Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Meitenīte naktī nogādāta Hamburgā, lai veiktu aknu transplantāciju

Piecus gadus vecā Airita, kurai pēc smagas saindēšanās ar sēnēm tagad nepieciešama aknu transplantācija, naktī uz piektdienu tika nogādāta Hamburgā (Vācija). Vietējās slimnīcas ārsti piektdien veiks papildus izmeklējumus un vēlāk tiks izdarīta operācija. Par piemērotāko donoru izvēlēts meitenītes tēvs.

Latvijas speciālisti sazinājās ar dažādu Eiropas valstu medicīniskās evakuācijas kompānijām un izdevās noorganizēt ātrāko specializētā medicīniskā transporta reisu, lai mazo meitenīti un viņas tēvu jau aizvadītajā naktī nogādātu Hamburgas klīnikā, pastāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece. Meitenītes veselības stāvoklis ir smags, bet stabils. Situācijās, kad aknas darbības funkcija ir smagi bojāta vienīgais palīdzības veids ir aknas transplantācija, ko veic atsevišķos specializētos centros. Operācijas risks ir augsts, bet tā ir vienīgā iespēja glābt meitenes dzīvību. Par donoriem piekrita būt bērna abi vecāki, bet par piemērotāku tika izvēlēts tēvs. Aknu transplantāciju paredzēts veikt Hamburgas Universitātes klīnikas Pediatriskās aknu transplantācijas centrā. Paredzamie izdevumi, ieskaitot pirms un pēcoperācijas aprūpi, ir ap 150 000 eiro. Vecāku uzturēšanās izdevumus Hamburgā segs Bērnu slimnīcas fonds no ziedojumiem ārkārtas gadījumiem.Valsts apmaksā aknu transplantācijas operācijas bērniem. Latvijā šādas operācijas nav iespējams veikt, tādēļ valsts izsniedz šādiem pacientam garantiju operācijas apmaksai jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī. Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta dienests nodrošina neatliekamo palīdzību, ja no Latvijas uz ES, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices Konfederācijas ārstniecības iestādi dzīvībai kritiskā stāvoklī nepieciešams neatliekami pārvest bērnu.

Jau ziņojām, ka pirmdien ar smagu saindēšanos sēņošana beidzās diviem gados veciem Smiltenes pagasta iedzīvotājiem. Viņi pārskatīšanās dēļ izcepa balto mušmiru karbonādes, ēda paši un pacienāja arī kaimiņus, tai skaitā piecus gadus vecu meiteni. Bērns tika pārvests uz slimnīcu Rīgā, bet pieaugušie ārstējās Vidzemes slimnīcā.

Sieviete, kas bērzlapju vietā karbonādē izcepa balto mušmiri, ceturtdien slimnīcā mirusi. Pārējo trīs pieaugušie nopietnā stāvoklī atrodas slimnīcā.

Mediķu apkopotā informācija liecina, ka pēdējo dienu laikā slimnīcās nogādāti kopumā 10 cilvēki, kuri saindējušies, ēdot sēnes. Saindēšanās gadījumi fiksēti gan Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, gan arī Rīgā. Pirmie saindēšanās simptomi var parādīties vienas līdz divu stundu laikā, bet dažkārt tie var parādīties arī vēlāk.  Simptomi var būt dažādi, atkarībā no saindēšanās smaguma. Ļoti bieži pirmās pazīmes ir: vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas