Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Loskutovs un atbalstītāji grib novilcināt atlaišanu

Gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šefs Aleksejs Loskutovs, gan Saeimas mazākuma partiju deputāti gatavojas rīkoties, lai vismaz attālinātu brīdi, kad parlamenta vairākums varētu nobalsot par KNAB priekšnieka atlaišanu: iecerēts apšaubīt gan Saeimas Juridiskās komisijas lēmuma likumību, gan pašas sēdes norises juridiskos aspektus. Ja Saeima A.Loskutovu tomēr atlaistu, parlamenta lēmumu varētu apstrīdēt Satversmes tiesā (ST).

Jau rakstīts, ka Saeimas Juridiskā komisija pagājušajā piektdienā atbalstīja lēmumprojektu par A.Loskutova atbrīvošanu no amata. Sēde notika divās daļās — pirmā bija no rīta, taču opozīcijas deputāti sēdi pameta, tādējādi "noraujot" lēmuma pieņemšanai nepieciešamo kvorumu. A.Loskutovs arī pieteica noraidījumu sēdes vadītājam Dzintaram Rasnačam (TB/LNNK), jo, būdams KNAB priekšsēdētājs, bija pieņēmis lēmumu attiecībā uz deputāta interešu konfliktu (Dz.Rasnačs bija viens no parlamentāriešiem, kuri darbā par palīgiem bija pieņēmuši radus). Deputāti balsojot nepieņēma noraidījumu. Sēdes turpinājumā vakarā kvorums bija, jo no komandējuma pārradās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP).

Pret sēdi un lēmumu


Kā Dienai pastāstīja A.Loskutovs, viņš nolēmis vērsties Saeimas Prezidijā, uzsverot, ka, viņaprāt, interešu konflikta dēļ Dz.Rasnačs ne vien nav drīkstējis piedalīties balsojumā par atlaišanas lēmumprojektu, bet arī pašā komisijas sēdē, jo ar savu klātbūtni nodrošinājis kvorumu, līdz ar to — lēmuma pieņemšanu. Līdz ar to lēmums neesot likumīgs. Otrkārt, A.Loskutovs gatavojas par Dz.Rasnaču sūdzēties Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, apelējot pie Saeimas deputāta ētikas kodeksa. Šai komisijai lūgumu izvērtēt Dz.Rasnača varbūtējo atrašanos interešu konfliktā, lemjot par A.Loskutovu, nosūtījuši arī partijas Jaunais laiks deputāti, ziņo LETA. Treškārt, KNAB priekšnieks nodomājis Juridiskās komisijas lēmumu kā prettiesisku apstrīdēt Ģenerālprokuratūrā. Ja ar šiem argumentiem Saeimai būšot par maz, lai lēmuma pieņemšanu atliktu, tas A.Loskutovam būšot papildus arguments, "lai ietu tālāk".

Pievēršoties sēdes sasaukšanas juridiskajiem aspektiem, Juridiskās komisijas lēmuma likumību varētu apstrīdēt arī neatkarīgais deputāts Aigars Štokenbergs. Viņaprāt, pārkāpts Kārtības rullis, kurā teikts, ka deputāti uz sēdēm ierodas noteiktā laikā — V.Muižniece to neesot ievērojusi, jo piedalījusies tikai sēdes otrajā, vakara daļā. Tomēr šis apsvērums varētu neizturēt kritiku, jo V.Muižniece rīta pusē bija komandējumā, kas ir attaisnojošs iemesls. A.Štokenbergs Dienai pastāstīja, ka Juridiskās komisijas sēdē ceturtdien viņš ar citu mazākuma deputātu atbalstu varētu arī ierosināt atbrīvot Dz.Rasnaču no Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedra amata. Iemesls būtu deputāta nepieklājība, piektdien vadot komisijas sēdi — viņš neesot devis vārdu kolēģei Solvitai Āboltiņai (JL).

Uz Satversmes tiesu?


Ja tomēr A.Loskutova un opozīcijas deputātu aktivitātes nebūs šķērslis, lai KNAB šefu atlaistu, 20 deputātu šādu Saeimas lēmumu varētu apstrīdēt ST. Sabiedriskās politikas centra Providus eksperte Iveta Kažoka izpētījusi, ka ST likums paredz — šī tiesa ir kompetenta izskatīt lietas par "Saeimas aktu, izņemot administratīvos aktus, atbilstību likumam". Argumenti, kas apšaubītu atlaišanas likumību, varētu tikt pamatoti apstāklī, ka Saeimas balsojuma pamatā bijis ģenerālprokurora vadītās komisijas lēmums par A.Loskutova neatbilstību amatam. Šī lēmuma kvalitāti varētu apstrīdēt, jo, kā jau rakstīts, komisijas locekļi — aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP) un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) — vēl pirms komisijas darba beigām pauda skaidru nostāju pret A.Loskutova palikšanu amatā. Izskanēja arī viedoklis, ka abas amatpersonas, darbojoties komisijā, iespējams, atradušās interešu konfliktā — KNAB to pārstāvētajām partijām "piestādījis rēķinu" par neatļautiem tēriņiem un nelikumīgu ziedojumu pieņemšanu.

I.Kažoka gan pauž — lēmumu par A.Loskutova neatbilstību komisijas pieņēma vienbalsīgi, tas varētu būt pretarguments, lai komisijas lēmumu neapšaubītu. Tomēr gadījumā, ja šāda prasība tiktu pieņemta un ST lietu izskatītu, jebkura iznākuma gadījumā liela nozīme būtu tās sprieduma pamatojumam. "Lai būtu iespējams izveidot striktākus kritērijus KNAB priekšnieka vērtēšanas procedūrai," pamato I.Kažoka.

Komandējumu starplaikā


Nākamā kārtējā Saeimas plenārsēde paredzēta svētdien, pusstundu pēc ārkārtas sēdes, kurā jāizskata lēmumprojekti par neuzticības izteikšanu ministriem V.Veldrem un Mārtiņam Rozem (ZZS). Pagaidām plenārsēdes darba kārtībā jautājuma par A.Loskutovu nav. Trešdien V.Muižniece gan izteica šaubas, vai tas varētu tikt ietverts — komisija neesot pieņēmusi lēmumu par jautājuma virzīšanu. Tomēr visai droši var prognozēt, ka lemšana par KNAB priekšnieku svētdien tomēr notiks — ne velti sēdes notiek brīvdienā, kas sakrīt ar laiku, kad virkne valdošās koalīcijas partiju deputātu vai nu būs atgriezušies, vai vēl nebūs devušies komandējumos, tādējādi ar savu klātbūtni nodrošinot svarīgu lēmumu pieņemšanai nepieciešamo balsu pārsvaru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas