Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Maksimālais atalgojums valsts pārvaldē nevarēs pārsniegt 2852 latus

Valdība otrdien, izskatot grozījumus Ministru Kabineta noteikumos, kas regulē atalgojumu valsts pārvaldē, mainījusi atsevišķas amatu klasifikācijas, kā arī noteikusi, ka mēneša maksimālais atalgojums valsts pārvaldē un ar to saistītajās institūcijās nodarbinātajiem nevarēs pārsniegt 2852 latus. Tas nozīmē, ka tie augstākā ranga ierēdņi vai biroju vadītāji, valsts sekretāri, viņu vietnieki, kuri līdz šim saskaņā ar vadības līgumiem vai piemaksām mēnesī saņēma trīs, četrus vai vēl vairākus tūkstošus latu, no 1.janvāra šādu atalgojumu nesaņems.

“Tie, kas saņēma četrus līdz piecus tūkstošus, tādas algas vairs nebūs, punkts,” teica valdības vadītājs Ivars Godmanis (LPP/LC). Viņš uzsvēra, ja amatpersonas algas samazinājums būs lielāks nekā 15%, kompensēts nekas netiks.

Grozījumi pieņemti, lai pēc premjera I.Godmaņa teiktā, atrisinātu “virkni problēmu, ko mums radīja likums, kas paredz atteikšanos no prēmijām, piemaksām un vadības līgumiem”. Tā kā virknei valsts pārvaldē nodarbināto tas nozīmēja algu samazinājumu nevis par 15%, bet pat vairāk kā pusi, valdība šodien grozījusi MK noteikumus, kas regulē atalgojumu valsts pārvaldē.

Gan pēc I.Godmaņa, gan Valsts kancelejas vadītājas Guntas Veismanes teiktā, līdz ar grozījumiem ir daļēji pārskatīts amatu katalogs, papildinot to ar tādiem amatiem, kuru tur iepriekš nebija. Līdz ar to panākts, ka algas tiek izlīdzinātas tiem, kas būtisku atalgojuma daļu saņēma no piemaksām vai vadības līgumiem.

Piemēram, katalogā iekļauts premjera biroja vadītājs, ministru biroju vadītāji. Tāpat katalogs papildināts ar lielo iestāžu (līdz 200 darbiniekiem) vadītāja amatu un viņu vietniekiem, piemēram, Valsts ieņēmumu dienests un mazo (līdz 50 darbiniekiem) iestāžu vadītāju amatiem. Lielo iestāžu vadītāju maksimālā alga noteikta 2400 latu apmērā, savukārt mazajiem - 1772 latu mēnesī.

I.Godmanis un G.Veismane uzsver, ka uz visām amatpersonām attiecas 15% atalgojuma samazinājums, bet tie, kuri zaudēs 20% un vairāk, "vadītājiem pašiem jālemj kā rīkoties".  

Atlagojuma samazināšanu valdība īsteno tā sauktās ekonomikas glābšanas programmas ietvaros, izdevumu apcirpšanu paredz arī Starptautiskā Valūtas fonda programma. I.Godmanis apstiprināja, ja netiks veikta būtiska valsts pārvaldes optimizācija un ministriju reorganizācija, atalgojumus (par 2%) un štatus (par 5%) nāksies samazināt arī 2010. un 2010.gadā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas