Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

LNB: Makulatūrā nododam tikai nevajadzīgas grāmatas

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) rezerves apmaiņas fondam ir nevajadzīgi grāmatu eksemplāri, kurus LNB nav kur glabāt un par kuriem netika izrādīta citu Latvijas bibliotēku interese, šādu skaidrojumu sniedz LNB par Līgatnes papīrfabrikas teritorijā makulatūrā atrastajām grāmatām.

Laikraksts Telegraf trešdien ziņoja, ka kāds lasītājs Līgatnes papīrfabrikas teritorijā atklājis vairākas makulatūrā nodotas retas grāmatas, kas savulaik piederējušas LNB. Par to liecina bibliotēkas zīmogs grāmatās. Lasītājs laikrakstam stāstījis, ka viņam izdevies izglābt pagājušā gadsimta sākumā izdotu Raiņa dzejoļu krājumu latviešu valodā, kā arī senus Rīgas domes darbības pārskatus un citas vērtīgas grāmatas. Lasītājs antikvariātā noskaidrojis, ka šādas grāmatas cena ir sākot no 50 latiem. Līgatnes papīrfabrikā Telegraf uzzinājis, ka grāmatas pārstrādei nodevusi LNB un tas vairākas reizes noticis arī iepriekš.

Savukārt LNB pārstāve Solveiga Ķīkule skaidro, ka LNB krājuma veidošana un organizācija notiek atbilstoši speciāli izstrādātiem normatīviem un ir izveidota speciāla komisija, kura izskata norakstīšanai paredzētos iespieddarbus.         

Pēc S.Ķīkules vārdiem, Telegraf publikācijā minētās grāmatas esot bijušas no LNB rezerves apmaiņas fonda, kas nekad nav bijušas iekļautas bibliotēkas lasītāju vajadzībām nodotajā krājumā. “Visi izdevumi pirms to nodošanas makulatūrā ir rūpīgi pārbaudīti, tie ir un būs pieejami LNB pietiekamā skaitā,” apgalvo S.Ķīkule.

Pēc viņas sniegtās informācijas, likums uzliek par pienākumu LNB, līdzīgi kā nacionālajām bibliotēkām citur pasaulē, mūžīgi saglabāt un nodrošināt pieejamību Latvijā iznākušajām publikācijām, tādēļ Latvijas izdevumus LNB pēc iespējas komplektē 3-5 eksemplāros. Taču neviena bibliotēka neglabājot neierobežotu skaitu viena un tā paša izdevuma eksemplāru, jo tas prasa fizisku telpu un līdzekļus krājuma uzturēšanai.

Lasītāja pieminētie izdevumi LNB bija pietiekamā skaitā, tāpēc caur apmaiņas fondu tika piedāvāti bez maksas citām Latvijas bibliotēkām, kā arī muzeju, pansionātu un cietumu bibliotēkām. “Diemžēl par tiem nebija intereses,” norāda LNB.

S.Ķīkule arī uzsver, ka lasītāja minētās grāmatas “nav bibliogrāfiski retumi”. Ikdienā ar jēdzienu „bibliogrāfisks retums” nereti saprot jebkuru grāmatu, kura ir vecāka par 50 gadiem, bet starptautiskajā praksē ir pieņemts par retumu uzskatīt jebkuru izdevumu, kurš publicēts pirms 1830.gada, skaidro LNB pārstāve, piebilstot, ka antikvariāti galvenokārt izvēloties tikai atsevišķus, speciāli atlasītus izdevumus labā un teicamā kvalitātē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas