Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

LNT raidījums jau ir KNAB uzmanības lokā, par iespējamiem pārkāpumiem klusē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau jūnija sākumā sāka pārbaudīt tolaik par tautas kustību dēvētās Par labu Latviju aktivitātes, un biroja redzeslokā ir arī LNT rīkotais diskusiju cikls Latvija, mēs tevi dzirdam! _Vienotības _deputātu kandidātu iesniegums, ka raidījumi, viņuprāt, ir ar tautas kustību saistītās politiskās apvienības Par labu Latviju (PLL)_ _slēpta priekšvēlēšanu aģitācija, tikšot vērtēts šīs pārbaudes ietvaros, Diena.lv teica KNAB pārstāve Ilze Leimane.

Runājot par organizācijām un medijiem, kas, pēc PLL pārstāvju domām, slēpti aģitē par Vienotību, KNAB pārstāve atzina: nevar droši apgalvot, ka kāda no tām nefigurē biroja patlaban uzsāktajās pārbaudēs, bet konkrētāk par to varēs runāt tikai tad, kad būs saņemts PLL iesniegums. PLL ieskatā Vienotībai priekšvēlēšanu aģitācijā slēptu reklāmu nodrošina sabiedrība par atklātību Delna, IR un TV3 raidījums Nekā personīga.

I.Leimane informēja, ka KNAB vadītājam ir tiesības pārtraukt kādas politiskās partijas priekšvēlēšanu aģitāciju brīdī, kad konstatēts, ka ir pārkāpti noteiktie izdevumu griesti. Līdz ar to partijai būtu jāpārtrauc visas reklāmas aktivitātes un jāatmaksā valstij pārtērētā nauda, kā arī tai piespriestā soda nauda. Kā jau vēstīts, pēc Vienotības pārstāvju aprēķiniem, PLL atļautais ierobežoto kampaņas izdevumu limits ir 571 211,72 latu, bet saskaņā ar LNT politisko reklāmu cenrādi līdz šai dienai pieciem Latvija, mēs tevi dzirdam! raidījumiem kopā jau iztērēti vairāk nekā 1,8 miljoni latu un tādējādi PLL priekšvēlēšanu kampaņas izdevumu limits pārsniegts 3,2 reizes.

KNAB arī lūdzis Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei izvērtēt minētās LNT diskusijas, bet tās slēdziens vēl neesot saņemts. Precīzu termiņu, kad pārbaudes tiks pabeigtas, vēl nosaukt neesot iespējams. No plašākiem komentāriem birojs pagaidām atturas.

LNT: raidījumu veidojam par savu naudu

LNT raidījumu ciklu Latvija, mēs tevi dzirdam! esot veidojusi par saviem līdzekļiem, norāda producents Niks Volmārs. Uz Vienotības pārstāvju pārmetumu, ka tādā gadījumā tas uzskatāms par pretlikumīgu ziedojumu PLL, jo juridiskām personām politiskajām organizācijām ziedot ir aizliegts, viņš atbildēja, ka LNT nevienai partijai neko neesot ziedojusi ne legāli, ne nelegāli. LNT uzskata, ka Vienotības paustais ir apmelojums.

Arī diskusiju raidījuma vdītājs Haralds Burkovskis jau izplatījis paziņojumu, kurā noraida Vienotībā ietilpstošās Lietussargu grupas pārstāvju norādīto, ka diskusiju vadītājs ir PLL "reklāmas balss". "Neesmu bijis, neesmu un nebūšu nevienas politiskās partijas reklāmas balss. Vienotības politiķi melo," īsajā paziņojumā vēsta raidījuma vadītājs.

Apsūdz viena otru

Reaģējot uz tā saucamās Lietussargu grupas soli, arī PLL nākusi klajā ar paziņojumu, kurā pauž līdzīgu viedokli par konkurentiem. Arī PLL saskatījusi slēptu aģitāciju par labu Vienotībai. "Vienotībai priekšvēlēšanu aģitācijā slēptu reklāmu nodrošina vairākas Sorosa organizācijas un masu saziņas līdzekļi – sabiedrība par atklātību Delna, laikraksts IR un TV3 raidījums Nekā personīga," teikts paziņojumā. Arī PLL solās vērsties KNAB.

"Mūsuprāt Vienotība visnotaļ ļaunprātīgi izmanto administratīvos resursus, prasot tiesībsargājošajām iestādēm, konkrēti KNAB, apkarot politiskos konkurentus. LNT ir neatkarīgs medijis, un tā rīkotajā diskusiju ciklā ne reizes nepiedalījās mūsu apvienības deputāta kandidāts, kā arī nav izskanējuši aicinājumi balsot par mums," Diena.lv teica PLL preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Viņš arī norādīja, ka PLL diskusiju cikla Latvija, mēs tevi dzirdam! rīkošanai finansējumu neesot devusi.

E. Vaikulis arī uzskata, ka atšķirībā no PLL, Vienotības priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumi esot acīmredzami, tādēļ PLL vēršanās KNAB nebūšot nelietderīga administratīvo resursu tērēšana. PLL pārstāvji gan necentīšoties aprēķināt, cik, viņuprāt, izmaksājuši Vienotības slēptās politiskās aģitācijas izdevumi viņa minētajos raidījumos, jo tas esot darbs, kas jādara KNAB.

"[PLL priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ēriks] Stendzenieka kungs ir ģeniāls imitators, un arī PLL pretprasība ir mūsu rīcības imitācija," Diena.lv teica Vienotības deputāta amata kandidāte Lolita Čigāne. Viņa norādīja, ka pārtraukt politisko aģitāciju, ja pārsniegti pieļaujamo izdevumu griesti, esot ne tikai KNAB tiesības, bet arī pienākums, kas tam piešķirtas pēc iepriekšējās Saeimas vēlēšanās izplatītajām pozitīvisma kampaņām. Viņa arī uzskata, ka KNAB būtu PLL jāaizliedz aģitēt jau ļoti drīz, jo Vienotības pārstāvju prasības argumentācija esot bijuši ļoti izsmeļoša.

Atbildot uz E. Vaikuļa aizrādījumu par administratīvo resursu lieku tērēšanu, L. Čigāne norādīja, ka "pēc pagājušajām vēlēšanām, kad notika pozitīvsma kampaņas, Saeimas deputāti ļoti uzcītīgi strādāja, lai aizlāpītu caurumus likumos, kas to pieļāva, tādēļ lieka administratīvo resursu tērēšana būtu tad, ja mēs nebūtu iesnieguši KNAB pieprasījumu".

(pievienota 2.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas