Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

LTVC: dārzeņu cenas turpina pieaugt

Lielākajai daļai pārtikas produktu Latvijā aprīlī cenas nav mainījušās, salīdzinot ar martu, taču dārzeņiem cenas turpināja pieaugt, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) apkopotie dati.

Pēc LTVC sniegtās informācijas, Rīgas veikalos aprīlī salīdzinājumā ar martu cenas visvairāk pieauga burkāniem ‒ par 38%, sasniedzot no 0,64 latus kilogramā (Ls/kg). Redīsiem cenas pieauga par 34%, galda bietēm ‒ par 20%, apelsīniem ‒ par 15%, sarkanajai paprikai ‒ par 12%, bet galviņkāpostiem ‒ par 11% un zaļajām vīnogām ‒ par 10%, sasniedzot attiecīgi 2,39 Ls/kg, 0,36 Ls/kg, 1,10 Ls/kg, 2,14 Ls/kg, 0,66 Ls/kg un 2,21 Ls/kg.

Visbūtiskākais cenu samazinājums šajā periodā savukārt bija importa gurķiem ‒ par 24% ‒ līdz 1,11 Ls/kg, plūmēm ‒ par 13% ‒ līdz 1,91 Ls/kg, zemenēm ‒ par 11% ‒ līdz 4,85 Ls/kg, kā arī skābajam krējumam ar tauku saturu (t.s.) 25% ‒ par 11% ‒ līdz 2,02 Ls/kg un šķiņķim ‒ par 10% ‒ līdz 3,01 Ls/kg.

LTVC dati liecina, ka aprīlī, salīdzinot ar martu, Rīgas tirgos cenas bija diezgan stabilas. Būtiski pieauga ķirbju cenas ‒ par 28% ‒ līdz 0,88 Ls/kg, salātu cenas‒ par 21% ‒ līdz 3,53 Ls/kg un dzērveņu cenas ‒ par 13% ‒ līdz 6,17 Ls/kg. Burkānu, redīsu, galda biešu, galviņkāpostu, kartupeļu, skābētu kāpostu, lauku piena, lauku biezpiena, lauku sviesta, kūpinātu reņģu un medus cenas būtiski nav mainījušās.

LTVC vadītāja Ingūna Gulbe norādīja, ka vērojamās cenu izmaiņas pārsvarā dārzeņu kategorijā skaidrojamas ar to, ka lielākā daļa pērnā gada ražu jau ir beigušās. "Tas ir skaidrojams ar to, ka liela daļa dārzeņu pagājušā gada ražas jau ir pārdota un piedāvājums ir nepietiekams, tāpēc to cenas ir kāpušas," paskaidroja Gulbe, bet uzsvēra, ka tiem augļiem un dārzeņiem, kuriem Eiropas dienvidos jau ienākusies jaunā raža nopietnos apmēros, cenas ir pazeminājušās.

LTVC ir izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Kopš 2004.gada 1.maija LTVC ir uzdots vākt, apkopot un sniegt Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības politikas veidošanai ‒ lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtību noteikšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas