, skaidro Pole.

Kā ziņots, no 1.jūlija noteikts, ka ģimenes ārsta pacientu kopējais pieņemšanas laiks ir ne mazāks par 25 stundām nedēļā, izņemot ģimenes ārsta prakses ar pacientu skaitu līdz 1000 pacientiem un ar pacientu skaitu līdz 500 pacientiem, kur pieņemšanas laiks ir ne mazāk par 20 stundām nedēļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas