Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

LPP/LC iesniedz grozījumus, lai stiprinātu kredītņēmēju tiesības

Latvijas Pirmās partijas/"Latvijas ceļa" (LPP/LC) Saeimas frakcija iesniegusi izskatīšanai parlamentā grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas nosaka patērētāja tiesības attiecībā uz hipotekārajiem kredītiem, kas nodrošināti ar nekustamā īpašuma hipotēku, aģentūrai BNS pavēstīja LPP/LC preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Saskaņā ar sagatavotajiem grozījumiem likumā plānots noteikt, ka jebkuras izmaksas par hipotekārā kredīta nodrošinājuma pārvērtēšanu līguma darbības laikā pēc kredīta devēja iniciatīvas nedrīkst piemērot patērētājam.

Grozījumu projekts arī paredz, ka fiziskai personai, kas noslēgusi līgumu par patērētāja saistību izpildes nodrošināšanu, ir tādas pašas tiesības kā patērētājam, īpaši attiecībā uz visas informācijas par neizpildītajām saistībām un to pamatojumu saņemšanu.

Savukārt, ja patērētājam tiek piemērots līgumsods par līguma noteikumu pārkāpumu, bet patērētājs nepiekrīt, ka šādu pārkāpumu ir izdarījis, kredīta devējs nebūtu tiesīgs kavēt patērētāja tiesības nokārtot savas kredītsaistības, pieprasot sākotnēji nomaksāt līgumsodu, teikts likuma grozījumu projektā.

Pēc Vaikuļa paskaidrotā, šādā gadījumā kredīta devējam par līgumsoda samaksu jāvēršas tiesā. Šo noteikumu nepiemērotu gadījumos, kad patērētāja pārkāpums ir acīmredzams un līgumā skaidri paredzēts.

Partijas preses sekretārs informēja, ka trešdien, 11.februārī, LPP/LC Saeimas frakcijas deputāti tiksies ar Latvijas Kredītņēmēju apvienību, lai pārrunātu citus priekšlikumus kredītņēmēju tiesību un pienākumu nostiprināšanā likumos.

Viņš piebilda, ka LPP/LC darba grupa bez jau minētajiem grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ierosinājusi veikt arī grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas ļautu pašvaldībām izņēmuma gadījumos sniegt atmaksājamu sociālu atbalstu īslaicīgās finansiālās grūtībās nonākušām ģimenēm, kas ir ņēmušas hipotekāro kredītu vienīgā mājokļa iegādei, lai nepieļautu viņu nonākšanu ilglaicīgus pabalstus saņemošo maznodrošināto ģimeņu skaitā, kā arī grozījumus Maksātnespējas likumā, kas pagarinātu to laika periodu, kurā personai tiek dotas tiesības atjaunot savu maksātspēju, kas komercbankām radītu papildu motivāciju, strādājot ar klientiem, rast risinājumus, nevis izmest tos uz ielas.

LPP/LC līdzpriekšsēdētājs Ainārs Šlesers janvāra vidū nāca klajā ar priekšlikumu noteikt triju gadu moratoriju bankām izlikt no mājokļiem Latvijas iedzīvotājus, kuriem tā ir vienīgā dzīvesvieta. Paredzēts apspriest ierosinājumu aizliegt apgrūtināt kredītnosacījumus disciplinētiem maksātājiem - gan privātpersonām, gan uzņēmumiem, kā arī iepludināt banku labajos gados gūto peļņu atpakaļ Latvijas uzņēmējdarbībā, tādējādi stimulējot Latvijas ekonomiku un radot labvēlīgus nosacījumus, lai cilvēki varētu strādāt, pelnīt un nokārtot savas parādsaistības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas