Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Maizītis: Ne visas SAB pārbaudes par pielaidēm valsts noslēpumam bijušas pilnīgas

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis atzina, ka būdams ģenerālprokurors vairākas reizes atcēlis SAB pieņemtos lēmumus saistībā ar pielaidēm valsts noslēpumam. J.Maizītis intervijā Latvijas Radio atzina, ka bijušas pietiekami daudz situācijas, kur pārbaudes nav bijušas pilnīgas vai precīzas.

Tāpat J. Maizītis intervijā atzina, ka ir daudz sūdzību saistībā ar pielaidēm valsts noslēpumam no personām, kurām tiek liegtas šīs pielaides. "Tur ir daudz un dažādas situācija. Dažbrīd varbūt skaidrāk jāpaskaidro personai, kādēļ tāds lēmums ir pieņemts," sacīja J. Maizītis.

Būdams ģenerālprokurors, J. Maizītis vairākas reizes atcēlis SAB pieņemtus lēmumus saistībā ar pielaidēm valsts noslēpumam. „Vienmēr, kad tiek pārsūdzēti šie lēmumi, notiek pārbaudes, kā SAB vadītājs vai attiecīgās amatpersonas, kas pārbaudes veikušas, nonākušas pie šī lēmuma. Jā, ir bijušas pietiekami daudz situācijas, kur runāts par to, ka pārbaudes nav bijušas pilnīgas vai tās varēja būt precīzākas, vai formulējumi, vai lietas, kas vēl jāskaidro saistībā ar pieņemtajiem lēmumiem,” norādīja Maizītis. Sīkāk iemeslus gan viņš nepaskaidroja, jo pārbaudes ir slepenas, piebilstot: "Man pārmet, ka es neprecīzi atbildu. Precīzi atbildēt es nevaru."

Taujāts, vai nepamatoti anulējot pielaides, neparādās kāda nolaidība, J. Maizītis atzina: "Ja prokuratūra atceļ kādu lēmumu, tas nenotiek bez argumentiem. Savukārt šajos lēmumos visos ir argumenti, kas, jā, daļēji skar profesionālismu, kādā veidā tās pārbaudes ir veiktas."

Tāpat Maizītis norādīja, ka operatīvās darbības likums ir ļoti vecs - kopš 1994.gada. "Drošības dienestu, tai skaitā SAB viena no funkcijām ir izlūkošana un pretizlūkošana. Šis darbs tiek veikts ar tām pašām metodēm, kādas, piemēram, ir apkarojot noziedzību. Pie dažādiem mērķiem ir vienas un tās pašas metodes. Līdz ar to uzskatu, ka par to ir vērts diskutēt, nesperot nekādus nepārdomātus soļus," Latvijas radio skaidroja J.Maizītis.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 14.martā, Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatā iecēla Jāni Maizīti.

Par Maizīti balsoja 59 deputāti, pret bija 31. Pret balsoja tikai apvienības Saskaņas centrs pārstāvji un divi Zaļo un zemnieku frakcijas deputāti - Iveta Grigule un Jānis Vucāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas