Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Mākslas galerijas īpašnieci tur aizdomās par krāpšanu

Līdz šim pasaulē skandāli par dārgu vecmeistaru gleznu viltojumiem galvenokārt saistījās ar Krievijas tirgu un ar starptautiskajām Sotheby's un Christie's izsolēm, taču tiesībsargājošās iestādes pašlaik pārbauda, vai Latvijā netiek viltoti ekspertu atzinumi, kas apliecina mākslas darbu autentiskumu.Pēdējā laika skandāli mākslas darbu tirgū saistīti tikai ar daļējiem viltojumiem – proti, pats mākslas darbs ir autentisks, tikai maz zināma attiecīgā laika posma mākslinieka glezna tiek pierakstīta tā laika autoritātēm, kuru veiktais novērtējams ir desmitkārt un pat simtkārt augstāks, raksta Latvijas avīze.

2006. gada rudenī Vācijas pilsonis Aleksandrs Beļilovskis pircējiem no Krievijas piedāvājis iegādāties 19.gadsimta latviešu izcelsmes Krievijas gleznotāja Kārļa Hūna iepriekš nezināmu darbu Čigāniete ar bērnu. Glezna viņam esot piederējusi kopīgi ar Latvijas mākslas zinātnieci, galerijas īpašnieci un Latvijas Mākslas un antikvāro priekšmetu ekspertu asociācijas valdes priekšsēdētāju Ivonnu Veiherti. Darījuma cena bija 520 tūkst. ASV dolāru. Taču izrādās, ka tāda pati glezna ar tādu pašu sižetu un tādiem pašiem gleznas izmēriem vēl 2006. gada pavasarī bija nopērkama Parīzē Massol izsolē – tikai tur kā gleznas autors bija norādīts kāds maz zināms vācu autors, K. Hūna laikabiedrs Karls Ādolfs Gugels, un tā bija nopērkama par nieka 5 tūkst. eiro. Tobrīd gleznas nosaukums vēl bija Itāliete ar bērnu, un gleznas labajā apakšmalā bija K. Ā. Gugela paraksts. Pēc dažiem mēnešiem tādi pati glezna, bet jau ar vecmeistara K. Hūna parakstu gleznas kreisajā apakšmalā nokļuva A. Beļilovska īpašumā. Viņš Eiropā esot arī pazīstams kā dārgu glezniecības vecmeistaru darbu viltojumu pārdevējs, un par viņu nopietnu dosjē savācis Interpols. Šobrīd viņu tiesā Maskavā par krāpšanu, un šī lieta saistīta ar jau minēto it kā K.Hūna gleznas realizāciju. Krievijas puse apsūdzības materiālus par I.Veiherti pārsūtījusi Latvijai, kur viņa pagaidām atzīta par aizdomās turēto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas