Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Meklē jaunu pieeju Rietumu attiecībām ar Krieviju

Attiecības ar Krieviju pēc notikumiem Gruzijā ir parādījušas, ka Rietumiem nepieciešams domāt par jaunu pieeju attiecībās ar Maskavu. Šī ir pamattēze, kas sestdien atkal un atkal atkārtojās ikgadējā Rīgas konferencē, kas pulcē virkni augsti stāvošu politiķu, diplomātu, pētnieku un žurnālistu. Tai skaitā tika diskutēts par to, vai Gruzijai būtu nepieciešams jau šī gada beigās piešķirt rīcības plānu dalībai NATO.

ASV vēstnieks NATO Kurts Vokers uzsvēra, ka Krievija arvien vairāk mēģina izdarīt spiedienu uz savām kaimiņvalstīm – ne vien uz Gruziju un Ukrainu, bet arī Baltijas valstīm. Krievija šobrīd “agresīvi uzvedas kaimiņos un apspiež pašu mājās”, uzsvēra diplomāts. Tomēr Rietumi nevar pārtraukt attiecības ar Krieviju, jo tikai komunicējot, ir iespējams tai paust savu viedokli un vērtības.

Tādēļ NATO ir jāpalīdz valstīm, kas vēlas iestāties aliansē, un tādēļ tām ir nepieciešams piešķirt rīcības plānu dalībai aliansē, uzskata K.Vokers. Čehijas vicepremjers Aleksnadrs Vondra intervijā Dienai pauda pārliecību, ka Gruzijai pēc iespējas ātrāk būtu jāpiešķir rīcības plāns dalībai NATO. Viņaprāt, lielākā Ziemeļatlantijas alianses kļūda bija tā, ka pavasarī NATO sammitā Bukarestē valstis nevienojās par rīcības plāna piešķiršanu Gruzijai un NATO. Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) uzsvēra, ka šis ir labs motivācijas instruments, kas var palīdzēt valstīm reformēties. Tieši tādēļ, ka rīcības plāns ir tikai instruments, to nevajadzētu politizēt, uzsvēra K.Vokers,

Tikmēr Kremlim opozīcijā esošais krievu politiķis Boriss Ņemcovs akcentēja, ka Krievija šobrīd izmanto Rietumu sašķeltību. Taču tiem būtu jāsaprot, ka vienīgais veids, kā uzlabot attiecības ar Maskavu, ir to demokratizēt. Krievija šobrīd īsteno savas intereses uz kaimiņu rēķina, atzina Lielbritānijas starptautisko attiecību institūta pētnieks Džeims Šers. “Krievijas noskaņojums ir svarīgāks par tās politiku. To veido divi principi – aizvainojums un lepnība par tās spēka atjaunošanos,” sacīja Dž.Šers.

Plānots, ka sestdienas vakarā par šiem jautājumiem diskutēs arī Baltijas un Gruzijas valstu prezidenti. Rīgas konference, kas šogad pulcē virkni prominentu politiķu, diplomātu un pētnieku gan no Rietumiem, gan Krievijas, Ukrainas un Gruzijas, notiek trešo reizi. Pirmā konference tika rīkota 2006.gadā NATO sammita ietvaros un tās rīkotāji to vēlas iedibināt kā ikgadēju pasākumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas