Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Līgums ar partiju "Vienotā Krievija" Saskaņai traucē mazāk nekā Rubiks

Jāņa Urbanoviča vadītās partijas Saskaņa lēmums pieteikt sevi Eiropas Parlamenta vēlēšanās atsevišķi, nevis kopā ar Alfrēda Rubika vadīto Latvijas Sociālistisko partiju, par ko Saskaņa varētu izšķirties sestdien kongresā, ir tikai pirmais solis ceļā uz iespējām izkļūt no opozīcijas, piektdien raksta laikraksts Diena.

Saeimas vēlēšanās tās sarakstā varētu nebūt arī vairāku tagadējo deputātu, kuru rīcība kaitējusi partijas tēlam, - pazīstamākais no viņiem ir Nikolajs Kabanovs. Arī to var uztvert kā mēģinājumu noņemt šķēršļus sadarbībai ar latviskajām partijām. Tagad Saskaņa kopā ar Latvijas Sociālistisko partiju (LSP) veido apvienību Saskaņas centrs (SC).

Tomēr bez minētā, kā arī balsojuma referendumā par krievu valodu kā otru valsts valodu ir vēl kāds iemesls, kas labējos politiķus varētu atturēt no sadarbības ar Saskaņu, - Latvijas Sociāldemokrātiskā partija Saskaņa ir vienojusies par sadarbību ar Viskrievijas politisko partiju Vienotā Krievija. Vienošanos 2009. gada 21. novembrī parakstījis Jānis Urbanovičs un Krievijā valdošās partijas Vienotā Krievija vārdā viņa kolēģis Boriss Grizlovs. Šis līgums ir spēkā, un tāds nav vienīgais. Urbanovičs atklāj, ka līdzīga vienošanās par sadarbību ir arī ar Ķīnas kompartiju.

Vienošanās ar partiju Vienotā Krievija paredz informācijas apmaiņu aktuālos jautājumos par situāciju Latvijā un Krievijā, pieredzes apmaiņu dažādās jomās, "kas izraisa abpusēju interesi". Tostarp minēta partiju līdzdalība izpildvaras un likumdošanas institūcijās. Politiskie spēki vienojušies rīkot delegāciju apmaiņu, ekspertu tikšanos, attīstīt abpusējos kontaktus. Kad Diena šo dokumentu parādīja ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (RP), viņu uzmanīgu darīja tā ievadā ierakstītais, ka abas puses vienojas, "vadoties no kursa uz vienlīdzīgu partnerību un Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas stratēģisku sadarbību". Ārlietu ministrs uzsvēra, ka "Latvija ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, kura stratēģiskos partnerus redz eiroatlantiskajā telpā".

Saskaņas līderis Urbanovičs nevarēja paskaidrot, ko nozīmē šis ieraksts. Viņš apzinoties, ka iekšpolitiski vienošanās partijai nav izdevīga, taču "tā ir ekonomiski izdevīga Latvijai". Pateicoties kontaktiem ar Krievijas kolēģiem, izdevies palīdzēt Latvijas uzņēmējiem, piesaistīt Rīgai un arī Rēzeknei tūristus, "jo esam tikuši pie lielo pilsētu gubernatoriem". No Urbanoviča sacītā noprotams, ka sadarbības piedāvājumu izteikusi Krievijas puse, jo Saskaņa ir partija, par kuru Latvijā balso krievvalodīgie. "Ja mēs nebūtu piekrituši, tā būtu nepatīkamas attieksmes demonstrēšana, bet līgums nav izmantots, lai mūs ietekmētu," apgalvoja Urbanovičs.

Plašāk lasiet rakstā Gadu grib salauzt uz pusēm piektdienas, 8.novembra, laikraksta Diena 4.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas