Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Mazinot aģentūras, ietaupīšot piecus miljonus

Pieci miljoni latu būs ar garantiju - šādu ietaupījumu, ko dotu valsts pārvaldes reorganizācija veselības aprūpes jomā, lēš veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) un atzīst, ka "pārvalde pēdējos gados bija uzblīdusi ne pa jokam". Veselības ministrija (VM) valsts sekretāru sanāksmē iesniegusi rīcības plānu, kurā paredzēta trīs iestāžu - Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūras (VSMTVA), Latvijas Medicīnas bibliotēkas, Medicīnas profesionālās izglītības centra (MPIC) - likvidēšana, to funkcijas nododot citām iestādēm, kā arī atsevišķu citu iestāžu reorganizācija.

Plāns balstās janvāra beigās valdībā iesniegtajā informatīvajā ziņojumā, ceturtdien to skatīs valsts sekretāru sanāksmē.

"Mērķis ir ar limitētiem cilvēku un finanšu resursiem panākt efektīvāku, ātrāku, kvalitatīvāku darbu. Mēs paredzam, ka, mazinot funkciju izpildes apjomus atsevišķām aģentūrām un novēršot funkciju dublēšanos, mums paliks pāri gan cilvēki, gan nauda," saka I.Eglītis. Ietaupījums no valsts pārvaldei tērētajiem 25 miljoniem latu būtu 20% jeb aptuveni pieci miljoni latu. Ietaupītā nauda tiktu novirzīta ambulatorās aprūpes stiprināšanai, to skaitā ģimenes ārstiem, mājas aprūpei, kā arī valsts kompensējamām zālēm.

Piemēram, VSMTVA funkcijas esot mazinājušās, aģentūrai vairs nav jānodarbojas ar ārstniecības iestāžu atbilstības novērtēšanu, kā arī to medicīnisko iestāžu reģistrēšanu, kas jau Eiropā reģistrētas, atlikušās VSMTVA funkcijas tikšot nodotas citām iestādēm. Daļu MPIC funkciju arī varot nodot Rīgas Stradiņa universitātei, citas - VM. Zāļu valsts aģentūru, Sporta medicīnas valsts aģentūru un Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūru savukārt plānots pārveidot par kapitālsabiedrībām. Uz Zāļu cenu valsts aģentūras bāzes savukārt tiktu veidota jauna iestāde, kas nodarbotos ar ekonomiskās lietderības izvērtēšanu, rēķinātu pakalpojumu izmaksas un tarifus. "Paradoksāli - valstij, kurai nekad nav bijis pietiekami daudz naudas veselības aprūpes finansēšanai, nav institūcijas, kura rēķina līdzi, vai tas, ko mēs pērkam un samaksājam, ir lietderīgi, vai rezultāts nav sasniedzams ar citu tehnoloģiju," saka I.Eglītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas