Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Mazāk sarakstu un īsāks iecirkņu darba laiks varētu samazināt vēlēšanu izdevumus

Rudenī gaidāmo 10.Saeimas vēlēšanu izmaksas patlaban aprēķinātas aptuveni divu miljonu latu apmērā, taču vienmēr vēlēšanu izdevumiem bijusi neliela rezerve, kas pēc tam tiek atmaksāta valsts budžetā.Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars skaidro, ka katru reizi vēlēšanu izdevumu apmērs tiek lēsts, ņemot vērā iepriekšējo vēlēšanu faktiskos izdevumus.

"Pieteikumu budžetam veido ļoti savlaicīgi. Tur sākotnējie cipari jau jāuzrāda vairākus gadus iepriekš, līdz tas precizētais tuvinājums ir iepriekšējā gadā, bet likuma grozīšana un noteikumu maiņa jau notiek arī pēc tam," pastāstīja CVK vadītājs un norādīja, ka "līdz ar to vienmēr kaut kāda rezerve jau eksistē"."Tā rezerve vienmēr ir tikusi atskaitīta atpakaļ. Ja paskatīsieties iepriekšējos gadus, tad tā rezerve vienmēr aptuveni 10% ir arī bijusi, kas tiek atskaitīta atpakaļ budžetā," piebilda Cimdars.Viņš atgādināja, ka attiecībā uz 10.Saeimas vēlēšanām sākotnēji ticis aplēsts, ka nepieciešami apmēram 2,2 miljonus latu. "Pēc tam, kad notika šī izdevumu samazināšana, tika samazināts tikai par 200 tūkstošiem," sacīja Cimdars un uzsvēra, ka, viņaprāt, "tas ir saprātīgi", jo šāds samazinājums ir apmēram 10% ietvaros.Taču uz jautājumu par papildu iespējām ietaupīt CVK šefs atbildēja, ka izdevumi varētu būt vēl mazāki tādēļ, ka šajās vēlēšanās noteikts par divām stundām īsāks vēlēšanu iecirkņu darba laiks. "Tas nozīmē, ka darba algu fonds varētu tikt vēl samazināts, jo darba laiks par divām stundām naktī būs īsāks. Tātad mazāk jāstrādā," piemetināja Cimdars.Vēl viņš pieļāva, ka darba samaksas izdevumi varētu būt vēl mazāki, jo mazāk laika vajadzēs, lai rezultātus saskaitītu un pārbaudītu. "Varētu būt kāds ietaupījums uz to, ka ātrāk var saskaitīt, jo ir nevis 19 saraksti vai 20, bet ir 13 saraksti," paskaidroja CVK vadītājs.Viņš arī atgādināja, ka visām pašvaldībām, kas nodrošina vietējo vēlēšanu komisiju darbu, neiztērētie vai arī nepamatoti iztērētie līdzekļi ir jāatmaksā atpakaļ valsts budžetā."Organizējot vēlēšanas uz vietām, viņiem [pašvaldību un vēlēšanu komisiju pārstāvjiem] tiek piešķirta nauda. Ja viņi to neiztērē vēlēšanu vajadzībām, tādā gadījumā šī nauda tiek skaitīta atpakaļ valsts budžetā. Ja šī nauda kaut kādu apsvērumu dēļ vai drīzāk nezināšanas dēļ tiek iztērēta tādām vajadzībām, kas nav saistītas ar vēlēšanu organizēšanu, pašvaldībai tā ir jāatskaita valsts budžetā," klāstīja CVK šefs.Jau vēstīts, ka Saeima pavasarī grozīja vēlēšanu likumu, nosakot, ka turpmāk vēlēšanu iecirkņi strādās nevis no plkst.7 līdz 22, bet gan vairs tikai līdz plkst.20.10.Saeimas vēlēšanas notiks 2.oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas