Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mājas dzemdībās nomirst bērns

Tas ir kas tāds, ko es nenovēlu nevienai sievietei, savu stāstījumu par mājas dzemdībām, kurās viņa šā gada pavasarī zaudēja savu pirmo bērniņu, sāk Ieva (vārds mainīts).

Dzemdības sākās ar asiņošanu, un, lai gan likumos skaidri un gaiši ierakstīts, ka šādos gadījumos sieviete jāved uz slimnīcu, vecmāte Dina Ceple telefonsarunās ar satraukušos dzemdētāju to neieteica. Ieradusies pie sievietes mājās aptuveni trīs stundas pēc dzemdību sākuma, viņa tikai konstatējusi, šķiet, bērniņš ir miris. Par šo gadījumu šodien raksta Diena.

Būdama gaidībās, Ieva zināja, ka vēlas dzemdēt mājās. Viņa ir zaļā dzīvesveida piekritēja, viņai bija lielisks veselības stāvoklis un gandrīz ideāla grūtniecības gaita. Dzemdības sākās pēkšņi, kad Ieva vēl bija 39.grūtniecības nedēļā. «Tā bija svētdiena. Pulksten 11.00 no rīta mans bērniņš vēderā vēl kustējās, žagojās. Piecēlos, aizgāju uz tualeti, atnācu atpakaļ, apgūlos gultā un pamanīju, ka uz gultas sarkans pleķītis - asinis,» stāsta Ieva. Vecmāte devusi padomus pa telefonu, bet pie dzemdētājas ieradusies ap vieniem un diviem.

Rīgas Stradiņa slimnīcā, kas atrodas desmit minūšu braucienā no Ievas mājām, pulksten trijos divdesmit viņai tika veikts ķeizargrieziens, kura laikā ārsti izcēluši no Ievas meitenīti - iznēsātu, pilnīgi veselu un... nedzīvu, vēstīts laikrakstā.

D. Ceple atteicās sniegt precīzas atbildes par Ievas gadījumu. Taču viņa norāda: «80% dzemdību sākas ar nelieliem asiņainiem izdalījumiem no dzemdību ceļiem, un tas uzreiz neliecina par patoloģiju.»

«Pēc visa spriežot, te ir pieļauti kliedzoši pārkāpumi,» Dienai komentēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders. VM juristi ir pārliecināti - tiklīdz vecmāte uzzināja par asiņošanu, tieši viņai bija jānodrošina dzemdētājas pārvešana uz slimnīcu 30 minūšu laikā. Tādēļ Ieva, pēc VM ieteikuma, vērsīsies ar prasību Veselības inspekcijā.

Visu rakstu "Meitiņa nomira nepiedzimusi" meklējiet šeit

Top komentāri

Līga Giniborga
L
Šis raksts pierāda tikai Nagles kundzes neprofesionalitāti, jo pārstāvēts ir tikai vienas puses viedoklis - mātes kliedziens. Dina Ceple sniedza atbildes uz visiem žurnālistes uzdotajiem jautājumiem. Diemžēl, tos nebija izdevīgi publicēt. Liels mīnuss avīzes "Diena" lauciņā. Tiešām žēl! Māti var saprast. Izsaku līdzjūtību! Kāds tur augšā visu redz....
Ēriks
Ē
1. izsaku visdziļāko līdzjūtību mātei un tuviniekiem. Nevaru iedomāties tās sāpes ko viņi patreiz jūt. 2. visiem "ekspertiem kas sneidz savus nekvalificētos, tomēr kategoriskos, viedokļus, via Jums nav ne mazākās cilvēcības kripatiņas ka tikai VIENA no pirmajā vai sājā kom. lp. iztiekusi līdzjūtību??? 3. Tāpat kā vairums komentētāju, neesmu kompetents izteikt viedokli par mājas dzemdību drošību. Atšķirībā no vieņiem, tāpēc to nedarīšu. Paļaušos un ārtsu un veselības ministriju viedokļiem plašā pasaulē un pie mums, kas atzinuši, ka vairums gadījumos mājas dzemdības var būt drošas. 4. Šādi gadījumi nenotiek, kā varētu domāt no komentāriem, tikai mājas dzemdībās. Man ir radnieki kam biji gandrīz identisks gadījums Dzemdību namā. Arī tajā gadījumā, sekcijā notiekts, ka bērns bija pilnīgi vesels. Ko no tā secināt? Ka dzemdēt specializētā dzemdību iestādē ir "bīstmi"?
Daiga Brūvere
D
Izsaku vecākiem savu līdzjūtību par zaudējumu. Kur ir tā robeža, kad jāatzīst, ka esam cilvēki, bet neesam visuvareni? Jautājumi raksta autorei: Kādēļ vecmātes D. Ceples izsmeļošās atbildes par konkrēto, rakstā minēto gadījumu, netika publicētas? Kādēļ lasītājam netiek dota minimāla iespēja, iepazīties ar objektīvu, t.i. visaptverošu, situācijas analīzi? No kurienes ir paņemta rakstā minētā "statistika" par mājas dzemdībām? Un kādēļ nekur nestāv pieminēts fakts, ka šī statistika ir tikusi vai nu apzināti un patvaļīgi sagrozīta, vai arī žurnāliste ir pieskaitījusi visus tos gadījumus, ar mājās dzimušajiem bērniem, BEZ vecmātes klātbūtnes? Aiz šobrīd nezināmiem iemesliem, žurnālistei šķita pietiekami profesionāli, savā stāstījumā apgaismot tikai daļu no notikušā. Visas pārējās, tikpat nozīmīgās informācijas daļas, tika ignorētas vai noklusētas. Jautājums: kādā nolūkā, tiek publicēts šāds, vienpusīgs raksts? Kādā nolūkā un uz kurieni, tiek virzīta sabiedrības uzmanība? Ko tieši raksta autore, Gunita Nagle, vēlas panākt? Ikviens dzemdību stāsts, ir jauns, un cits stāsts. Jo ikviens cilvēks ir oriģināls un nelīdzinās otram, un ikviens bērns dzimst savā veidā un ritmā. Man šķiet, ka daudziem cilvēkiem tā ir nepieņemama doma, ka dzimšana un miršana nav mūsu rokās un līdz ar to arī nav līdz galam paredzams pasākums. Vecmāte ir cilvēks ar attiecīgo izglītību un prasmi savā jomā. Bet vecmāte nav tā, kura izšķir par dzīvi un nāvi. Tāpat arī mediķi stacionārā, nav Dieva lomā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas