Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Mans projekta gala produkts - ieteikumi Kultūras ministrijai

Tikos ar kultūras ministru Intu Dālderi, lai pārrunātu projekta "Jauniešu ministru kabinets" lietderīgumu, veiksmes, neveiksmes, kā arī, lai iesniegtu savu 10 nedēļu garo novērojumu gala rezultātu - 14 ieteikumus kultūras sfēras un ministrijas darba uzlabošanai. Biju patīkami iepriecināts par to, ka ministra kungs vairākus manus ieteikumus patiešām teicās virzīt tālāk, un šķita, ka daudzi no tiem viņu patīkami iepriecināja.

Jācer, ka tā tiešām būs un mēs, Jauniešu Ministru kabinets, varēsim ievilkt plusiņu tabulā, kāpēc šāds projekts bija nepieciešams un kāpēc jauniešiem ir vērts iegriezties ēkā, ko sauc par ministriju.

Tālāk publicēju savus 14 ieteikumus: 

1. Tā kā valsts dotē profesionālos teātrus, cirku, operu u.c. (skatītāju dotācija), būtu nepieciešams uz ieejas biļetes norādīt dotējuma apjomu (piemēram, ja biļetes cena ir Ls 15, valsts dotācija Ls 10, samaksai kopā Ls 5). Tas būtu svarīgi, lai skatītājs zinātu, cik līdzekļu valsts nodrošina kultūras pieejamības veicināšanai.  

2. Kultūra un māksla ir ļoti specifiskas nozares, tādēļ būtu jāreorganizē Kultūras ministra padomnieku sistēma, un ierēdņu vietā tās oficiāli jāuztic attiecīgajiem NVO, jo tie labāk pārzina nozarē notiekošo (piemēram, teātra padomnieks - Teātra darbinieku arodbiedrība, kino padomnieks - Kinematogrāfistu savienība u.tml.). 

3. 19.gadsimta sasniegumi bija izcils piemērs, ka kultūra pastāvēja uz brīvprātības principa. Latvijā arī šodien ir cilvēki, kas būtu gatavi vadīt teātri, organizēt folkloras kopu vai kori bez samaksas, taču birokrātiskais slogs (piemēram, atskaites par dalībniekiem, saskaņošana un atļaujas u.tml.) un attiecīgās jomas izglītības nepieciešamība viņiem to neļauj. Būtu nepieciešams skaidri nodefinēt šādus brīvprātīgā darba veicējus, kuriem tiek nodrošināta darbības telpa un vismaz garīgs atbalsts no pašvaldības un/vai Kultūras ministrijas puses.  

4. Katru gadu definēt vienu kultūras prioritāti un uz tās plašāku izpildi un attīstību arī mērķtiecīgi tiekties. Skaidrs, ka Dziesmu svētku gadā prioritāte būs Dziesmu svētki, taču varētu būt arī filmu industrijas gads, teātra gads, muzeju gads, kad lielāka uzmanība un budžeta līdzekļi tiek ieguldīti tieši šajā kultūras jomā, kas dotu gan iespēju attiecīgajai jomai attīstīties, gan Latvijas sabiedrībai plašāku kultūras telpas izpratni. 

5. Bibliotēkās sakārtot norēķinu sistēmu (piemēram, nav pieļaujami, ka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā jāmaksā Ls 0,30 par 1 nekrāsainas A4 lapas vai Ls 0,50 par krāsainas lapas skanēšanas pakalpojumu, kura pašizmaksa patiesībā ir Ls 0,00), ieviest vienotu cenrādi ar atšifrējumu. Nav pieļaujams, ka valsts iestādē pakalpojums ir dārgāks nekā privātajā.  

6. "Trešais Tēva dēls" ir Eiropā unikāls bibliotēku interneta tīkla projekts, kas devis iespēju visās (vairāk nekā 800) bibliotēkās izmantot interneta pakalpojumus, lietot bibliotēku iekšējo tīklu un piedalīties apmācībās bez maksas. Internets ir ļoti nepieciešams gan bezdarba mazināšanai, gan vieglākai komunikācijai. Nedrīkst pieļaut šī projekta finansējuma samazināšanu, jo līdz ar to atgrieztos maksa par interneta pakalpojumiem bibliotēkās un projekta jēga zustu. 

7. Līdz "Gaismas pils" projekta īstenošanai (nākotnē arī Akustiskās koncertzāles un Laikmetīgās mākslas muzejam) plašāk dot iespēju būvlaukumu apmeklēt skolēnu un studentu ekskursantu grupām, kas ir viens no veidiem gan kā radīt saprotamāku projekta būtību, gan kā radīt lepnumu un pieejamību šai ēkai.  

8. Valsts  Kultūrkapitāla fondam pieprasīt stingrākas atskaites par kultūras projektiem piešķirto finansējumu. Ja kultūras projekts pēc tā apstiprināšanas nav nesis pieejamības faktoru, nav aktuāls un ir nekvalitatīvs, noteikt piešķirtā finansējuma atmaksāšanas kārtību. 

9. Kultūras sfēra veido valsts tēlu, tāpēc arī šajā jomā strādājošiem cilvēkiem būtu īpaši jāpiedomā pie savas uzvedības un attieksmes pret apmeklētājiem. It īpaši muzejos un bibliotēkās ļoti bieži nācies saskarties ar nelaipnu attieksmi, tādēļ ieteiktu izveidot obligātos laipnības (etiķetes) kursus, kurus varētu vadīt jauniešu NVO, jo tās praktizē saskarsmes jautājumus un metodes. 

10. Izskatīt iespēju Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas funkcijas nodot Latvijas Mākslas akadēmijai, jo studenti un mācību spēks studiju ietvaros var veikt kultūras pieminekļu stāvokļa un aizsardzības novērtēšanu, kā arī lieliski un ar ieinteresētību veikt citus darbus, neprasot par to atalgojumu.  

11. Likvidēt vai reorganizēt Muzeju valsts pārvaldi un līdzīgi kā ir ar profesionālajiem teātriem,. muzejus pārveidot par valsts kapitālsabiedrībām. Iespējams nodot tās Latvijas Muzeju biedrības (NVO) pārziņā. 

12. Lai veicinātu veselīgu dzīvesveidu, aicināt bibliotēku teritorijās vasaras periodā veidot "Outdoor" (āra) lasītavas - it īpaši reģionos. 

13. Ministrijā izmantot taupīgo fontu jeb fontu, kas papīra printēšanai izmantotu par 20% mazāk tintes. Fonts burtus nemaina un tie ir salasāmi, bet tiem pa vidu tiek atstāti balti punktiņi. Tas ir tā dēvētais EcoFont. Vairāk informācijas - http://www.sitepoint.com/blogs/2009/01/31/cut-costs-by-saving-ink-with-ecofont/

14. Cilvēkresursu trūkuma laikā piesaistīt studentus kā praktikantus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas